Παύλος Σιδηρόπουλος & Σπυριδούλα – Φλου CDΉταν Μάιος του 1979, όταν πρωτοκυκλοφορούσε στα πάλαι ποτέ δισκάδικα το εμβληματικό άλμπουμ των Σπυριδούλα, «Φλου». Ήταν η πρώτη δισκογραφική δουλειά της μπάντας κι αυτή που την ανέδειξε. Τα κομμάτια που συμπεριλαμβάνονται στο δίσκο αυτό, ήρθαν να καθιερώσουν, αυτό που λέμε ελληνική ροκ. Ψυχή του άλμπουμ και της μπάντας, δεν ήταν άλλος από τον Πρίγκηπα, Παύλο Σιδηρόπουλο.

Στο «Φλου», ο Παύλος ανέλαβε να γράψει τους στίχους και τη μουσική των τραγουδιών. Κι είναι αλήθεια πως, μέσα από το δίσκο αυτό, αναδείχθηκε το τεράστιο μουσικό του ταλέντο. Το κάθε κομμάτι του και μια διήγηση, ντυμένη με μια μουσική που ενώ ήταν η πρώτη, στην ουσία, συνθετική απόπειρα του Παύλου, ακουγόταν τόσο ώριμη και μεστή. Αυτό το πάντρεμα της ροκ με την μπλουζ, έκανε το δίσκο να ξεχωρίσει. Αλλά και τον Παύλο να αγαπηθεί όσο λίγοι Έλληνες μουσικοί αγαπήθηκαν στην καλλιτεχνική τους πορεία. Ειδικά αν σκεφτούμε πως την εποχή εκείνη η ροκ μουσική και πολύ περισσότερο η ελληνική, δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη. Όλα αυτά κάνουν το «Φλου», ένα σημείο αναφοράς στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας.

 

45 χρόνια ΦΛΟΥ στην Τεχνόπολη | Τρίτη 11 Ιουνίου - Melodia 99.2

 

Το «Φλου», κλείνει φέτος τα 45 του χρόνια, από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε. Τι κι αν ο Παύλος έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή. Κανένας δεν ξεχνάει το έργο του και την παρακαταθήκη που άφησε. Έτσι και με αφορμή τα γενέθλια του δίσκου, οι Σπυριδούλα κάνουν ένα αφιέρωμα στις 11 Ιουνίου στην Τεχνόπολη. Μαζί τους θα είναι επί σκηνής ο Λεωνίδας Μπαλάφας, ενώ θα συμμετέχουν οι Βήτα Πεις, η Βιολέτα Ικάρη, ο Γρηγόρης Κλιούμης, η Ιουλία Καραπατάκη και η Θεοδοσία Τσάτσου, σε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, στην εποχή της Σπυριδούλας και του Παύλου.

45 χρόνια «Φλου» λοιπόν. 45 χρόνια ελληνικό ροκ. Τότε που μια παρέα νεαρών μαλλιάδων έγραφε τις πρώτες σελίδες μιας ιστορίας που ίσως τότε να μην μπορούσαν να φανταστούν πόσο μεγάλη θα ήταν. Αυτήν την ιστορία, θα έχουμε την ευκαιρία να την ακούσουμε στις 11 Ιουνίου από τους ίδιους που την έγραψαν. Τι κι αν πέρασαν 45 χρόνια από τότε; Ακόμα και σήμερα, όλα είναι Φλου.

 

Πηγή φωτογραφίας: LiFo

Συντάκτης: Δημήτρης Ευσταθιάδης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου