ere

Η μαγεία της κινηματογραφικής μουσικής είναι απαράμιλλη. Από τον πρώτο ήχο που ακούγεται μέχρι την τελευταία νότα, τα κινηματογραφικά soundtracks δημιουργούν έναν ειδικό κόσμο συναισθημάτων κι εικόνων. Οι μελωδίες που συνοδεύουν τις ταινίες μπορούν να δημιουργήσουν συναισθήματα, να ενισχύσουν την αγωνία, να εκτοξεύσουν τη φαντασία ή απλώς να μας καθηλώσουν. Από τον μαγικό κόσμο του Harry Potter και τη ρομαντική ταινία του Τιτανικού, μέχρι τη χαριτωμένη ιστορία του Notting Hill και την παραμυθένια ατμόσφαιρα του Amelie, τα κινηματογραφικά soundtracks αποτελούν συνεργάτες τέχνης που ενισχύουν την εμπειρία της θέασης σε κάθε σκηνή.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα καλύτερα κινηματογραφικά soundtrack όλων των εποχών (δες εδώ το part 1) που σας έχω συγκεντρώσει:

 

Μια βραδιά στο Notting Hill – Trevor Jones

Το soundtrack της ταινίας «Μια βραδιά στο Notting Hill» είναι ίσως από τα καλύτερα στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Η μουσική του είναι δημιουργία του Trevor Jones και περιλαμβάνει ρομαντικά κι αισθηματικά κομμάτια που ταιριάζουν απόλυτα με την ατμόσφαιρα και τον ρομαντισμό της ιστορίας. Το κεντρικό θέμα, με τίτλο «She», που ερμηνεύει ο Charles Aznavour, έχει γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια της ταινίας και καταφέρνει να αποτυπώσει τον ρομαντισμό και την αίσθηση του έρωτα. Το soundtrack του «Μια βραδιά στο Notting Hill» συμβάλλει στην δημιουργία μιας γλυκιάς και συναισθηματικής ατμόσφαιρας που αγκαλιάζει την ερωτική ιστορία των πρωταγωνιστών.

 

Gladiator – Hans Zimmer

Ο Hans Zimmer έχει δημιουργήσει πολλά αξέχαστα soundtrack, αλλά το soundtrack από την ταινία «Gladiator» ξεχωρίζει. Η μουσική του συνδυάζει συναισθήματα υπερηφάνειας, αγώνα και θλίψης κι ανυψώνει την επική ιστορία του Russell Crowe σε άλλο επίπεδο.

 

Breakfast at Tiffany’s – Henry Mancini

Το θρυλικό αυτό soundtrack δημιουργήθηκε από τον Henry Mancini και αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και αγαπημένα στην ιστορία του κινηματογράφου. Το κεντρικό θέμα της ταινίας με τίτλο «Moon River» που ερμηνεύει η Audrey Hepburn, έχει γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια όλων των εποχών. Η μουσική του Mancini συνδυάζει τη χαρούμενη, αισθησιακή και μελαγχολική ατμόσφαιρα της ταινίας, και δημιουργεί ένα μαγευτικό υπόβαθρο για τις περιπέτειες της Holly Golightly στη Νέα Υόρκη. Το soundtrack της ταινίας«Breakfast at Tiffany’s» αντιπροσωπεύει την κομψότητα, την ευαισθησία και το ρομαντισμό της ταινίας και αποτελεί έναν ακόμα λόγο για την αναγνώρισή της ως κλασικό έργο τέχνης.

 

The Notebook –  Aaron Zigman

Το soundtrack της ταινίας «The Notebook» είναι αξέχαστο και συναισθηματικά φορτισμένο. Η μουσική παράσταση του Aaron Zigman συνοδεύει με επιδεξιότητα την επική και συγκινητική ιστορία αγάπης. Το θέμα της ταινίας δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ρομαντισμού και μελαγχολίας που συνυπάρχει στην ιστορία των πρωταγωνιστών. Το soundtrack περιλαμβάνει επίσης κομμάτια όπως το «I’ll Be Seeing You» της Billie Holiday και το «I Wanna Be Loved by You» της Marilyn Monroe, προσθέτοντας ακόμα περισσότερη νοσταλγία και αίσθηση ρομαντισμού. Το soundtrack του «The Notebook» συμβάλλει στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας αγάπης και συναισθηματικής έντασης που καθιστά αυτήν την ταινία αξέχαστη.

 

A star is born – Bradley Cooper & Lady Gaga 

Το soundtrack αυτής της ταινίας είναι εξαιρετικό και αξίζει να αναφερθεί. Τη μουσική της ταινίας συνέθεσαν και ερμηνεύουν οι Bradley Cooper και Lady Gaga. Τα τραγούδια όπως το «Shallow», «Always Remember Us This Way» και «I’ll Never Love Again» έχουν γίνει μεγάλες επιτυχίες κι αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ιστορίας της ταινίας. Το soundtrack της ταινίας «A Star is Born» συνδυάζει δυναμικά την ερμηνευτική ικανότητα και τη συναισθηματική ένταση των καλλιτεχνών, με την ισχυρή και συναρπαστική μουσική παραγωγή. Αυτό το soundtrack καταφέρνει να μαγνητίσει το κοινό, ως και να μας πείσει πως κάτι τρέχει μεταξύ των ερμηνευτών, από τη χημεία που αποπνέουν τραγουδώντας το.

 

The pianist – Wojciech Kilar

Το soundtrack αυτής της ταινίας, που σκηνοθέτησε ο Roman Polanski, είναι εξαιρετικό κι αξιομνημόνευτο. Η μουσική, που συνέθεσε ο Wojciech Kilar, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα συναισθηματικής έντασης κι αγωνίας που αντανακλά τις δύσκολες εμπειρίες του πρωταγωνιστή, ενός Εβραίου πιανίστα που κρύβεται με σκοπό να επιβιώσει. Το κεντρικό θέμα «Nocturne in C minor» του Chopin, ένα εξαιρετικά συγκινητικό κομμάτι που παρουσιάζεται σε διάφορες εκτελέσεις κατά τη διάρκεια της ταινίας αποτελεί και προσωπικό αγαπημένο του πρωταγωνιστή. Το soundtrack της ταινίας με τίτλο «Ο Πιανίστας» προσθέτει μια επιπλέον διάσταση στην αφήγηση της ιστορίας κι ενισχύει με ηχητικά αριστουργήματα τη μεγάλη εικόνα.

 

Ρέκβιεμ για ένα όνειρο – Clint Mansell

Η μουσική της συγκεκριμένης ταινίας, συνθέτης της οποίας είναι ο Clint Mansell, είναι ανατριχιαστική και συναισθηματικά δυνατή. Το κεντρικό θέμα της ταινίας, «Lux Aeterna», έχει γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μουσικά θέματα στον κινηματογράφο και αποπνέει αίσθηση έντασης και επικίνδυνου πάθους. Το soundtrack παρουσιάζει επίσης διάφορες μελωδίες και θεματικά μοτίβα που αντανακλούν τις σκοτεινές πτυχές της ταινίας και ενισχύουν την ατμόσφαιρα αγωνίας και απελπισίας. Το soundtrack του «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο» είναι ένα αξεπέραστο έργο τέχνης που διαπερνά την ψυχή και αφήνει δυνατές εντυπώσεις στο κοινό.

 

Οι Ώρες (The Hours) – Philip Glass

Το soundtrack αυτής της ταινίας είναι επίσης αξιοσημείωτο και πρέπει να το αναφέρουμε. Η μουσική της ταινίας, συνθέτης της οποίας είναι ο Philip Glass, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα μελαγχολίας κι εσωτερικής αναζήτησης. Οι ρεπετιτίβες και τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα της μουσικής δημιουργούν μια αίσθηση περιπλάνησης κι αναποφασιστικότητας, αντανακλώντας την εσωτερική σύγκρουση και την αναζήτηση των χαρακτήρων της ταινίας. Το soundtrack της ταινίας συμβάλλει στην απόδοση του συναισθηματικού τοπίου και της συνθλιπτικής ατμόσφαιράς της, εμπλουτίζοντας την εμπειρία του θεατή και αναδεικνύοντας την εξαιρετική αφήγηση και ερμηνεία των χαρακτήρων.

 

Kill Bill – Quentin Tarantino

Το soundtrack των ταινιών «Kill Bill: Volume Ι» και «Kill Bill: Volume ΙΙ» είναι επίσης ανάμεσα στα καλύτερα κινηματογραφικά soundtracks όλων των εποχών. Η μουσική των ταινιών, επιμελητής της οποίας είναι ο Quentin Tarantino, αποπνέει μια μείξη από επικές συνθέσεις, σπαραγμούς και ρυθμούς που ταιριάζουν απόλυτα με τη βίαιη κι ατμοσφαιρική φύση της ταινίας. Το soundtrack του «Kill Bill» περιλαμβάνει διάφορα είδη μουσικής, όπως rock, funk ακόμα και κλασική μουσική. Στοιχεία από σπανιότερα κομμάτια κι ορχηστρικές εκτελέσεις δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα που αποτελεί ταυτόχρονα έναν ύμνο στην αισθητική του exploitation κινηματογράφου κι έναν μουσικό παράδεισο για τους λάτρεις της μουσικής. Τα κομμάτια όπως: «Battle Without Honor or Humanity» των Tomoyasu Hotei και το «Bang Bang (My Baby Shot Me Down)» της Nancy Sinatra έχουν γίνει εμβληματικά και παγκοσμίως αναγνωρίσιμα.

 

Αντί επιλόγου: Κάθε ταινία, κάθε μουσικό κομμάτι έχει τη δική του μοναδικότητα και δύναμη να μας συναρπάσει και να μας μεταφέρει σε νέους κόσμους. Το soundtrack είναι το μυστικό συστατικό που αναβιώνει τις εικόνες και τις συναισθηματικές στιγμές του κινηματογράφου. Ας συνεχίσουμε ν’ ανακαλύπτουμε και να απολαμβάνουμε αυτήν την αξέχαστη μουσική, παρέα με τις αγαπημένες μας ταινίες.

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου