Μια υπόσχεση μπορεί να σε κάνει πραγματικά να ελπίζεις. Τι είναι όμως η υπόσχεση; Είναι η βεβαίωση προς τον αποδέκτη της για την πραγματοποίηση μιας πράξης και η δημιουργία παράλληλα θετικών συναισθημάτων. Μια υπόσχεση μπορεί πραγματικά μια σχέση να την κάνει να πετάξει στα ουράνια ή αντίθετα να τη ρίξει στα τάρταρα.

Όλοι οι άνθρωποι λίγο ή πολύ κρύβουμε ένα μικρό παιδί μέσα μας. Και εκτιμάμε στο μέγιστο αυτόν που θα καταφέρει να το κάνει να νιώσει την έξαψη που ένιωθε κάθε φορά που το πήγαιναν όντως οι γονείς του στις κούνιες κι ας είχαν μια κουραστική ημέρα. Η αθέτηση μιας υπόσχεσης φαίνεται μερικές φορές σαν μια μεγάλη απογοήτευση τόσο προς το πρόσωπο του άλλου όσο και προς εμάς τους ίδιους. Ο άνθρωπος απέναντι μας αποδεικνύεται αφερέγγυος κι ανώριμος, αφού δημιούργησε ψεύτικες ελπίδες και εμείς απλά πέφτουμε έξω στην κρίση μας. Δε μιλάμε βέβαια για την αθέτηση υπόσχεσης που έγινε πάρα τη θέληση του άλλου ή που αντιμετώπισε δυσκολίες φτάνοντας σε σημείο να είναι ακατόρθωτο να τα καταφέρει.

Συχνά οι άνθρωποι γνωρίζουν ακριβώς τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους. Γνωρίζουν πότε μπορούν αυτό που θέλεις να το κάνουν και πότε οι πράξεις τους είναι πραγματικά ανιδιοτελής. Ξέρουν πότε η ανταμοιβή τους θα είναι το χαμόγελό σου και το δώρο τους η αγκαλιά σου. Αν θα βάζουν πραγματικά στόχο την ευτυχία σου ή αν απλώς σε διευκολύνουν. Υπάρχουν λοιπόν εκείνοι οι άνθρωποι που επιλέγουν να σου πουν «ναι» μόνο όταν πραγματικά το εννοούν. Βασικά δεν τους νοιάζει καθόλου να σου δώσουν ψεύτικες υποσχέσεις για να ανέβουν στα μάτια σου, να γίνουν αρεστοί κι αγαπητοί. Δεν τους ενδιαφέρει. Η υπόσχεσή τους δίνεται όταν γνωρίζουν πως πραγματικά θα την πραγματοποιήσουν. Δε θα πουν λόγια του αέρα ούτε θα δώσουν ψεύτικες ελπίδες. Δεν έχουν ανάγκη την αποδοχή γιατί γνωρίζουν πραγματικά και σε βάθος ποιοι είναι και τι μπορούν να κάνουν.

Αυτούς τους ανθρώπους να τους εκτιμάς. Είναι αυτοί που θα σταθούν δίπλα σου σε κάθε στιγμή και θα τολμήσουν να ξεστομίσουν και όσα δε θες να ακούσεις. Είναι αυτοί που θα σου επισημάνουν πρώτοι τα λάθη σου και δε θα ωραιοποιήσουν τα λόγια τους. Η αγάπη τους φαίνεται μέσα από την ωμή αλήθεια τους. Και ακόμα και αν εκείνη τη στιγμή πληγώνεσαι θα έρθει η στιγμή που θα παραδεχτείς ότι δεν επρόκειτο για πράξεις σκληρότητας. Ο Αμερικανός συγγραφέας H. Jackson Brown Jr. αναφέρει: «Να υπόσχεσαι μόνο όσα μπορείς να πραγματοποιήσεις. Να πραγματοποιείς περισσότερα όμως από όσα υποσχέθηκες».

Τα λόγια μας πάντα πρέπει να συνοδεύονται και από τις κατάλληλες πράξεις, ώστε να μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να τα στηρίζουμε ακριβώς. Είναι συνθήκη δράσης-αντίδρασης. Δε χρειάζονται εκκωφαντικές δηλώσεις και κραυγαλέες συμπεριφορές. Κινήσεις χρειάζονται που να βάζουν πίσω από τις μικρότερες δηλώσεις τα πιο έντονα θαυμαστικά.

Η πραγματοποίηση της επιθυμίας μας να είμαστε αποδεκτοί, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε, έχει να κάνει με την αλήθεια, το σεβασμό και την ακεραιότητα του χαρακτήρα. Η δύναμη των λέξεων εξαφανίζεται αν δε συνδυάζεται με τη δύναμη των όσων επακολουθούν. Η αθέτηση μιας υπόσχεσης δε δείχνει μόνο αστάθεια χαρακτήρα και ανωριμότητα αλλά εκδηλώνει και σημάδια του εγωκεντρισμού. Και τέτοιες συμπεριφορές λειτουργούν σαν φούσκα. Ίσως κάνουν εντύπωση αρχικά λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, στην πρώτη αθέτηση όμως σκάνε πανηγυρικά στα μούτρα όποιου τη φύσαγε, αποκαλύπτοντας το απόλυτο κενό.

Όλες οι ανθρώπινες σχέσεις βασίζονται στην αλήθεια. Όσο ωριμάζουμε, είτε αυτό συμβεί στα είκοσι είτε στα εξήντα μας, αφού η ωριμότητα δεν έχει να κάνει με την ηλικία, η αλήθεια και η αναζήτησή της γίνονται πρωταρχικοί στόχοι. Η σταθερότητα χαρακτήρα είναι το Α και το Ω.  Το να μπορεί κάποιος να στηριχτεί πάνω μας είναι ίσως το μεγαλύτερο δώρο. Μεγαλύτερο από οποιαδήποτε μεγαλεπήβολα λόγια.

Συντάκτης: Ανδρομάχη Κόκλα
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη