Σε μόλις λίγες μέρες η δεκαετία που διανύουμε φτάνει στο τέλος της και μία καινούρια θα κάνει την εμφάνισή της. Η δεκαετία αυτή ήταν πολύ δυνατή για τον κόσμο του κινηματογράφου και μας χάρισε ταινίες τις οποίες σίγουρα θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια ακόμη. Ας δούμε μαζί μερικές μόνο από όσες τράβηξαν την προσοχή μας και θεωρούμε ότι αξίζει να μπουν στη λίστα με τις 10 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας.

1. The social network (2010)

Το Facebook έχει καταλάβει ένα τεράστιο μέρος της καθημερινότητας και της ζωής μας. Όλοι έχουμε ακούσει το όνομα Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Αναμενόμενο, λοιπόν, η ταινία που μας παρουσίασε την ιστορία της δημοφιλούς πλατφόρμας, καθώς και του δημιουργού της να συναρπάσει τόσο το κοινό όσο και τους κριτικούς. Μία ιδέα που έφτασε να αξίζει δισεκατομμύρια, μία φιλία που κατέληξε σε έχθρα, μηνύσεις, ξέφρενα πάρτι και προγραμματισμός σε συνδυασμό με την καταπληκτική δουλειά του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Φίντσερ μας δίνει μία ταινιάρα, η οποία κατέληξε με οχτώ υποψηφιότητες για όσκαρ και τελικά τρεις νίκες, καθώς και τέσσερις χρυσές σφαίρες.

2. The intouchables (2011)

Γαλλική ταινία, η οποία μας μιλάει για την ιστορία ενός πλούσιου τετραπληγικού, ο οποίος ψάχνει να βρει τον ιδανικό νοσοκόμο για να βρίσκεται στο πλευρό του. Τελικά κάνει μια επιλογή που σοκάρει τους πάντες. Επιλέγει τον Ντρις, έναν έγχρωμο νεαρό που ζει στα φτωχικά προάστια και έχει μόλις αποφυλακιστεί. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα η ταινία καταρρίπτει κάθε στερεότυπο βασισμένο στη ταξική και κοινωνική προέλευση. Μια ταινία που καταφέρνει να περάσει βαθιά νοήματα χωρίς να γίνει βαριά, αλλά κάνοντας το θεατή να γελάσει. Δικαίως έγινε η πιο επιτυχημένη γαλλική ταινία παγκοσμίως, κόβοντας 51.5 εκατομμύρια εισιτήρια μέχρι και το 2014 και κερδίζοντας επτά διεθνή βραβεία κινηματογράφου.

3. Gravity (2013)

Μία ταινία με καταπληκτική φωτογραφία, η οποία δικαίως έχει χαρακτηριστεί από κρητικούς ως ένα διαστημικό αριστούργημα. Μας αφηγείται την ιστορία δύο αστροναυτών, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στο διάστημα μετά από την καταστροφή ενός διαστημικού σταθμού. Κατάφερε να γίνει η ταινία με τα περισσότερα χρυσά αγαλματίδια της δεκαετίας που διανύσαμε, έχοντας δέκα υποψηφιότητες και κερδίζοντας συνολικά εφτά όσκαρ μεταξύ των οποίων για καλύτερη ταινία, καθώς και Α’ γυναικείου ρόλου για την εκπληκτική ερμηνεία της Σάντρα Μπούλοκ.

4. 12 χρόνια σκλάβος (2013)

Βασισμένο στην αυτοβιογραφία του Σόλομον Νόρθαπ. Το 1841 απαγάγεται και πωλείται στη σκλαβιά. Εργάζεται για 12 χρόνια σε φυτείες πριν τελικά απελευθερωθεί. Η ταινία απέσπασε φανταστικά σχόλια από κρητικούς και έλαβε 9 υποψηφιότητες για όσκαρ καθώς και έντεκα υποψηφιότητες BAFTA (βραβεία βρετανικής ακαδημίας κινηματογράφου), όπως και επτά υποψηφιότητες για χρυσή σφαίρα.

5. The wolf of Wall Street (2013)

Μια ταινία σκηνοθεσίας Μάρτιν Σκορσέζε με πρωταγωνιστή το Λεονάρντο Ντι Κάπριο δε θα μπορούσε παρά να γίνει επιτυχία. Η ταινία είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφία του Τζόρνταν Μπέλφορντ, ενός χρηματιστή στη Νέα Υόρκη, ο οποίος κατάφερε να γίνει πολυεκατομμυριούχου μέσα από την εξαπάτηση. Μια ταινία που δείχνει πιο ρεαλιστικά από ποτέ τη ζωή των χρηματιστών της εποχής. Απέσπασε Χρυσή σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου, καθώς και 5 υποψηφιότητες για όσκαρ.

6. Room (2015)

Μία 24χρονη κοπέλα, θύμα απαγωγής, αιχμάλωτη σε ένα μικρό δωμάτιο για 7 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας παρουσιάζεται από την οπτική του 5χρονου πλέον γιου της, ο οποίος δεν έχει δει ποτέ του τον έξω κόσμο και είναι πεπεισμένος ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι αυτό το μικρό δωμάτιο. Όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο ίδιος «Υπάρχει το δωμάτιο, μετά το διάστημα με όλους τους Πλανήτες της τηλεόρασης και μετά ο παράδεισος». Όταν τελικά καταφέρουν να ξεφύγουν πόσο εύκολο θα είναι για το μικρό να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο που δεν ήξερε καν ότι υπάρχει; Η καταπληκτική ερμηνεία της Μπρι Λάρσον της χάρισε αρκετά βραβεία, μεταξύ άλλων το όσκαρ Α΄ Γυναικείου ρόλου καθώς και Χρυσή σφαίρα καλύτερης ηθοποιού σε δράμα.

7. La La Land (2016)

Μία κλασσικά ρομαντική υπόθεση και ταυτόχρονα μία κωμικοτραγική ταινία, η οποία επικεντρώνεται σε μία επίδοξη ηθοποιό και έναν πιανίστα και λάτρη της τζαζ, οι οποίοι ερωτεύονται στο Λος Άντζελες (LA). Οι δυο τους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν όλες τις δυσκολίες που έρχονται στο δρόμο τους, καθώς ταυτόχρονα μάχονται για να πετύχουν τα όνειρά τους. Η ταινία υπήρξε υποψήφια για δεκατέσσερα όσκαρ καταφέρνοντας έτσι να ισοφαρίσει το ρεκόρ του τιτανικού. Κέρδισε τελικά έξι χρυσά αγαλματίδια ενώ έλαβε και επτά χρυσές σφαίρες.

8. Moonlight (2016)

Η ταινία ακολουθεί την ιστορία ενός αφροαμερικάνου αγοριού από την παιδική του ηλικία μέχρι και την ενηλικίωσή του και χωρίζεται σε τρία κεφάλαια με ενδιάμεσους τίτλους «Μικρός», «Σαϊρόν» και «Μαύρος» διατυπώνοντας έτσι τη μετάβαση του ήρωα στα διάφορα στάδια της ζωής του. Η ταινία αγγίζει ευαίσθητα θέματα, όπως το bulling, τα ναρκωτικά, η ομοφυλοφιλία και τα ενδοοικογενειακά προβλήματα, ωστόσο τα προσεγγίζει με τρόπο που θα κάνει το θεατή να ταυτιστεί ακόμη και αν ο ίδιος δεν αντιμετώπισε ποτέ τέτοιου είδους καταστάσεις. Έλαβε αρκετές διακρίσεις και κατάφερε να κερδίσει τρία όσκαρ ενώ έλαβε συνολικά οχτώ υποψηφιότητες.

9. Roma (2018)

Μία αυτοβιογραφική ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν. Μια ταινία ασπρόμαυρη εν έτη 2018, η οποία έχει θεωρηθεί από κρητικούς ως ένα μικρό καλλιτεχνικό θαύμα. Στην ουσία αναφέρεται στις αναμνήσεις του σκηνοθέτη από τη γειτονιά που μεγάλωσε, τη Ρόμα του μεξικού, καθώς και στις γυναίκες που διαμόρφωσαν αυτές τις αναμνήσεις. Έχει κερδίσει τρία χρυσά αγαλματίδια καθώς και το βραβείο της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες.

10. Joker (2019)

Ίσως η πιο πολυσυζητημένη ταινία της χρονιάς μας -για να μην πω της δεκαετίας ολόκληρης. Μία ταινία που δίχασε όσο λίγες με τις βίαιες σκηνές της και άγχωσε για το κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει ο λόγος μίας έξαρσης βίας στην πραγματική ζωή. Μία ταινία, ωστόσο, που αγαπήθηκε όσο ελάχιστες από το κοινό, έσπασε αρκετά ρεκόρ στο box office και κατάφερε να γίνει η πιο επιτυχημένη ταινία καταλληλότητας «R» όλων των εποχών μόλις στον πρώτο μήνα κυκλοφορίας της. Η επική ερμηνεία του Χοακίν Φίνιξ έδωσε μία άλλη διάσταση στην ταινία και κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τα θέματα ψυχικής υγείας με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο.

Μία πραγματικά εξαιρετική δεκαετία για τον κινηματογράφο. Πολλές οι ταινίες που είδαμε και σίγουρα πολύ περισσότερες οι στιγμές που μας έκοψαν την ανάσα. Υποδεχόμενοι, λοιπόν, την καινούρια δεκαετία ας ελπίσουμε ότι θα ζήσουμε στιγμές αντάξιες και ακόμη καλύτερες τόσο στον κόσμο του κινηματογράφου όσο και στη ζωή μας.

Με το καλό η νέα δεκαετία! 

Συντάκτης: Μαρία Ρουσσάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.