Ήταν το 1980 στη μετά Poll εποχή που ο Κώστας Τουρνάς κυκλοφορούσε το δίσκο του «Τώρα». Ήταν ένα άλμπουμ που μας χάρισε πολλές επιτυχίες που τραγουδάμε μέχρι και σήμερα, όπως το «Δε μετανιώνω» ή το «Μην της το πεις». Μέσα στα τραγούδια όμως του δίσκου, υπήρχε κι ένα βιογραφικό κομμάτι, το «Ο Αχιλλέας από το Κάιρο». Τόσο το τραγούδι όσο και η ιστορία του το έκαναν να ξεχωρίζει και να καθιερωθεί σαν ένα κομμάτι σταθμό στην ελληνική μουσική. Πάμε να μάθουμε γι’ αυτό;

Όπως προαναφέρθηκε, το τραγούδι γράφτηκε και κυκλοφόρησε το 1980. Μια εποχή όπου η ομοφυλοφιλία ήταν αντικείμενο χλευασμού και οι άνθρωποι που ένιωθαν έλξη για το ίδιο φύλο τιμωρούνταν γι’ αυτό. Ο ομοφυλόφιλος τότε έπεφτε συχνά θύμα ξυλοδαρμού και όλοι οι «καθώς πρέπει» ασχημ@νθρωποι της εποχής έσπευδαν να δώσουν τα εύσημα στον «τιμωρό» του. Ο Αχιλλέας, λοιπόν στο τραγούδι, ήταν ένας ομοφυλόφιλος με καταγωγή από το Κάϊρο, που ζούσε σ’ ένα υπόγειο κάπου στην Αθήνα, μαζί με το σύντροφό του τον Μηνά. Ήταν ένας περιθωριακός για τους γείτονες τύπος που ντρόπιαζε την αξιοπρεπή τους γειτονιά. Ήταν ένας κολασμένος που βούλιαζε στην αμαρτία, σύμφωνα με τη Λέλα τη Σμυρνιά, η οποία έδιωχνε τα παιδάκια όταν αυτά πλησίαζαν στο υπόγειο. Τα βράδια όμως, εκεί στο σκοτεινό υπόγειο ακούγονταν γέλια και τραγούδια. Ο Αχιλλέας και ο Μηνάς απολάμβαναν τη ζωή τους και ας μη ζούσαν τη ζωή που η κοινωνία επιθυμούσε.

Ο Κώστας Τουρνάς στο τραγούδι του αυτό θέλησε να περιγράψει τη ζωή και τις δυσκολίες που βίωναν εκείνη την εποχή οι ομοφυλόφιλοι, εξαιτίας του ρατσισμού και της ομοφοβίας που αντιμετώπιζαν. Θέλησε να τους προστατέψει από το χλευασμό μιας συντηρητικής κοινωνίας και να υπερασπιστεί το δικαίωμα τους στη ζωή. Χαρακτηριστικό είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που μας λέει:

«Ο Αχιλλέας απ’ το Κάιρο
εδώ και χρόνια ζει στην Αθήνα
σ’ ένα υπόγειο σκοτεινό
γωνιακό κάπου στη Σίνα
Μαζί του ζει κάποιος Μηνάς
γι’ αυτούς τους δυο και τι δε λένε
οι πιο σεμνοί της γειτονιάς
ξέρουν επίθετα που καίνε»

Όταν ρωτήθηκε ο Κώστας Τουρνάς από τον Κώστα Μανιάτη σε συνέντευξη του για το Oneman, πώς εμπνεύστηκε τους στίχους και την ιστορία του τραγουδιού, αυτός αποκάλυψε πως η πηγή της έμπνευσης του ήταν ο γνωστός και πολύ αγαπημένος μας διασκεδαστής, Γιώργος Μαρίνος. Οι δύο τους ήταν φίλοι και συνεργάτες και ο Τουρνάς θέλησε να περιγράψει όσα βίωνε ο φίλος του, όταν δήλωσε δημόσια πως είναι ομοφυλόφιλος, σε μια εποχή και σε μια κοινωνία όπου η ομοφυλοφιλία θεωρούνταν ακόμη αρρώστια. Πόσο οξύμωρο, αλήθεια; Σε μια  δήθεν κοινωνία όπου οι ευυπόληπτοι πολίτες έκρυβαν τα αίσχη τους κάτω από το χαλί, ο Γιώργος Μαρίνος, αυτός που όλοι χλεύαζαν είχε το θάρρος να δηλώσει δημόσια πως ήταν ομοφυλόφιλος, γνωρίζοντας πως θα πέσει επάνω του όλο το ανάθεμα του καθωσπρεπισμού. Αν μη τι άλλο και μόνο για το θάρρος του, του άξιζαν όλα τα συγχαρητήρια του κόσμου.

Κάπως έτσι ο Κώστας Τουρνάς εμπνεύστηκε, έγραψε και μας σύστησε τον Αχιλλέα από το Κάιρο. Τί να απέγινε άραγε ο Αχιλλέας; Ο Μηνάς; Η γειτονιά τους; Δε θα το μάθουμε ποτέ. Κι αν έχουν περάσει κάτι παραπάνω από σαράντα χρόνια από τότε, η προκατάληψη απέναντι στους ομοφυλόφιλους, δυστυχώς ακόμα υπάρχει. Γιατί;

Πηγή Φωτογραφίας

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου