Συνήθως λένε να μιλάς, να μην τα κρατάς μέσα σου, να λες ό,τι σε βαραίνει ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να κουράσεις λίγο στη συζήτηση. Το κακό με όλο αυτό; Ο τρόπος που αν του αφεθείς θα σε οδηγήσει στην υπερανάλυση. Όσο και να θες να μιλήσεις για το πρόβλημα που σε απασχολεί, από κάποια στιγμή και έπειτα γίνεται κουραστικό και πιεστικό και για τον ίδιο σου τον εαυτό. Αρρωσταίνει το μυαλό. Μπερδεύεται σε σκέψεις και αναλώνεται στα ίδια και στα ίδια, προκαλώντας αδιέξοδο στο πρόβλημα.

Μιλάς με τις ώρες, ουσιαστικά για να μη μείνεις μόνος, για να φτάσεις στην άκρη ενός λαβύρινθου στον οποίο δεν άπλωσες ποτέ το μίτο. Προτιμάς να βρεις τη χρυσή τομή μέσω μιας επαρχιακής οδού και ας πονέσει το κεφάλι σου από το πολύ «μπίρι-μπίρι». Ο φόβος που σε κυριεύει δεν είναι τίποτα περισσότερο από την απώλεια ελέγχου του προσωπικού ή συλλογικού σου μηχανισμού. Έτσι, αντί να επιλύσεις το θέμα που σε τρώει, το αναζωπυρώνεις ακόμα πιο πολύ.

Κάτι αντίστοιχο και όταν πιάνεις τον εαυτό σου να μιλά με τις ώρες για τα ερωτικά σου τερτίπια. Παίρνεις τηλέφωνα σε φίλους, γνωστούς, μανάδες, θείες και αρχίζεις την υπερανάλυση, λες και ήρθε η συντέλεια του κόσμου μέσα από το άναμμα ενός σπίρτου. «Δε με ξανά πήρε τηλέφωνο». «Λες να θύμωσε γιατί πήρα λάθος σοκολάτα αντί για εκείνη που προτιμά;». «Αποκοιμήθηκε την ώρα που μιλούσαμε». Τα πιο μικρά με άλλα λόγια, τα κάνεις τεραστίων διαστάσεων!

Έλα που δεν το ‘χεις κάνει και συ! Μπούχτισες με τις σκέψεις σου και ήθελες να τις μοιραστείς. Ανθρώπινο είναι. Πότε ξεφεύγει όμως το όλο θέμα; Πότε γίνεται η σκέψη υπερβολική; Μάλλον όταν καταλήγουμε να αναλύουμε τις πράξεις, τα λόγια και τα συναισθήματά μας λες και απολογούμαστε στο δικαστήριο και φοβόμαστε μην και κριθούμε ένοχοι. Το μόνο που πρέπει να γνωρίζεις για να αρχίζεις να βελτιώνεσαι, είναι ότι η υπερανάλυση θεωρείται σύμπτωμα καταπιεσμένων γεγονότων, μια μορφή εσωτερικών διαμαχών που βγαίνουν στην επιφάνεια ως φλυαρία και σε οδηγούν σε λανθασμένη συμπεριφορά.

Όταν το εμπεδώσεις και θελήσεις να το προλάβεις πριν το σύμπτωμα γίνει αιτία, θα διαπιστώσεις πως εν τέλει όλα ήταν ανασφάλεια για το άγνωστο που σε τρομάζει. Να έχεις κατά νου πως το θέμα που τραγικοποιείς κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι το πραγματικό σου πρόβλημα, αλλά μια ψευδαίσθηση.

Με μερικά πρακτικά tips που θα αναφέρουμε θα συνειδητοποιήσεις πως, κυρίως στις σχέσεις, τα μικρά εμπόδια που θα συναντήσεις  ξεχνιούνται «ως δια μαγείας» αν μπορέσεις να κρατήσεις το μυαλό σου απασχολημένο με κάτι ενδιαφέρον και αναζωογονητικό!

 

 

 Άσε κάτω το κινητό

Στις μέρες μας, μας έχει γίνει απαραίτητο και πλέον επέκταση του χεριού μας. Όμως αν το καλοσκεφτείς, θα δεις πως η άσκοπη χρήση του, όπως για παράδειγμα το ατελείωτο scroll στα social, όχι απλά δε βοηθάει το μυαλό σου να ξεφύγει αλλά του δίνει χώρο να επικεντρωθεί παραπάνω σε αυτό που το απασχολεί. Επίσης αν δεν το είχες κοντά σου, δε θα έπεφτες στην παγίδα να αρχίσεις τα τηλεφωνήματα στα κολλητάρια για να ακούσεις και τη δική τους γνώμη, καταλήγοντας να αραδιάζεις έναν κουβά από λεπτομέρειες που δεν έχουν ουσία. Έρευνες έχουν δείξει πως η υπερβολική χρήση του κινητού, μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής. Αν και το κινητό σου μπορεί να σε φέρει γρήγορα και με ευκολία κοντά στους δικούς σου, στο θέμα της υπερανάλυσης στέκεται εμπόδιο. Η κατάσταση εν βρασμώ ψυχής, σε συνδυασμό με μια συσκευή που σου δίνει άμεση πρόσβαση σε περισσότερες λεπτομέρειες, επιδρά αρνητικά στον εγκέφαλο και του δημιουργεί σύγχυση.

 

Κάνε ένα ζεστό χαλαρωτικό ντους

Αφού έχεις αφήσει το κινητό σου, ή έστω το έχεις αγνοήσει, σκέψου το ενδεχόμενο να κάνεις ένα χαλαρωτικό ντους. Θα σε ανακουφίσει από την ένταση και θα χαλαρώσει τους μυϊκούς ιστούς, που σίγουρα με τόση υπερένταση θα έχουν κάνει το σώμα σου να είναι σφιγμένο. Επίσης, σε έρευνες που έχουν γίνει, ένα ζεστό ντους καταφέρνει να  αυξήσει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης. Μιας ορμόνης που μόνο «καλό» μας κάνει. Γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης» που επιδρά σε λειτουργίες του εγκεφάλου, κάνοντάς τον να νιώθει μεγαλύτερη συναισθηματική εμπιστοσύνη, ψυχολογική σταθερότητα και ψυχική ηρεμία.

 

Φόρα τα πιο χρωματιστά σου ρούχα

Ξεκίνα να ανοίγεις την ντουλάπα σου και να ψάχνεις μέσα στο χάος για το λατρεμένο σου μπλουζάκι, ή το πιο χρωματιστό σου φούτερ, που όταν τα βάζεις νιώθεις τον κορμό του σώματός σου να κορδώνεται από ευχαρίστηση και τα μάτια σου να λαμπυρίζουν από ικανοποίηση στο θέαμά τους. Αν προτιμήσεις να φορέσεις χρωματιστά ρούχα αυτομάτως το μήνυμα που θα καταγράψει ο εγκέφαλος είναι η απομάκρυνση αρνητικών συναισθημάτων. Θα αποτρέψει να σε καταβάλει πανικός, καθώς τα χρώματα αντανακλούν την αίσθηση που χρειάζεται για να διεγείρει τον εγκέφαλο για καλύτερη αντίληψη και ευεξία στη διάθεσή μας.

 

Βγες έξω από το σπίτι ή απομακρύνσου από το σημείο μηδέν

Η αλλαγή περιβάλλοντος αλλά και ο καθαρός αέρας θα δώσει άλλη πνοή στον τρόπο που θα χειριστείς την ένταση που σε καταβάλει. Έχετε ακουστά την Περιβαλλοντική Ψυχολογία; Θεωρία η οποία βλέπει το άτομο όχι σαν ένα παθητικό προϊόν του περιβάλλοντος, αλλά ως μια ύπαρξη που επενεργεί στο περιβάλλον και που με τη σειρά της επηρεάζεται απ’ αυτό. Η κυρίαρχη ιδέα είναι ότι το άτομο, αλλάζοντας τον κόσμο γύρω του, αλλάζει και τον εαυτό του, ή και αντίστροφα. Τα νέα ερεθίσματα που θα πάρει ο εγκέφαλος από την αλλαγή, θα αποσυμφορήσουν τον οργανισμό από την ένταση και την υπερανάλυση. Τα οφέλη που θα αποκομίσεις θα είναι τέτοια που σίγουρα θα σε κάνει κάθε φορά να παίρνεις τα «βουνά και τα λαγκάδια».

 

Απόλαυσε το αγαπημένο σου επιδόρπιο

Και σε ποιον δεν αρέσουν τα γλυκά! Όσοι προτιμούν τις αλμυρές γεύσεις έχουν σίγουρα μια γλυκιά αμαρτία που θα υποπέσουν. Έτσι και αλλιώς, είναι η πρώτη γεύση που μαθαίνει να αναγνωρίζει ο άνθρωπος πριν καλά-καλά γεννηθεί. Μελέτες έχουν δείξει ότι το έμβρυο είναι σε θέση να διαχωρίσει μυρωδιές και γεύσεις από πολύ νωρίς και ο ρυθμός της κατάποσής του επιταχύνεται όταν η μέλλουσα μητέρα καταναλώνει γλυκά τρόφιμα! Δοκίμασε να ξεχαστείς απολαμβάνοντας μια γλυκιά γεύση και να χαθείς στην ηρεμία που σου προσφέρει.  Άλλωστε, η γλυκιά επίγευση είναι αυτή που μεταφέρει το μεγαλύτερο αριθμό ευχάριστων αισθήσεων στον εγκέφαλο.

 

Από το να εξετάζεις διεξοδικά το κάθε πράγμα που σε τρώει, γιατί δε δοκιμάζεις πρώτα να προσφέρεις λίγη παραπάνω φροντίδα στον εαυτό σου και να του δώσεις χρόνο να επεξεργαστεί τα όσα σε προβληματίζουν; Βρες μικρούς αλλά πρακτικούς τρόπους που σου χαρίζουν ένα αίσθημα γαλήνης! Καταλαγιάζοντας το στρες θα αυξήσεις τα επίπεδα αντοχής σου και θα καταφέρεις να βρεις την ισορροπία στις σχέσεις σου. Είναι ωραίο πράγμα η ισορροπία άλλωστε, σου προσφέρει την ικανότητα να βρίσκεσαι στο παρόν.

Συντάκτης: Νίνα Λυβιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη