r445

Ώρα τρείς το ξημέρωμα, ησυχία στο δωμάτιο και φασαρία στη σκέψη. Η βραδιά σε τάξη και το μυαλό σε αταξία. Κλείνεις την πόρτα σου στους γύρω και την ανοίγεις στον εαυτό σου. Είναι η δική σου στιγμή μέσα στην ημέρα -ή στη νύχτα- που δε δέχεσαι κανένα ερέθισμα, καμία εξωτερική επιρροή. Φαντάζεσαι πόσο ιδανικό θα ήταν όλο το εικοσιτετράωρο να κυλούσε έτσι. Μιλάς μπροστά στον καθρέφτη σου και το είδωλό σου δίνει απαντήσεις. Απαντήσεις από εκείνες που μόνο εσύ καταλαβαίνεις και αφουγκράζεσαι. Από εκείνες που οι φίλοι και συνάδελφοί σου αδυνατούν να συλλάβουν. Στέκεσαι για λίγο ακόμα στον καθρέφτη και χαμογελάς. Του έχεις εξιστορήσει ιδέες, θεωρίες, προβληματισμούς, όνειρα. Αν και αποδείχθηκε ο καλύτερος δέκτης, δε νιώθεις την ικανοποίηση που θα έπρεπε. Εξακολουθείς να απορείς για όλα, να εγκλωβίζεσαι στα δεσμά της πραγματικότητας, να βουλιάζεις και να θες να δημιουργήσεις κάτι καινούργιο. Η κοινωνία που ζεις σε καταρρακώνει και η συναναστροφή σου με τον κόσμο έχει σημειώσει φθίνουσα πορεία. Αναρωτιέσαι γιατί να ασφυκτιάς τόσο πολύ τη στιγμή που άλλοι συνομήλικοί σου απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους, ξυπνάνε μια φυσιολογική ώρα και κοιμούνται στις δώδεκα το βράδυ, για να πάνε με όρεξη στη δουλειά τους. Από την άλλη μεριά, εσύ δεν μπορείς ποτέ να πέσεις νωρίς, οι σκέψεις σου προκαλούν εγρήγορση του νου σου και αυτή η υπερδιέγερση δε σε αφήνει να κλείσεις μάτι. Σκέφτεσαι διαρκώς μια νέα ιδέα που ευελπιστείς να γίνει καινοτομία, σχεδιάζεις το μέλλον σου, ιεραρχείς τα λάθη και τις προτεραιότητές σου και θέλεις να αποβάλεις οτιδήποτε σε κουράζει και σου προκαλεί αποστροφή. Και εκεί που ξεφυσάς και εύχεσαι να ήσουν ίδιος με όλους, το είδωλό σου παίρνει τη θέση της εσωτερικής σου φωνής και σου λέει με απόλυτη βεβαιότητα πόσο τυχερός είσαι που το μυαλό σου είναι ανήσυχο.

 

Diary | Purple Rain


€14,90

-----

 

Τα ανήσυχα μυαλά θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, βαριούνται εύκολα και αισθάνονται διαρκώς στο περιθώριο , όχι από αδυναμία ή αυταπάρνηση αλλά από ανάγκη κατανόησης του σύμπαντος. Ψάχνουν καρφίτσες στην άμμο και νερό στην έρημο. Προτιμούν συνήθως τη μοναξιά ή την επαφή με λίγα άτομα και λατρεύουν τις συζητήσεις με το ταβάνι τους. Απομακρύνονται από τους ανθρώπους, όχι επειδή είναι αλαζόνες ή ξιπασμένοι, αλλά για να μπορέσουν να φιλοσοφήσουν και να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στο σκοπό τους. Έχουν αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη, χαρακτηριστικό που συνεπάγεται με ισορροπημένες ψυχολογικές διακυμάνσεις, ενεργούν ώριμα και επιβιώνουν σε όλες τις συνθήκες προσαρμόζοντας τους εαυτούς τους σαν χαμαιλέοντες. Δεν είναι ποτέ παθητικοί δέκτες μιας κατάστασης, έχοντας αισιοδοξία για τη ζωή και συμπάσχοντας στα προβλήματα της κοινωνίας. Για αυτό, εξάλλου, θέλουν να βρουν λύση σε αυτά.

Ένα ανήσυχο μυαλό δε θα αφήσει τίποτα στην τύχη. Αν του δώσεις τσιμέντο, θα φτιάξει δρόμο να περάσεις και αν τύχει να γίνει κατολίσθηση, θα επινοήσει ένα καινούργιο μονοπάτι ώστε να μην ταλαιπωρηθεί κανείς στη διαδρομή. Η δημιουργικότητα είναι το άλφα και το ωμέγα στη ζωή τους. Είναι οι άνθρωποι που παρατηρούν τα πάντα. Αν ληφθεί υπόψη η Αρχή της Απροσδιοριστίας του Χάιζενμπεργκ «Δεν είναι δυνατόν να παρατηρήσεις κάτι χωρίς να το μεταβάλεις», είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα ανήσυχα μυαλά παρατηρούν εκείνο στο οποίο οι άλλοι δεν έδωσαν ουδεμία σημασία. Μισούν τα στερεότυπα και τους κανόνες, προτιμούν να τους πλάθουν αυτοί και να εκμαιεύσουν και στους υπόλοιπους τη λειτουργικότητά τους. Είναι δώρο Θεού αυτή η διαφορετικότητα. Αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις κατά πρόσωπο και σύμμαχο έχουν τη δράση και την περιπέτεια. Η ρουτίνα δε χωράει πουθενά στα σχέδιά τους και την αδράνεια την έχουν πετάξει βαθιά στον πυθμένα της θάλασσας. Παλεύουν για τα απραγματοποίητα και περιμένουν στωικά τη στιγμή που θα γίνουν αληθινά. Ακόμα και αν η σκέψη τους φαντάζει ουτοπική, δεν τους κρατάει τίποτα πίσω. Άβυσσος η καρδιά τους, αγαπάνε ανιδιοτελώς το άτομο που θα κάνει βουτιά στην ψυχή τους και θα φέρει στην επιφάνεια όλα τα κρυμμένα συναισθήματα. Στον έρωτα δε βάζουν κανένα μέτρο, ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου και το απολαμβάνουν.

Αν τύχει και συναντήσεις ένα ανήσυχο μυαλό, μην το απορρίψεις από φόβο ότι δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σου. Δες την πολυδιάστατη αντίληψή του, κάνε δικό σου τον κόσμο του και χόρεψε στους ρυθμούς του. Ένα ανήσυχο μυαλό από τους πρόποδες δίνει ένα άλμα και βρίσκεται στην κορυφή. Αντέχεις την ορειβασία μαζί του;

Συντάκτης: Κασσιανή Καβαργύρη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη