Ένα ραντεβού λιγάκι αλλιώτικο, με το στοιχείο της πρωτοτυπίας να κυριαρχεί και μικρές δόσεις ρομαντισμού να πλανιούνται στην ατμόσφαιρα. Ένα ραντεβού που εκ φύσεως σε βγάζει από τη δύσκολη θέση των πρώτων αμήχανων συζητήσεων γεμίζοντας πολύ από τον χρόνο και προσφέροντας άπλετο υλικό για συζήτηση στον χρόνο που απομένει. Ένα ραντεβού που αν μη τι άλλο θα σου αφήσει τη γλυκιά αίσθηση του διαφορετικού. Πώς θα σου φαινόταν ένα τέτοιο ραντεβού;

Στην ουσία πρόκειται για ένα λιγάκι αλλιώτικο «Θα ήθελες να πάμε σινεμά; Άκουσα ότι έχει μία ωραία ταινία απόψε.», και ίσως να είναι και η ιδανική λύση για όλους εμάς που με πάθος υποστηρίζουμε ότι όσο καλή κι αν ήταν η ταινία, το βιβλίο ήταν πάντα λιγάκι καλύτερο. Ένα ραντεβού που θα ξεκινήσει με μία ατάκα που θα αφήσει τον παραλήπτη της –έστω για λίγα δευτερόλεπτα– να επεξεργάζεται αυτό που άκουσε, πριν δώσει τελικά την απάντησή του. Μία ατάκα του στιλ «Πήρα ένα ενδιαφέρον βιβλίο, θα ήθελες να το διαβάσουμε παρέα;». Ένα ραντεβού ανάγνωσης.

Κάτι που σίγουρα δεν είναι για όλους μπορεί όμως να γίνει ιδανικό για μερικούς. Είναι για άτομα που μοιράζονται το ίδιο πάθος για βιβλία ή ακόμη που ήρθαν κοντά λόγω αυτού. Μια συζήτηση που ξεκίνησε με τυχαία αφορμή κι έδειξε πως υπάρχει αυτό το κοινό ενδιαφέρον, θα μπορούσε και να εξελιχθεί σε μία συνάντηση ιδιαίτερη.

Τα μέρη που θα ευνοούσαν ένα τέτοιο ραντεβού πολλά, αλλά συγκεκριμένα. Ένα χαλαρό καφέ χωρίς πολύ κόσμο και φασαρία γύρω, ένα πιο lounge bar, γενικότερα ένα μέρος που να συνδυάζει απαλή μουσική με ένα αγαπημένο ρόφημα ή ποτό και ιδανικά λίγο πιο cozy καθίσματα που θα σου επέτρεπαν να χαλαρώσεις και να αφήσεις να βγει στην επιφάνεια ο πιο καθημερινός εαυτός σου, ο πιο αληθινός και λιγότερο στημένος. Αυτός που συνήθως βγαίνει όταν είσαι μόνος σου στο καναπέ σου αγκαλιά με το αγαπημένο σου βιβλίο. Ή ακόμη λοιπόν και ένας χώρος με καναπέδες, από αυτούς που θα επέτρεπαν ένα μόνο αντίτυπο και δύο άτομα καθισμένα τόσο κοντά που αν εκείνη τη στιγμή δε χάνονταν στις γραμμές του βιβλίου τους, θα ήταν σχεδόν αμήχανο.

Ένας υπέροχος τρόπος να ξεκινήσεις να γνωρίζεις κάποιον, μιας και η συζήτηση σχετικά με ένα βιβλίο μπορεί να αποδειχθεί ένα μικρό παράθυρο σε βαθύτερες σκέψεις. Πρόκειται για έναν τρόπο να ανακαλύψεις τις απόψεις του συνομιλητή σου και να μοιραστείς τις δικές σου, να ακούσεις βαθύτερους συλλογισμούς του και να τον γνωρίσεις σε επίπεδο που σίγουρα ξεπερνάει κατά πολύ τις προσδοκίες ενός επιφανειακού πρώτου ραντεβού.

Πρόκειται για ένα ραντεβού που σχεδόν αυτόματα σου ανοίγει την πόρτα για μία επόμενη συνάντηση, μιας και και κανείς ποτέ δεν τέλειωσε ένα ολόκληρο βιβλίο, στον χρόνο που διαρκεί ένα και μόνο ραντεβού, και ούτε φυσικά υπάρχει πίεση για κάτι τέτοιο. Στόχος είναι η συνάντηση και το βιβλίο είναι η αφορμή που χρειάζεται για μία ιδιαίτερη και ομαλή αρχή, από εκεί και πέρα ούτε μας κυνηγάει κάποιος ούτε εξεταζόμαστε στην ύλη. Αυτό που κυρίως θέλουμε να απολαύσουμε είναι η συζήτηση που θα προκύψει.

Και αν κάτι πάει στραβά και η συζήτηση δείχνει να μην πηγαίνει καλά, αν δεν υπάρχει επικοινωνία και πιάσουμε τον εαυτό μας ή και τον συνομιλητή μας να νιώθει εγκλωβισμένος σε ένα χρόνο που περνάει αργά, τότε προσφέρεται πάντα η εύκολη διέξοδος του να συνεχίσουμε το διάβασμα και να το απολαύσουμε τελικά λίγο περισσότερο. Γενικότερα πρόκειται για ένα ραντεβού που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καταφέρνει να μας βγάλει σχεδόν από μόνο του από οποιαδήποτε δύσκολη θέση μπορεί να προκύψει.

Πολλά είναι τα ζευγάρια που έχουν ένα δικό τους τραγούδι, γιατί έτυχε αυτό να παίζει σε μία ιδιαίτερη στιγμή τους. Άλλα τόσα τα ζευγάρια που θεωρούν μία ταινία δική τους, γιατί ήταν η πρώτη που είδαν μαζί ή ίσως γιατί κατάφεραν να ταυτιστούν μαζί της με κάποιον άλλο τρόπο. Πόσα όμως έχουν ένα βιβλίο να συνοδεύει την ιστορία τους; Έναν τίτλο στη βιβλιοθήκη τους που πάντα θα τους θυμίζει ένα όνομα ή έστω μία συνάντηση;

Για πολλούς από εμάς τα βιβλία είναι έρωτας, και κάθε έρωτας έχει μία ιστορία πίσω του, μικρή η μεγάλη. Μια ιστορία λοιπόν που γράφτηκε η αρχή της με ένα βιβλίο για βοηθό, ακόμη και αν δε μετατραπεί ποτέ σε έρωτα, θα μείνει για πάντα αρκετά ιδιαίτερη για να τη θυμόμαστε. Ένα ραντεβού τόσο απλό, αλλά και τόσο αλλιώτικο, που θα καταφέρει με τον τρόπο του να αφήσει το στίγμα του.

Συντάκτης: Μαρία Ρουσσάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.