Εσύ αλήθεια, από ποιους τύπους είσαι; Από αυτούς που δε βγαίνουν από το γυμναστήριο; Ή μήπως από αυτούς που δεν πάνε ποτέ; Έχεις σκεφτεί ποτέ ποιο θα ήταν το ιδανικό άθλημα για σένα; Ή μήπως έχεις φανταστεί ποιος χορός θα ταίριαζε στο κορμί σου; Κι αν δοκίμαζες κάποιο άθλημα που να συνδυάζει και τα δύο; Να ζει κανείς ή να μη ζει; Πάρα πολλές ερωτήσεις και θα με πεις και κουτσομπόλα. Πράγμα που δεν ισχύει- από κοινωνικό ενδιαφέρον ρωτάω. Φυσικά όλες αυτές οι ερωτήσεις κάπου αποσκοπούν. Πάμε στο ψητό!

Τι θα σκεφτείς αν σου πει κάποιος ότι ασχολείται με το pole dancing; Το πλέον παρεξηγημένο άθλημα, ειδικά στη χώρα μας που έχει φορέσει τον τίτλο ενός απλού ερωτικού χορού -που μόνο απλός δεν είναι- κρύβει πολλά μυστικά κι άλλες τόσες ομορφιές. Πρακτικά, το pole dancing είναι ο χορός στον οποίο ο χορευτής κάνει φιγούρες πάνω και κάτω από τον στύλο, ο οποίος μπορεί να είναι στατικός, να περιστρέφεται ή να αιωρείται. Κι είναι πραγματικά μια ιεροτελεστία σώματος και μυαλού.

Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε από πού ακριβώς προέρχεται, παρ’ ολ’ αυτά υπάρχει σε πολλές κουλτούρες. Η πρώτη αναφορά στο pole dancing έρχεται από την Ινδία, πριν από 800 χρόνια περίπου κι ονομαζόταν Mallakhamb. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, πρόκειται για ένα παραδοσιακό αντρικό άθλημα όπου οι αθλητές έκαναν ακροβατικές ασκήσεις πάνω σ’ έναν ξύλινο στύλο. Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και στην Κίνα. Αντίθετα, στην Αφρική, στη μεσαιωνική Ευρώπη καθώς και στην Αμερική το pole dancing είχε τη μορφή ερωτικού δρωμένου. Στην Αμερική, ξεκίνησε από το τσίρκο ενώ στην Αφρική και στη μεσαιωνική Ευρώπη, οι πηγές αποτυπώνουν τις γυναίκες χορεύουν σ’ έναν ξύλινο στύλο αναπαριστώντας την ερωτική πράξη για να εγείρουν σεξουαλικά τους θεατές. Τη σημερινή μορφή του αθλήματος, έδωσε η Fawnia Mondey η οποία ήταν χορεύτρια στον Καναδά.

Σήμερα λοιπόν, βλέπουμε όλο και πιο συχνά ν’ ανοίγουν στούντιο pole dancing, με τον κόσμο ν’ ασχολείται με αυτό το είδος χορού και να ενδιαφέρεται για περισσότερα από την επιφάνεια. Σίγουρα θα έχεις κάποιο άτομο του περιβάλλοντός σου που ασχολείται. Παρατηρώντας το σώμα του, θα καταλάβεις πολλά για τη φύση του χορού. Κι ας αφήνει σημάδια και μελανιές-ιδιαιτέρως στο δεξί χέρι, σμιλεύει το σώμα σαν να κάνεις Καλλισθενική γυμναστική. Απαιτεί συγκέντρωση, ισορροπία, σύνδεση με το σώμα σου, ηρεμία. Η αλήθεια είναι πως το pole είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ όσο φαίνεται. Θέλει αρκετή μυϊκή δύναμη γι’ αυτό κι οι άντρες μπορούν να κάνουν πιο εύκολα τις πιο απαιτητικές φιγούρες. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως οι γυναίκες δεν τα καταφέρνουν.

Για την ερωτική φύση του αθλήματος, θα πούμε πως το pole dancing διαφέρει πάρα πολύ από τον κλασικό χορό που βλέπουμε στα γνωστά μαγαζιά με φιγούρες που είναι περισσότερο επί του δαπέδου, με αρκετά στοιχεία lab dance. Όταν κάποιος αποφασίσει ν’ ασχοληθεί με αυτό το άθλημα θα μάθει φιγούρες σχεδόν ακροβατικές, θα μάθει να σκαρφαλώνει στον στύλο, drops και flips. Σαφώς υπάρχει και το exotic pole που είναι χορογραφίες στον στύλο- μια διαφορετική προσέγγιση. Αισθησιασμός, σκληρή γυμναστική κι ακροβατικά, όλα σ’ έναν στύλο.

Το pole dancing είναι για όλες τις ηλικίες αλλά και για κάθε σώμα, αφού δουλεύει με τις δυνατότητές του και το σμιλεύει σιγά-σιγά. Δεν είναι τυχαίο πως όλο και περισσότεροι διαλέγουν το pole ως γυμναστική. Είναι ένα άθλημα που συνδυάζει χορό και γυμναστική, αλλά και μια άτυπη, ανορθόδοξη μορφή διαλογισμού. Για την ιστορία, να πούμε πως το pole dancing αναγνωρίστηκε ως άθλημα από τη Γενική Ένωση Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών κι η ένταξή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα πιθανό σενάριο. Μετά απ’ όλα αυτά τι λέτε, είστε έτοιμοι για μια στροφή;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Θεοδώρα Αντωνιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου