Kαβγάδες, υπάρχουν είτε μικροί είτε μεγάλοι, αυτοί που σου άλλαξαν τη ζωή κι αυτοί που έγιναν και μετά από μία ώρα τους είχες ξεχάσει. Για όποιον λόγο έχει ξεκινήσει ένας καβγάς κι όσο ξεροκέφαλος μπορείς να γίνεις βιώνοντάς τον, κάπου καταλαβαίνεις πως πρέπει να ηρεμήσεις, ίσως να κάνεις και λίγο πίσω για να ακούσεις αυτά που έχει να σου πει ο άλλος, να χαμηλώσεις τον τόνο της φωνής σου και να ξανά βρεις την ψυχραιμία σου. Όλα αυτά σε περίπτωση που σε αφορά να λυθεί το θέμα κι όχι να κάνεις απλά ένα ξέσπασμα.

Η στιγμή που να νεύρα σου έχουν αρχίσει να αναβοσβήνουν σαν Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και η φλέβα πετάγεται στον λαιμό σου από τις φωνές, είναι η πιο κρίσιμη· θα ψάξεις σε γρήγορο ρυθμό έναν τρόπο να μη συνεχιστεί αυτή η παράνοια όμως κάτι δε θα σ’αφήνει Συνήθως αυτό γίνεται όταν μπαίνει στη μέση του καβγά η πολυαγαπημένη μας ειρωνεία.

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου θα ηρεμήσουν, θα εξαφανιστεί η φλέβα από τον λαιμό και ένα αναπόφευκτο χαμόγελο θα δημιουργηθεί στα χείλη. Κι εκεί χωρίς ούτε καν μια άχνα, μπορείς να γονατίσεις τον απέναντι. Γιατί στη φωνή αντιδράς πιο άμεσα, ενστικτωδώς. Στην ειρωνεία όμως παγώνεις, μπερδεύεσαι, είναι η πιο τρανή απόδειξη κεκαλυμμένης προσβολής. Ο άλλος έχει μπει στο mood του χαλαρά χωρίς να βγάλει λέξη, με μία απάθεια στο βλέμμα του και μία στάση σώματος που δεν μπορεί κανείς να ψυχολογήσει, γιατί η ειρωνεία είναι η έκφραση με τα χίλια κι ένα άγνωστα πρόσωπα.

Επικοινωνία δε θα συμβεί ούτε συμπέρασμα θα βγάλετε· σαφώς εκείνη την στιγμή δεν μπορείς να το καταλάβεις, δεν μπορείς να σκεφτείς λογικά, από τη σύγχυσή σου τα λόγια σου βγαίνουν μπερδεμένα από το στόμα σου και το μόνο που θέλεις είναι να βγεις ο νικητής αυτής της υποτιθέμενης κόντρας. Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται το λάθος, στο ότι πρέπει σώνει και ντε να υπάρξει νικητής, ενώ δεν κερδίζει τίποτα.

Γι’ αυτό πάρε βαθιές ανάσες, σκέψου δεύτερη φορά αυτό που θα πεις πάνω στα νεύρα σου, άκουσε τον άλλον -μπορεί να έχει να πει κάτι καλό-, δες τη φάση σαν θεατής, σαν να μην μπλέκεσαι κι εσύ σ’ αυτήν την κατάσταση, δες την άλλη οπτική γωνία, χωρίς να σε συνεπάρει η ένταση και τα νεύρα της στιγμής. Μπορείς να φέρεις αντίρρηση και να προσπαθήσεις να αποδείξεις τον τρόπο σκέψης σου και το δίκιο που ξέρεις ότι έχεις και σε τρώει, με επιχειρήματα. Έτσι θα κερδίσεις τις εντυπώσεις, όταν ο άλλος πετάξει το δυνατό του χαρτί και δε θα δει την αντίδραση που περίμενε από σένα, όταν τον αντιμετωπίσεις με ηρεμία κι όχι με υστερία ή κακεντρέχεια.

Έτσι μπορείς να βάλεις και τον άλλον να αναρωτηθεί μήπως όντως έχεις εσύ δίκιο, μήπως τελικά ήταν λάθος και υπερβολικός. Έτσι μπορείς να κρατήσεις αυτήν την ανθρώπινη σχέση, αν μιλάμε για άνθρωπο που θέλεις στη ζωή σου. Μα πάνω απ’όλα, έτσι κάνεις καλό στον μοναδικό άνθρωπο που θα έχεις πάντα μαζί σου, εσένα. Γίνε ήρεμη δύναμη, και να θυμάσαι πως δεν υπάρχει κάτι πιο δυνατό απ’αυτό.

Συντάκτης: Λεμονιά Κροπάλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου