Οι χωρισμένοι δε γιορτάζουνε ποτέ λέει το άσμα. Μεγαλύτερο ψέμα από αυτό δεν υπάρχει, το διαβεβαιώνω. Γιορτάζουν και με το παραπάνω και μαζί τους και εμείς, γιατί ως γνωστόν αν μένει ξάγρυπνος μία φορά ο πληγωμένος, εγώ που μένω στο δίπλα διαμέρισμα αλλά και εσύ, φίλε μου, που κατοικείς στον δεύτερο ή στον τρίτο και γενικά εάν μένεις στην ίδια πολυκατοικία μαζί του έχεις την υποχρέωση να βυθιστείς στον πόνο του. Είσαι υποχρεωμένος να νιώσεις την προδοσία ως εκεί που δεν πάει, ακόμη κι αν είσαι σε σχέση και τα πηγαίνετε μια χαρά με το σύντροφό σου.

Χώρισε ο γείτονας επειδή έφαγε κέρατο και μάλιστα τόσο μεγάλο όπου η δεύτερή του ταυτότητα μπορεί να περιλαμβάνεται και στο ζωικό βασίλειο και συγκεκριμένα στο είδος των ταράνδων, φυσικά παρηγοριά του θα έχει τον Καρρά. Άκουσα καλά; Δε σου αρέσει ο Καρράς; Θα ακούσεις όλη την playlist του και θα πεις και ένα τραγούδι, διάλεξε εσύ ποιο. Εγώ προτείνω το «Αχάριστη και αλήτισσα», πιο μέσα στο θέμα δε γίνεται, για να μπεις για τα καλά στο mood, εάν έχεις ξεχάσει πώς είναι.

Μπορείς εάν το θέλεις να σπάσεις και κανένα πιάτο, ποτήρι και γενικά όλο το σερβίτσιο παρέα με το παιδί από δίπλα. Να κλάψεις, να ουρλιάξεις, να βάψεις τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσε, να σκίσεις ό,τι φωτογραφία σου θυμίζει τον ακατανόμαστο ή τη λεγάμενη. Θα βάλεις στη δια πασών όλα τα καψουροτράγουδα των τελευταίων δεκαετιών. Ουπς, λάθος! Ο γείτονας θα τα κάνει όλα τα παραπάνω, απλά με παρέσυρε η όλη κατάσταση και μιλώ σαν να είσαι εσύ ο πρωταγωνιστής. Θα γίνετε εν ολίγοις ένα σπίτι, μια φωνή, ένα βίωμα.

Στη συνέχεια τα πράγματα κάπως θα ηρεμήσουν, αφού τα δάκρυα θα έχουν στερέψει και θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο, το οποίο είναι η εξιστόρηση των γεγονότων στις φίλες ή στους φίλους. Εάν ο χωρισμένος είναι υπεραναλυτικός, εύχομαι μέσα από την καρδιά μου υπομονή γιατί η περιγραφή θα είναι τόσο αναλυτική, τόσο λεπτομερής, που θα μπεις για τα καλά στη θέση του και θα μάθεις το παραμικρό, σαν να ήσουν μπροστά στο συμβάν. Εάν πάλι ο χωρισμένος είναι λιτός, είσαι τυχερός, γιατί θα είναι σύντομος και περιεκτικός. Μονάχα κάνα δύο ακατάλληλοι χαρακτηρισμοί θα υπάρξουν και αυτό είναι όλο.

Και έπειτα ακολουθεί το τρίτο και τελευταίο στάδιο, όταν πλέον ο γείτονας έχει ξεπεράσει τον υπαίτιο που τον έφερε στην κατάσταση αυτή που βρίσκεται ή σωστότερα είναι στη φάση που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να τον ξεπεράσει. Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει πάρτι μέχρι το πρωί στο σπίτι με τους φίλους, τέρμα μουσική ξανά, απλά αυτή την φορά πιο χαρούμενη, λίγο περισσότερο από αυτό που αρμόζει ή στην καλύτερη περίπτωση βραδινές εξόδους, αλλά μόλις πατήσει το πόδι στο σπίτι μάντεψε τι θα επακολουθήσει… Μα φυσικά τέρμα μουσική, χοροί, τραγούδια και λοιπά.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να διαρκέσουν στην καλύτερη περίπτωση λίγες μέρες αν είσαι πολύ μα πολύ τυχερός και αν ο χωρισμός ξεπερνιέται εύκολα, αλλά μπορεί να διαρκέσει και εβδομάδες και στη χειρότερη και λίγους μήνες. Στη χειρότερη, είπα, μην τρομάζεις, αν είσαι τόσο κατσικοπόδαρος τι να πω, άλλαξε σπίτι και φρόντισε ο νέος σου γείτονας να είναι προχωρημένης ηλικίας ούτως ώστε να κοιμάσαι ήρεμος ή ζήσε το μαζί του και διασκέδασε το όσο μπορείς. Λύσεις υπάρχουν!

 

Συντάκτης: Κατερίνα Νικολακοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή