Αύγουστος! Μήνας, κύριο όνομα, ακόμα και στο άκουσμά του μια απίστευτη αίσθηση ζέστης για το δικό μας ημισφαίριο, καμία πρωτοτυπία ως προς τις καιρικές συνθήκες, του οποίου οι 31 μέρες εξατμίζονται -κι αυτές απ’ τη ζέστη- τόσο γρήγορα που μας αφήνουν μια φευγαλέα ερωτική γεύση στα χείλη κι όμορφες ιστορίες στην άμμο.

Αύγουστος ή γραμμένο στα Λατινικά «Augustus» σημαίνει σεβαστός ή αλλιώς ευνοούμενος από τους οιωνούς, σύμφωνα με το λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Τον τίτλο του τιμημένου, σεβαστού ανά τους αιώνες, αυτοκράτορα έλαβε ο πρώτος αρχηγός της Ρώμης, Οκταβιανός, που κυριάρχησε από το 27 π.Χ. μέχρι το 14. π.Χ. κι άφησε στην ιστορία μία από τις πιο ειρηνικές περιόδους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γνωστής και ως Pax Romana, δηλαδή Ρωμαϊκή Ειρήνη. Το όνομα Αύγουστος σαν τίτλος υιοθετήθηκε κι από τους μετέπειτα αυτοκράτορες της τεράστιας τότε έκτασης των Ρωμαίων, χρησιμοποιήθηκε ως όνομα για τον όγδοο μήνα του χρόνου και επιβιώνει μέχρι και σήμερα. Δεν είναι και μικρή η ιστορική αξία που του πιο ερωτικού μήνα του χρόνου -για εμάς στο βόρειο ημισφαίριο-, οπότε και το καλοκαίρι φτάνει σε σημείο αιχμής κι η ζέστη κορυφώνεται.

Προφανώς όσο «σεβαστή» κι αν είναι η ετυμολογία του Αυγούστου, τόσο ερωτική είναι και η ουσία του. Μέσα σ’ έναν Αύγουστο γεμίζει κανείς ένα ημερολόγιο γεμάτο μικρές ιστορίες, σελίδες με κάποτε δακρύβρεχτες ιστορίες κι άλλοτε φαρσοκωμωδίες, μεταμεσονύχτιες συναντήσεις με φίλους και κολλητούς αφιερωμένες στην ερωτική ανάλυση, στις σχέσεις και με σχολαστική υφή και κάτω από το αποκορύφωμα της αυγουστιάτικης πανσέληνου που μας φωτίζει στο σκοτάδι.

Αυτός ο μήνας γενικότερα συνδυάζει περιεκτικά όσα πιθανόν να συμβούν τους υπόλοιπους. Σε κάποιες χώρες αρχίζουν τα σχολεία και η ρουτίνα τέλη Αυγούστου. Σε κάποιες άλλες, ο κόσμος παραθερίζει και προετοιμάζεται για μια νέα εργασιακή σεζόν. Τον Αύγουστο ο κόσμος «ψήνεται» από τη ζέστη στο βόρειο ημισφαίριο και ντύνεται με ζακέτες και κασκόλ στο νότιο. Τον Αύγουστο γιορτάζουμε την Παναγία και μαζί τις «αταξίες» μας. Τον Αύγουστο μπορεί να ρίξει ψιχάλα, αλλά θα είναι εκείνη η απρόσμενη έκπληξη για να μας αλλάξει τις συνήθειες και να σπάσει την πλάκα του ο καιρός, γυρίζοντας πάλι στη ζέστη και στο λιοπύρι.

Αχ, αυτός ο Αύγουστος. Και σαν άκουσμα ακόμα, ερεθίζει το αφτί και τους νευρώνες. Θυμίζει τις «ωραιότερες» ατασθαλίες, των οποίων πέσαμε θύματα στα άγουρα -για τον καθένα ξεχωριστά- χρόνια. Τέτοιον καιρό πολλοί από εμάς εκφράζουμε ανάμικτα συναισθήματα τόσο για τις διακοπές, τις παραλίες, τους φίλους και τη χαλάρωση που μας φέρνει ο μήνας, όσο και για την καθημερινότητα που κοντοζυγώνει υπενθυμίζοντάς μας πόσο πολυπόθητες και σύντομες είναι οι μέρες και παράλληλα πόσο παραπλανητικός μπορεί να είναι ο χρόνος από μόνος του.  Πόση λεπτομέρεια κρύβεται στην τεχνοτροπία του χρόνου που κι αυτός γνωρίζουμε πως είναι ένα «παρασκεύασμα» του ανθρώπινου νου, κάτι το επίπλαστο. Ένα μόνο κλάσμα του δευτερολέπτου να ήταν λιγότερο ή περισσότερο στην ώρα, ο κόσμος μας θα ήταν πολύ διαφορετικός από αυτό που έχουμε σαν εικόνα σήμερα. Μια πλάνη ο χρόνος και μαζί του και όλοι οι συνένοχοί του. Μια πλάνη είναι ο χρόνος κι εμείς την αποζητάμε διαρκώς. Μια σκέτη πλάνη κι ο Αύγουστος…

Ο Αύγουστος δεν πρόκειται να πάψει ποτέ να μας δείχνει πόσο απρόσιτη είναι η ζωή, πόσο αναπάντεχα μπορούν να συμβούν τα γεγονότα και πως πάντοτε υπάρχει η διπλή όψη του νομίσματος στα πάντα. Για έναν Αύγουστο γεμάτο ερωτισμό ζούμε και λαχταρούμε να φτάνει στη χρονιά, να μας παρασέρνει αδυσώπητα, με την ερωτική του διάθεση, απρόοπτα, ανυπότακτα, χωρίς προετοιμασία, χωρίς πολλά λόγια.Όλοι μας έχουμε έναν έντονο Αύγουστο «να κρύβεται» στο ντουλάπι. Για κάποιους είναι η ζωή τους ολόκληρη, για άλλους μια στιγμή «αδυναμίας», για μερικούς η διαφορά στη ρουτίνα, και για ορισμένους απλώς ένας Αύγουστος. Ο κατάδικός τους Αύγουστος!

Συντάκτης: Γιώργος Γκαρακλίδης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.