Article of the day: Γνωρίστε τη νέα pillowfigher Ελένη Σωτηροπούλου στο πρώτο της άρθρο! Διάβασέ το εδώ.

bobibh

Η ανθρώπινη φαντασία καλπάζει σε καιρούς αβεβαιότητας και χάους. Η ανάγκη των ανθρώπων να βρουν νόημα πίσω από λέξεις και καταστάσεις είναι η αρχή της δημιουργίας θεωριών συνομωσίας. Πρόκειται για κάτι τόσο μεγάλο, για κοινό μυστικό όπως θα έλεγαν κάποιοι, που φτάνει από τα σκοτάδια στο φως της αλήθειας. Στις μέρες είναι αξιοσημείωτη η τεράστια δύναμη του ίντερνετ, με τόνους πληροφοριών να κατακλύζουν κάθε αναγνώστη και απαιτείται κατάλληλη ερμηνεία και κωδικοποίηση των πληροφοριών, ώστε να διαχωριστούν οι αληθείς από τις ψευδείς ειδήσεις.

Η θεωρία συνωμοσίας είναι μια κατάσταση ή πράξη κατά την οποία μια ομάδα αποτελούμενη από δύο ή περισσότερα πρόσωπα δηλώνει ξεκάθαρα και με θράσος ή θάρρος πως ό,τι συμβαίνει δεν είναι τυχαίο. Ξεχνάμε συμπτώσεις και πιστεύουμε πως όλα είναι προμελετημένα να συμβούν συγκεκριμένη χρονική στιγμή σε συγκεκριμένο μέρος. Τα τυχαία γεγονότα λοιπόν είναι για τους ευκολόπιστους. Όσοι πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας μιλούν με γεγονότα, τα οποία στο μυαλό τους με κάποιο μαγικό τρόπο συνδέονται.

 

Diary | Purple Rain


€14,90

-----

 

Ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, μορφωτικό ή κοινωνικό επίπεδο, όλοι έχουμε διαβάσει κάτι σχετικό, έχουμε αναρωτηθεί και ίσως και μαγευτεί από τον απόκρυφο αυτό κόσμο. Σίγουρα θα έχουμε ακούσει και ιστορίες, όπως ότι ο τραγουδιστής Tupac δεν έχει πεθάνει αλλά ζει απομονωμένος σε ένα νησί γράφοντας μουσική ή ότι η τραγουδίστρια της ροκ Avril Lavigne δε ζει πια και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια άλλη στη θέση της που τυχαίνει να της μοιάζει. Το παράλογο της υπόθεσης στην τελευταία περίπτωση είναι ότι η θεωρία αυτή βασίζεται στην αλλαγή μουσικού τύπου της Avril που όντως έχει συμβεί λόγω της ενηλικίωσής της. Η νεότητα έφυγε και μαζί και η άρνηση για οποιαδήποτε στερεότυπο, ενώ η οργή της ροκ εξασθένισε δίνοντας τη θέση της σε μια πιο ποπ ματιά. Η αλλαγή στο σώμα και στο πρόσωπό της έχει επέλθει λόγω χρόνου. Τέτοιες περιπτώσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θεωρίες συνωμοσίας, όπως και άπειρες ακόμα, έχουν ένα κοινό στοιχείο, την άρνηση.

Η προσπάθεια ερμηνείας γεγονότων που το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να δεχτεί και να κατανοήσει δίνει τη δυνατότητα σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων να βγάλει ένα ψεύτικο πόρισμα που τελικά στον πανικό των πληροφοριών φαίνεται όχι μόνο αληθές αλλά και απόλυτα λογικό. Τίθενται κάποιες ερωτήσεις σχετικές με το ποιος βολεύεται με αυτή την κατάσταση και στο τέλος δημιουργείται μια ομάδα ατόμων που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη άποψη. Η χειραγώγηση της μάζας είναι ίσως η μεγαλύτερη δύναμη που μπορεί να αποκτήσει κάποιος στους καιρούς μας. Οι πληροφορίες που δεχόμαστε κάθε μέρα είναι άπειρες. Καθένας οφείλει να τις φιλτράρει και να βλέπει εάν είναι αληθείς ή όχι, πρώτα για δικό του καλό και μετά για καλό της κοινωνίας. Η ημιμάθεια είναι η αρχή του κακού. Οι ελλιπείς ή μπερδεμένες γνώσεις σχετικά με κάποιο αντικείμενο είναι η κατευθυντήρια δύναμη των θεωριών συνωμοσίας. Όσο λιγότερα γνωρίζεις για κάτι, τόσο πιο επιρρεπής είσαι στην αποδοχή μιας θεωρίας που δεν τεκμηριώνεται λογικά.

Από την άλλη η ανάγκη για την ερμηνεία κάποιων συμβάντων που δεν μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε μας κάνει να φτιάχνουμε δικές μας ιστορίες. Μπορεί τελικά να είναι όλα τυχαία; Ας βασιστούμε στην αλήθεια. Ακόμα και όταν πρόκειται για γεγονότα που μας προκαλούν φόβο κάπου μες το Χάος υπάρχει αλήθεια και εξήγηση. Δεν υπάρχουν εξωγήινοι κι ακόμα και αν υπάρχουν καθόλου απίθανο να έχουν τις ίδιες απορίες με εμάς.

Συντάκτης: Ανδρομάχη Κόκλα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.