Σίγουρα, θα ‘χεις ακούσει να λένε κατά καιρούς πως ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται και για να το χρησιμοποιούν τόσο συχνά μάλλον δεν αναφέρονται μόνο σε εκείνους που σαλπάρουν για μέρη μακρινά. Κατ’ απόλυτη αναλογία, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως κι ο καλός ο σύντροφος στην τρικυμία της σχέσης φαίνεται.

Εφιστώ την προσοχή σε όλους τους θαλασσοφοβικούς, που με λίγο κυματάκι κι αέρα έχουν την εντύπωση ότι τίποτα δεν τους σώζει από βέβαιο πνιγμό. Κάθε καβγαδάκι δε σημαίνει και το τέλος της σχέσης σου, ακόμα κι αν εσύ επιμένεις να το μεγαλοποιείς και να το αναγάγεις απευθείας σε μείζον πρόβλημα.

Η δική σου λύση στις εντάσεις δεν άλλη, φυσικά, απ’ το χωρισμό. Όχι αυτόν που πραγματικά θέλεις γιατί η σχέση σου έχει φτάσει πλέον σε τέλμα, αλλά εκείνον που μεθοδεύεις και χρησιμοποιείς ως μέσο διαφυγής απ’ τις δύσκολες καταστάσεις.

Θα ήταν ιδανικό, αν η σκέψη αυτή ήταν μόνο στο μυαλό σου και την κρατούσες για σένα μέχρι να βεβαιωθείς ότι είναι πραγματικά αυτό που θες. Ωστόσο, εσύ δεν κρατιέσαι. Θες να την ξεστομίσεις σαν μαγικό ξόρκι. «Χωρίζουμε» λες και πετάς ωρολογιακή βόμβα.

Μέσο απειλής κι αυτό, μαζί με εκείνες τις βαρύγδουπες δηλώσεις πως θα φύγεις, πως δεν αντέχεις άλλο κι η ιστορία σας πρέπει να τελειώσει. Βαθιά μέσα σου, βέβαια, δεν τα πιστεύεις ούτε εσύ αυτά που λες, αλλά εν βρασμώ ψυχής ποιος νοιάζεται τι θα ειπωθεί και ποιος θα πληγωθεί, μωρέ; Αν ο άλλος πραγματικά θέλει να σε κρατήσει, υποθέτεις πως θα τον φοβίσουν οι εκβιασμοί σου και θα προσπαθεί ν’ αλλάξει.

Κανένας δε διορθώθηκε υπό το φόβο της απειλής. Το «χωρίζουμε» να το λες μόνο όταν το εννοείς, δεν είναι παιχνιδάκι να το χρησιμοποιείς όταν στριμώχνεσαι, ούτε εκφοβισμός για να κρατάς τον άλλο. Δεν είναι μέσο που μπορείς να αξιοποιείς μόνο και μόνο για να κόβεις αντιδράσεις, για να δοκιμάσεις το σύντροφό σου και να δεις τι θα κάνει για να σε κρατήσει.

Άσε που τις πρώτες δυο-τρεις φορές που θα τ’ ακούσει μπορεί και να νομίζει πως το εννοείς. Μετά όμως στα αφτιά του, σε κάθε σας καβγά, θα ακούγεται απλώς ως μία λέξη σαν όλες τις άλλες. Θα έχει χάσει πλέον την έννοια και τη δύναμή της. Θα έχεις χάσει κι εσύ μαζί της την αξιοπιστία σου, γιατί δεν είσαι ούτε καν ο ίδιος διατεθειμένος να δεχτείς τις συνέπειες των δηλώσεών σου.

Όσο το πετάς τόσο συχνά και για πλάκα,  κινδυνεύεις κάποια στιγμή να μείνεις στα κρύα του λουτρού. Άνθρωπος είναι κι ο σύντροφός σου και δε θέλει πολύ να τα πάρει και να σου πετάξει κανένα: «Οκ, αφού αυτό θες». Και τότε θα ψάχνεσαι και δε θα ξέρεις από πού σου ήρθε. Θα προσπαθείς ζητώντας συγγνώμη να ισχυριστείς πως δεν το εννοούσες και πως σου ξέφυγε απλώς πάνω στα νεύρα σου.

Μάθε να έχεις το θάρρος και το θράσος της γνώμης σου. Σε τιμά να πεις πως δε θέλεις να χωρίσεις, ακόμα κι αν είστε στα χειρότερά σας. Υπάρχουν τόσοι τρόποι να δείξεις πως δεν είσαι καλά, πως θες κάτι παραπάνω, πως φτάνεις σιγά-σιγά στα όριά σου κι οι αντοχές σου εξαντλούνται.

Τη θάλασσα της σχέσης σου να μάθεις να μην την φοβάσαι, αλλά και να μην υποτιμάς τη δύναμή της. Μετά τη βροχή βγαίνει το ουράνιο τόξο, όμως πρέπει να μπορείς να περιμένεις, να θες να το δεις και να το αναζητήσεις για να πέσει το μάτι σου πάνω του.

Την επόμενη φορά που θα πεις «χωρίζουμε», φρόντισε το επόμενο λεπτό να είσαι μόνος σου. Έτοιμος να δεχτείς τις συνέπειες της επιλογής σου. Έτσι τουλάχιστον τα λόγια σου πλέον θα έχουν αξία.

Συντάκτης: Βασιλική Γ.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη