Θεσσαλονίκη. Στο άκουσμα του ονόματος της Νύφης του Βορά, αμέτρητες σκέψεις περνάνε από το μυαλό μας. Έρωτας, διασκέδαση, γαστρονομία. Ίσως για αυτό να είναι αμέτρητα και τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για αυτήν την πόλη. Θέλεις να θυμηθούμε παρέα, δέκα τραγούδια που γράφτηκαν για τη Θεσσαλονίκη και έχουμε όλοι μας σιγοτραγουδήσει;

 

1. Θεσσαλονίκη μου (Μεγάλη Φτωχομάνα)

Σε στίχους του Μανώλη Χιώτη, ο Στέλιος Καζαντίδης μας τραγούδησε για τη Θεσσαλονίκη, τη μεγάλη φτωχομάνα και τη νοσταλγία που αισθάνεται το κάθε της παιδί, φεύγοντας από την αγκαλιά της. Με θυμάμαι ως φοιτητή στην Πάτρα, να σιγοψιθυρίζω κι εγώ, συχνά τους στίχους του.

 

2. Θεσσαλονίκη (Είσαι μία, στον κόσμο δεν είναι άλλη)

Για τις ομορφιές της πόλης και για τις επίσης όμορφές της κοπέλες, έγραψε τη μουσική ο Γιώργος Ζαμπέτας και τραγούδησε ο Δημήτρης Μητροπάνος, τιμώντας όλους όσους είναι ερωτευμένοι με την πόλη -Σαλονικιούς και μη.

 

3. Στο Λευκό τον Πύργο (Πήρα τα φιλιά της)

Παραμένουμε στον Ζαμπέτα και στον ύμνο των ερωτικών μεταναστών, που αγάπησαν μια Σαλονικιά και μαζί και τη Σαλονίκη. Το 1992 το τραγούδησε και ο Κώστας Μακεδόνας, με πολύ μεγάλη επιτυχία.

 

4. Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη

Άλλος ένας ύμνος για τη Θεσσαλονίκη και τη λεβεντιά του Σαλονικιού, ερμηνευμένος από τον Δημήτρη Μητροπάνο. Ένα διαχρονικό ζεϊμπέκικο που όλοι μας έχουμε τραγουδήσει και μαζί του έχουμε μεθύσει με ένα κρασί αγιονορείτικο.

 

5. Μπαξέ Τσιφλίκι

Ένα ερωτικό κάλεσμα ενός άντρα προς την αγαπημένη του Μαριγώ, έγραψε και τραγούδησε ο Βασίλης Τσιτσάνης. Ο θρύλος θέλει την κούκλα Μαριγούλα από τη Θεσσαλονίκη, να είναι υπαρκτό πρόσωπο. Μύθος η αλήθεια, γεγονός είναι πως το χασαποσέρβικο αυτό, το έχουμε όλοι μας χορέψει είτε ξέρουμε τα βήματα είτε όχι.

 

6. Όμορφη Θεσσαλονίκη

Άλλος ένας Τσιτσάνης σε ακόμα ένα τραγούδι για την πόλη. Εδώ ο μεγάλος αυτός ρεμπέτης μας τραγουδά για τη νοσταλγία αυτού που έφυγε από τη Θεσσαλονίκη ή και για εκείνον που την έζησε και έμαθε τι εστί Θεσσαλονίκη.

 

7. Αποκλεισμένος στη Σαλονίκη

Πάμε λίγο σε πιο έντεχνα και ροκ ακούσματα. Δημήτρης Ζερβουδάκης: Γέννημα θρέμμα Σαλονικιός, μας τραγούδησε για τον πόνο εκείνο που προκαλεί ο έρωτας και φυσικά όταν βρίσκεται κανεις σε μια πόλη σαν τη Σαλονίκη, πόσο πιο έντονος αλλά συνάμα και πόσο γλυκός είναι. Εμείς οι Θεσσαλονικείς, τουλάχιστον, όταν τραβάμε τέτοιο ζόρι, μια ταύτιση τη νιώθουμε είναι αλήθεια.

 

8. Βραχυκύκλωμα

Το 1984 ο Βαγγέλης Γερμανός, στον ομώνυμο δίσκο του, μας τραγούδησε για το βραχυκύκλωμα που έπαθε όταν έπρεπε να αποφασίσει αν θα συνέχιζε τις σπουδές του ως μαθηματικός ή θα επέλεγε να ακολουθήσει το όνειρό του να γίνει μουσικός. Γεννημένος στον Πειραιά και φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, ενώνει στιχουργικά τα δύο μεγάλα λιμάνια, αλλά και περιγράφει γλαφυρά το μπλοκάρισμα που τρώει ο εγκέφαλος όταν η λογική λέει πτυχίο, αλλά η καρδιά μουσική.

 

9. Σαλονίκη (Μόνος σου ξανά). Στέλιος Σαλβαδόρ και Μωρά στη Φωτιά

Μια μοναχική βόλτα στη Θεσσαλονίκη, μέσ’ από τα μάτια της ψυχής του ελληνικού εναλλακτικού ροκ και όλων όσων έχουν βαδίσει στους δρόμους της μόνοι, όταν αυτή μοιάζει να ‘ναι η πόλη που τρομάζει. Από εκεί και πέρα, ό,τι άλλο αντίστοιχο γράφτηκε, είναι μια απλή αντιγραφή.

 

10. Θεσσαλονίκη (Σταύρος του Νότου)

Για το τέλος δε θα γινόταν να μην αφήσουμε αυτό το διαμάντι του Νίκου Καββαδία σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και πρώτη ερμηνεία του Γιάννη Κούτρα. Πίστεψε με, δεν υπάρχει Σαλονικιός που να μη δακρύσει στο άκουσμα των στίχων του. Και όταν είναι να τραγουδήσουμε για την πόλη μας, πάντα θα θυμηθούμε αυτό το τραγούδι.

 

Αυτά λοιπόν, ήταν δέκα από τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη Θεσσαλονίκη. Δέκα από τα ποσά άραγε; Όσα όμως κι αν γράφτηκαν, όσα κι αν γραφτούν, σίγουρα αυτή η πόλη θα είναι πάντα πηγή έμπνευσης. Γιατί η Θεσσαλονίκη, είναι τέχνη.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου