Ήταν τον Ιανουάριο του 1990, όταν η Sinead O’Connor κυκλοφόρησε το single “Nothing Compares 2 U”. Αυτό ήταν το τραγούδι που εκτόξευσε την καριέρα της, αλλά έκανε κι όλους τους μουσικόφιλους ν’ αγαπήσουν αυτήν την ιδιόρρυθμη ερμηνεύτρια με τη μελαγχολική φωνή. Το τραγούδι αυτό όμως, έχει και μια προϊστορία άγνωστη στον περισσότερο κόσμο. Πάμε να τη δούμε;

Μπορεί, λοιπόν, το “Nothing Compares 2 U” να έγινε γνωστό και να συνδέθηκε με τη Sinead O’Connor, ωστόσο είχε γραφτεί πριν από έξι χρόνια απ’ έναν άλλο μεγάλο μουσικό. Αναφερόμαστε στον Prince, τη μεγάλη αυτή μορφή της funk. Αρχικά ο Prince το είχε γράψει με σκοπό να εκτελεστεί από την μπάντα, στην οποία ήταν τότε lead singer, τους Revolution. Ό θρύλος θέλει να το εμπνεύστηκε όταν η οικονόμος του Sandy Scipioni αναγκάστηκε να φύγει από κοντά του, κάτι που του στοίχισε πολύ. Εν πάση περιπτώσει, το τραγούδι ηχογραφήθηκε μόνο κατά τη διάρκεια μιας πρόβας των Revolution και οι ίδιοι δεν το κυκλοφόρησαν ποτέ. Ώσπου το 1985 ο Prince δίνει το κομμάτι στους The Family όπου το συμπεριλαμβάνουν στον πρώτο και μοναδικό τους δίσκο, The Family. Η συγκεκριμένη εκτέλεση όμως, μάλλον κινήθηκε σε ρηχά νερά.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στις αρχές του 1990. Η άγνωστη μέχρι τότε Sinead O’Connor, ανακαλύπτει το κομμάτι και το κυκλοφορεί ως single, ενώ το Μάρτιο του ίδιου έτους το συμπεριλαμβάνει στο δεύτερο κατά σειρά προσωπικό της άλμπουμ I Do Not Want What I Haven’t Got. Σε λιγότερο από έναν μήνα το τραγούδι γίνεται νούμερο 1 στην Αμερική αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κάνει γνωστή τη Sinead σε όλο τον κόσμο και της φέρνει πολλές διακρίσεις, όπως το Grammy για την καλύτερη εναλλακτική ερμηνεύτρια, το βραβείο του MTV για το καλύτερο video clip, αλλά και το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς σύμφωνα με το Billboard. Η Sinead, όμως φύσει αντισυμβατική δε δέχεται να βραβευτεί καθώς ήταν αντίθετη προς την εμπορευματοποίηση της τέχνης κι αρνήθηκε τις διακρίσεις που η ίδια θεωρούσε πως ήρθαν εξαιτίας των υψηλών της πωλήσεων.

Από την άλλη μεριά, ο Prince ως δημιουργός του τραγουδιού δεν έδειξε να ενθουσιάζεται με την επιτυχία που έδωσε στο έργο του ή Sinead. Κι ενώ η Sinead έκανε γνωστό το τραγούδι του, αυτός δήλωνε πως δεν του άρεσε η ερμηνεία της. Ώσπου κάποτε την προσκάλεσε στο σπίτι του, στο Los Angeles. Εκεί επιτέθηκε κατά μέτωπο στη Sinead κατακρίνοντας την ερμηνεία και την ενορχήστρωσή της και για να την εκδικηθεί την πίεσε να φάει κάποιο φαγητό που δεν της άρεσε. Όταν ο εκνευρισμός έγινε έκδηλος, ο Prince πρότεινε έναν μαξιλαροπόλεμο, ώστε να εκτονωθεί η ένταση. Έντρομη όμως η Sinead διαπίστωσε πως μέσα στο μαξιλάρι του ο Prince είχε κρύψει ένα βαρύ αντικείμενο. Η Sinead έφυγε σχεδόν τρέχοντας από την έπαυλη του Prince και η συνάντηση των δυο τραγουδιστών έλειξε άδοξα.

Στην πορεία του χρόνου η Sinead έδωσε στο κομμάτι αναγνωρισιμότητα κι επιπλέον μια διαχρονικότητα. Δεν ήταν λίγοι οι ερμηνευτές που μετά την O’Connor διασκεύασαν με τον δικό τους τρόπο το “Nothing Compares 2 U”. Χαρακτηριστική ήταν η διασκευή του Chris Cornell των Soundgarden το 2015, σε μια ακουστική έκδοση. Ένα χρόνο πριν και στον δίσκο της Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics το κομμάτι ερμηνεύτηκε και από τη μεγάλη κυρία της soul, ενώ το 2002 διασκευάστηκε από τους Stereophonics σε ήχο alternative rock. Η δε διαχρονικότητα του τραγουδιού αποδεικνύεται από το γεγονός πως πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία του, εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται σε λίστες με επιλεγμένα καλύτερα κομμάτια. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το 2003, το βρετανικό μουσικό περιοδικό Q συμπεριέλαβε το “Nothing Compares 2 U” στο νούμερο 242, στη λίστα με τα 1001 Best Songs Ever, Το 2004 στο νούμερο 165 ανάμεσα στα 500 καλύτερα όλων των εποχών, σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, ενώ το Billboard το κατέταξε εβδομηκοστό έβδομο στη λίστα με τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών. Αλλά ακόμη και σήμερα, λίγες μέρες μετά το θάνατο της Sinead, το τραγούδι μπήκε ξανά στο top 100 της Μεγάλης Βρετανίας, φτάνοντας μέχρι στιγμής στο νούμερο 45.

Αυτή ήταν η ιστορία και η πορεία στον χρόνο του “Nothing Compares 2 U”. Ενός εμβληματικού κομματιού που μας άφησε η Sinead O’Connor για να μας θυμίζει πως ακόμα κι αν εκείνη έφυγε, τίποτα δε θα μπορέσει να συγκριθεί μαζί της ή με την ερμηνεία της.

 

Πηγή Φωτογραφίας

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.