Πότε, άραγε, μία σχέση χαρακτηρίζεται ερωτική αντί για φιλική; Δεδομένου ότι η βάση όλων των υγιών σχέσεων είναι κοινή, δηλαδή πρέπει να διέπονται από σεβασμό, εκτίμηση, ειλικρίνεια, χιούμορ στην αντιμετώπιση των πιο δύσκολων καταστάσεων και διάθεση για ομαλή συνύπαρξη, κάποιο χαρακτηριστικό θα έπρεπε να τις ξεχωρίζει. Και ναι, μόλις το βρήκες, είναι το κομμάτι του ερωτισμού. Διότι εάν είστε ταιριαστοί σε όλα τα υπόλοιπα, αλλά η χημεία είναι ανύπαρκτη, μόλις απέκτησες μία φιλική αδελφή-ψυχή που, οκ, κακό δεν το λες αλλά είναι κάπως απογοητευτικό όταν είχες άλλες προθέσεις.

Και, φυσικά, βασικότατο συστατικό μίας ευτυχισμένης σχέσης, είναι η επαφή. Όλα τα ζευγάρια έχουν τη δική τους ρουτίνα, τους ρυθμούς και τα όριά της. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια είδη επαφής που σχεδόν όλα τα ζευγάρια έχουν εντάξει στη ζωή τους, είτε συνειδητά, είτε όχι. Ποια είναι αυτά; Ακολουθεί ενδεικτική λίστα:

 

1. Το «της επανασύνδεσης»

All time classic, η πράξη που ακολουθεί μετά από έναν καβγά, μπορεί να μη δίνει λύση στο πρόβλημα, έχει όμως μπόλικο πάθος, εκτονώνει την ένταση με τον καλύτερο τρόπο και είναι η καλύτερη λήξη του ματς– ή του ημίχρονου.

 

2. Το «της επανασύνδεσης», part 2

Σχέση από απόσταση ή σχέση όπου ο ένας ταξιδεύει συνέχει, γενικά η σχέση στην οποία τα μέλη της αναγκάζονται να περνάνε μεγάλα διαστήματα χώρια. Από τα πιο κινηματογραφικά κρεβάτια, καθώς αν δεν τα δώσεις όλα όταν βλέπεις μετά από καιρό τον άνθρωπό σου, τότε πότε;

 

3. Το «προγραμματισμένο»

Εντάξει, ακούγεται αστείο, έως και ξενέρωτο, το ομολογώ. Ωστόσο, πολλά ζευγάρια έχουν κατά νου μία συγκεκριμένη μέρα –ή νύχτα- που ξέρουν εκ των προτέρων ότι θα γίνει χαμούλης, σαν να περιμένεις τις γιορτές μετά από μακρά περίοδο εργασίας άνευ άδειας. Δίνει επαρκή χρόνο προετοιμασίας -σωματικής και ψυχολογικής- και η ανυπομονησία αυξάνει την έξαψη. Τώρα, εάν αυτό σου φαίνεται καταναγκαστικό έργο, μάλλον αλλού εντοπίζεται το πρόβλημα και όχι στο «ραντεβού».

 

4.Το «εορταστικό»

Γενέθλια, γιορτές, επέτειοι, συνήθως έχουν μια αίγλη, μία ανάγκη για φαντασμαγορικές καταστάσεις, κάτι θες να κάνεις για να δείξεις στο σύντροφό σου ότι είναι ξεχωριστός, όσο και η συγκεκριμένη μέρα. Και τι καλύτερο από μία σπέσιαλ ερωτική βραδιά;

 

5. Το «πειραματικό»

Νέες στάσεις, νέες τεχνικές, ερωτικά βοηθήματα, προσθαφαίρεση ρούχων ή και ανθρώπων, είναι εκείνες οι φορές που δοκιμάζετε να ξεφύγετε λίγο από τα όριά σας, να δοκιμάσετε κάτι εκτός των τετριμμένων, να πραγματοποιήσετε κρυφές σκέψεις σας, να εξερευνήσετε νέες πτυχές σας. Είτε ο πειραματισμός έχει επιτυχή έκβαση είτε όχι και μόνο η πρωτόγνωρη εμπειρία ή η μύηση του ενός στις σκέψεις του άλλου, δένει το ζευγάρι.

 

6. Το «ένα στα γρήγορα»

Μα σε κανένα σοκάκι, μα στην εξώπορτα πριν φύγετε για δουλειά, μα σε κάποιες τουαλέτες, το «εδώ και τώρα» είναι παθιάρικο, έντονο, απολαυστικό και ανανεωτικό. Συνήθως έχει προηγηθεί ένα παιχνίδι και απλά η κορύφωση δεν μπορεί να περιμένει. Ή μπορεί και απλά να υπάρχει χρόνος ούτε για αναπνοή λόγω υποχρεώσεων, αυτό όμως δε σημαίνει πώς η ανάγκη για το σύντροφό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Ή μπορεί και τίποτα από αυτά και απλά να μην ελέγχεται γενικά το πάθος μεταξύ σας.

 

7. Το «των διακοπών»

Η χαλάρωση που ακολουθεί τις διακοπές, το φευγιό από τη ρουτίνα, έχει ευεργετική επίδραση σε ανθρώπους και σχέσεις. Το γεγονός ότι το ζευγάρι έχει όσο χρόνο θέλει για να απολαύσει τον έρωτά του χωρίς ξυπνητήρια, κουδούνια και το καθημερινό του πρόγραμμα, δίνει μια άλλη άνεση, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Κι αυτή η διάθεση επεκτείνεται και στον ερωτικό τομέα και συνήθως, τον απογειώνει.

 

8. Το «ασ’ τα όλα πάνω μου»

Υπάρχουν φορές που νιώθεις την ανάγκη να περιποιηθείς το ταίρι σου, να το κακομάθεις, να το χαλαρώσεις. Και το μόνο που έχει ο άλλος να κάνει είναι να απολαύσει τη φαντασία σου, τη φροντίδα σου σε όλα τα επίπεδα και να νιώσει ο πρωταγωνιστής της βραδιάς και της καρδιάς σου.

 

9. Το «του χωρισμού»

Θλιμμένο, δε λέω. Η επαφή του χωρισμού, του αντίο, του τέλους. Ένα κλείσιμο κύκλου, μια τελευταία ανάμνηση. Ένας όμορφος τρόπος για τη σκηνή του φινάλε.

 

10. Το «διεκπεραιωτικό»

Μην αμύνεσαι, δεν είναι απαραίτητα κακό! Ούτε έχουμε συνεχώς τρελές ορέξεις, ούτε νιώθουμε μονίμως ερωτικοί ως το κόκκαλο, ούτε είμαστε πάντα ξεκούραστοι. Αυτό δε σημαίνει ούτε ότι ο σύντροφος δεν είναι πλέον επιθυμητός, ούτε ότι η πράξη θεωρείται αγγαρεία. Μπορεί κάλλιστα το μεταξύ σας να είναι απολαυστικό, χωρίς απαραίτητα να γίνεται το bing bang. Άσε που εάν πάντα υπήρχαν αστεράκια, μέχρι και η απόλαυση, ρουτίνα θα γινόταν και ουδείς θα εκτιμούσε ένα πραγματικά δυνατό οργασμό.

 

Και η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί ως το άπειρο, καθώς εάν ρωτούσαμε δέκα ζευγάρια, ενδεχομένως να προθέτονταν άλλα δέκα –τουλάχιστον- είδη.  Το βασικότερο ζήτημα, ωστόσο, είναι το κάθε ζευγάρι να απολαμβάνει την μεταξύ του επαφή είτε είναι με τον ίδιο κάθε φορά τρόπο, είτε είναι 3 φορές την ημέρα ή 3 φορές το μήνα, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, αρκεί να αισθάνονται τα εμπλεκόμενα μέλη πλήρη και ικανοποιημένα. Αγαπηθείτε με όποιο τρόπο σας εμπνέει, κάνει καλό.

 

Συντάκτης: Κατερίνα Δούκα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου