%cf%8135%ce%b865%cf%85

Τα φοιτητικά μας χρόνια θα είναι πάντα σταθμός σε ολόκληρή μας τη ζωή. Θα αποτελούν ένα κομμάτι δικό μας, μέσα από το οποίο, μεγαλώσαμε, μάθαμε, εξερευνήσαμε και ζήσαμε απίστευτες εμπειρίες σε μέρη που δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Για τον κάθε ένα, η φοιτητική του πόλη μοιάζει με το πατρικό του σπίτι. Βρέξει, χιονίσει, σε επιδημίες, σε χρόνια και καιρούς θα σε τραβάει κοντά του, αφού φιλοξενεί τις πιο δυνατές αναμνήσεις. Κι ενώ οι φοιτητικές πόλεις τις Ελλάδας είναι πραγματικά μαγευτικές, στην Ευρώπη υπάρχουν πέντε πόλεις που είναι εξίσου γαμάτες για να περάσει κανείς φοβερά φοιτητικά χρόνια.

 

Άμστερνταμ

Η πόλη των τουλιπών και κάτι άλλων πράσινων φυτών που δεν είναι της παρούσης, βρίσκεται στο νούμερο ένα με τις καλύτερες ευρωπαϊκές φοιτητικές πόλεις του κόσμου. Το Άμστερνταμ δε σου προσφέρει μόνο υψηλών διαγραφών πανεπιστήμια, αλλά σου χαρίζει μια φοιτητική ζωή γεμάτη εμπειρίες. Τα πανεπιστήμιά της, έκτος από το γεγονός ότι τα περισσότερα είναι δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος διδάκτρων, είναι αναγνωρισμένα ανά το παγκόσμιο και περιλαμβάνουν σχεδόν όλες τις ιδιότητες. Το βιοτικό επίπεδο της πόλης είναι από τα ψηλότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη και παρά το γεγονός ότι το κόστος ζωής είναι ψηλότερο από ό,τι στην Ελλάδα ή την Κύπρο μας, σαν φοιτητής σου παρέχονται αμέτρητες ευκολίες, εκπτώσεις κι ανέσεις. Από τον υπέροχο ποταμό που διασχίζει ολόκληρη την πόλη, τα εκατομμύρια ποδήλατα που την έκαναν την πρωτεύουσα των ποδηλατών, τη χαλαρή της διάθεση και τη νυχτερινή της ζωή, το Άμστερνταμ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πόλεις για να ζήσει κανείς τα φοιτητικά του χρόνια.

 

Free Peaceful scenery of Amsterdam streets with typical houses against channel with moored boats on clear sunny day Stock Photo

 

 

Βαρκελώνη

Προσωπική μου αγαπημένη, θα τολμήσω να πω, γιατί είχα την τύχη να ζήσω σε αυτή, όχι ως φοιτήτρια μεν, αλλά ως εργαζόμενη δε. Η Βαρκελώνη έχει ένα ταμπεραμέντο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει με το ελληνικό, χωρίς να έχει και καμία σχέση κιόλας. Η πόλη αυτή δεν κοιμάται ποτέ, είναι γεμάτη ζωή και κατέχει μια αρκετά υψηλή θέση από άποψη νεότητας, μιας κι ο μέσος όρος ηλικίας των πολιτών της είναι τα 40 με 45 χρόνια. Εκείνο που την καθιστά ξεχωριστή δε σταματάει στην ομορφιά, τα μέρη που μπορείς να επισκεφτείς ή τις γεύσεις που θα δοκιμάσεις, αλλά το πόσο εύκολα μπορεί ο καθένας να βρει ένα κομμάτι δικό του μέσα στα δρομάκια της. Η δεύτερη αυτή μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας δεν αφήνει κανέναν παραπονούμενο, όποιο γούστο κι αν έχει. Ως προς τις δυνατότητες εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα πανεπιστήμια της Ισπανίας. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών προγραμμάτων, ενώ το Πολυτεχνείο της, UPC, είναι από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια της Ευρώπης σχετικά με τις σπουδές Αρχιτεκτονικής που προσφέρει.

 

Free Aerial Photography Of City Stock Photo

 

Βερολίνο

Στην τρίτη θέση δε θα μπορούσε να λείπει μια Γερμανική πόλη. Το Βερολίνο θεωρείται μια από τις πιο οικονομικές φοιτητικές πόλεις της Ευρώπης κι εξίσου αναγνωρισμένη για τα πανεπιστήμια και τα προγράμματα σπουδών της. Αυτή η urban πόλη, γιατί μόνο με αυτό το επίθετο αξίζει να την περιγράψει κανείς, είναι πόλη-σταθμός, μπλέκοντας αβίαστα χιλιάδες κουλτούρες και πολιτισμούς. Γεμάτη ιστορία με μνημεία όπως τη Πύλη του Βρανδεμβούργου και το Τείχος του Βερολίνου, η πόλη μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα και μάλιστα από άποψη φοιτητών, αγαπά πολύ τις εκπτώσεις. Άσε που είναι και μια από τις ασφαλέστερες πόλεις της Ευρώπης με ιδιαίτερο νυχτερινό χαρακτήρα διασκέδασης σε περιοχές όπως Eberswalder Strasse. Στο Βερολίνο μπορείς να σπουδάσεις κοινωνικές κι ανθρωπιστικές επιστήμες στο βρανευμένο Freie Universität Berlin, να εξερευνήσεις την κλήση σου στις εφαρμοσμένες επιστήμες και τη μηχανική στο Technische Universität Berlin, ή να ξεδιπλώσεις την καλλιτεχνικότητά σου στο σπουδαίο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου.

 

Free Brown and Green Dome Building Near Body of Water Stock Photo

 

Μονπελιέ

Αν εκείνο που χρειάζεσαι είναι να βρίσκεσαι κοντά στη θάλασσα, μια πόλη που να θυμίζει Ελληνικό νησί και να διαβάζεις παρέα με τα φοινικόδεντρα, τότε το Μονπελιέ είναι η ιδανικότερη επιλογή. Η πανέμορφη αυτή πόλη της Γαλλίας είναι το κέντρο των φεστιβάλ κινηματογράφου, μουσικής και τέχνης. Ως μια πόλη με περισσότερο από 75.000 φοιτητές ετησίως, το Μονπελιέ σου προσφέρει εκατοντάδες δραστηριότητες χωρίς κανένα κόστος, εύκολη πρόσβαση σε άλλες χώρες της Ευρώπης για να κάνεις και τα ταξίδια καθώς σπουδάζεις, απέραντες παραλίες και κλίμα που δε θα είναι πολύ μακριά από το δικό μας. To Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ -γνωστό από τον 12ο αιώνα- χωρίζεται σε τρεις κύριες σχολές: Νομική, Οικονομικά και Ιατρική. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, των φυσικών επιστημών, των επιστημών υγείας και της μηχανικής. Είναι ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στον κόσμο και φημίζεται για την ακαδημαϊκή καριέρα που μπορεί να σου προσφέρει.

 

How to get to Montpellier | #OFE2021

 

Βουδαπέστη

Η Ουγγρική πόλη αυτή χωρίζεται σε δύο μέρη, τη Βούδα και τη Πέστη κι είναι μια από τις πιο γνωστές φοιτητικές πόλεις. Στη Βουδαπέστη, όντας φοιτητής μπορείς να απολαύσεις εκατοντάδες χώρους πολιτισμού, φεστιβάλ, τοπικές γιορτές, μαγαζιά και κυρίως ιαματικά λουτρά. Η πόλη είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα δημοφιλή bath parties με γνωστούς djs από όλο τον κόσμο αλλά και για τα “Ruin Pubs” της που βρίσκονται αναπαλαιωμένα σε ερείπια και μεταμορφώνονται σε εναλλακτικά νυχτερινά μαγαζιά. Mια πόλη που έχει τη φήμη πως βγάζει πολύ δυνατούς οικονομολόγους, έχει να σου προσφέρει μια πληθώρα από ιδρύματα για να κάνεις την επιλογή σου και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, όπως το CEU, ένα ιδιωτικό διεθνές πανεπιστήμιο που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων μεταπτυχιακού επιπέδου στις κοινωνικές κι ανθρωπιστικές επιστήμες, το δίκαιο και το management. Αν πάλι σε ενδιαφέρει η ιατρική, μάθε πως στη Βουδαπέστη βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Semmelweis, η παλαιότερη ιατρική σχολή της Ουγγαρίας και κορυφαίο ίδρυμα στον τομέα των επιστημών υγείας.

 

Free White Boat on Body of Water during Daytime Stock Photo

Συντάκτης: Δέσποινα Κυριάκου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου