jr-korpa-tzqkuviiuhu-unsplash

Ζεις μια ιδανική για σένα κατάσταση μέχρι που το φάντασμα του πρώην συντρόφου σου χτυπάει τις πόρτες του μυαλού σου με τόση εμμονή και επιμονή που σε τρομάζει. Πάει καιρός που έχει μπει εκείνο το τέλος στη σχέση και ξεκίνησες κάτι εντελώς νέο που σε ανεβάζει, σε κάνει να χαμογελάς και να κοιτάς με αισιοδοξία το μέλλον. Αλλά μάλλον δεν κράτησε για πολύ αυτή η χαρά!

Εν αρχή ήν το χάος στη ζωή σου θα έλεγε κάποιος και όχι άδικα. Χάος για να μπεις σε μια σειρά και να βάλεις τη ζωή σου σε τάξη, μιας κι ένας χωρισμός μόνο αταξία προσφέρει απλόχερα. Περνούν οι μέρες, περνούν οι νύχτες, αλλάζουν τα πάντα γύρω σου εκτός από σένα. Γιατί όμως; Νιώθεις ότι ενώ όλα πήγαιναν καλά, ξαφνικά άρχισαν να τριγυρίζουν στο μυαλό σου κάποιες σκέψεις που σε γεμίζουν απορίες!

Το παρελθόν σου με έναν άλλον άνθρωπο είναι μία πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή σου και σε έχει γεμίσει με εμπειρίες, με όνειρα κι ελπίδες για το επικείμενο μέλλον με κάποιον άλλον. Mόνο που τη δεδομένη στιγμή μόνο ιδανικά δε φαντάζουν όλα. Είχες ποτέ την αίσθηση πως με το νέο σου σύντροφο βιώνεις εν μέρει πολλά παρελθοντικά γεγονότα, αλλά με διαφορετικό παρτενέρ; Και πως πολλά σου θυμίζουν παλιές ιστορίες, αλλά είναι στο χέρι σου αν αυτές θα σου στοιχειώσουν το νέο αυτό δεσμό ή όχι.

Τις νύχτες που δεν τις μοιράζεστε μαζί, αφουγκράζεσαι καλύτερα τις επιθυμίες και τις σκέψεις σου και πιάνεις τον εαυτό σου να αναπολεί τα παλιά με τόση νοσταλγία που ενδόμυχα θα ήθελες ίσως να τα ξαναζούσες! Αυτό που σε καταδιώκει στην ουσία δεν είναι η αγάπη σου για εκείνο το άτομο που αγάπησες, αλλά ο εγωισμός της απόρριψης και της απογοήτευσης που απέτυχε όλο αυτό, αλλά το αγνοείς και δε σε ενδιαφέρει κιόλας να μάθεις γιατί νιώθεις έτσι.

Στα μάτια του άλλου βλέπεις πολλές φορές το παλιό πρόσωπο, σε συμπεριφορές ψάχνεις να βρεις εκείνον που σε έκανε να νιώθεις πως απ’ τις πράξεις του εξαρτιόταν η ζωή σου, σε λόγια που ήθελες να γίνουν πραγματικότητα και χάθηκαν στο χρονοντούλαπο της ζωής.  Αρχίζει όλο αυτό να γίνεται εμμονή που δεν μπορείς πλέον να την ελέγξεις ούτε να τη φρενάρεις, που περιορίζει τις κινήσεις σου και τα λεγόμενά σου και σε κάνει ένα άτομο λίγο διαφορετικό από αυτό που ήσουν αρχικά, κι ας ξέρεις ότι ίσως αυτό να μην είναι κακό.

Αλλά τι γίνεται αν η εμμονή έχει να κάνει όχι με το άτομο που τελείωσε τη σχέση, αλλά με εσένα που είσαι το νέο πρόσωπο; Πολλές φορές το παρελθόν των συντρόφων προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια στις επόμενες σχέσεις για τον εξής απλούστατο λόγο: δεν είναι ίδιοι. Κάτι που σημαίνει πως κάθε σχέση είναι διαφορετική και σε συμπεριφορές και σε καταστάσεις και αυτό είναι κάτι που ξενίζει το νέο πρόσωπο, γιατί νιώθει πως πρέπει να ανταγωνιστεί  το παλιό πρόσωπο για να επικρατήσει και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτως ώστε το ταίρι να αρχίσει να ξεχνάει το παρελθόν, κάτι που εσύ δεν έκανες εξ αρχής λόγω ανασφάλειας και ζήλιας στην προκειμένη περίπτωση.

Το αγαπημένο σου πρόσωπο δε φέρει καμία ευθύνη αν εσύ νιώθεις ανασφάλεια, ούτε αν εσύ νιώθεις κατώτερος/η σε σχέση με τον/την πρώην. Δεν ευθύνεται κανένας αν εσύ δεν έχεις δουλέψει σκληρά με τον εαυτό σου, μεθοδικά και με δυναμισμό για να μπορέσεις να διατηρήσεις τις ισορροπίες. Το παρελθόν καθώς και οι σκιές του δεν αποτελούν κομμάτια της ζωής για να περιορίζουν το μέλλον. Αποτελούν αφετηρία κάθε νέας αρχής για την αποφυγή παλιών λαθών, καθώς και τον περιορισμό νέων.

Η ανάληψη ευθυνών από τη μεριά σου για να μην γίνει το παρελθόν του άλλου σκιά σου και εφιάλτης, είναι μεγάλη. Θέλει διαρκή αναζήτηση του εαυτού σου, εξέλιξη και να μην αφήσεις κανένα κενό μεταξύ σας να γεμίσει με μια φευγαλέα σκέψη του άλλου και τη δυνατότητα να πει πως ο τάδε σύντροφός του δε θα το έκανε ποτέ αυτό. Γιατί πίστεψέ τότε δε θα σου αρέσει η εξέλιξη των πραγμάτων και την ευθύνη θα την έχεις αποκλειστικά εσύ.

Συντάκτης: Kathy Lau
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!