sfgh

Δεν είμαστε ούτε εξωγήινοι ούτε, englishmen in New York, ‘νταξ; Απλώς είναι μια μέρα που ενώ για τους περισσότερος βγάζει αυτή την τρελή -κι άκρως σπαστική χαρά αν με ρωτάς- εμείς οι μη λάτρεις των γενεθλίων δεν μπορούμε να τη συμμεριστούμε. Μου πήρε και καμιά δεκαριά χρόνια και πέρασα από μπόλικα ψυχολογικά για να σου πω ότι αυτό είναι ok. Και τι έγινε που δε θέλουμε να γιορτάζουμε τα γενέθλιά μας;

Ρωτάς γιατί;

 

1. Άλλος ένας χρόνος

Ας το ξεκινήσουμε χαρντκορικά! Τα γενέθλια είναι μια μέρα που σηματοδοτεί ότι μεγάλωσες. Γιατί να θες να γιορτάσεις αυτόν τον έξτρα χρόνο που φορτώθηκε στην καμπούρα σου, όπως λέει κι η γιαγιά μου; Προσωπικά να μου λείπει γι’ αυτό εδώ και χρόνια παραμένω στάσιμος στην εφηβεία. Κι αφού ο χρόνος πέρασε, εσύ πρέπει να τον γιορτάσεις λες και θα ξορκίσεις τα στραβά; Είδαμε πόσο καλά πάει αυτό και με τις Πρωτοχρονιές!

 

2. Είναι και λίγο δήθεν

Τα γενέθλια είναι η μέρα που θα σε θυμηθεί η κουτσή Μαρία να σου πει χρόνια πολλά επειδή το είδε στο Facebook. Κι αρχίζουν δήθεν αγαπούλες κι όλα εκείνα τα «ναι, ναι, μη χανόμαστε» και guess what: θα χαθείτε μέχρι να έρθουν τα επόμενα γενέθλια.

 

3. Ο με το ζόρι ενθουσιασμός 

You know, το να θέλει κανείς και ν’ απαιτεί να είναι το τιμώμενο πρόσωπο για ένα ολόκληρο 24ώρο ακούγεται εξουθενωτικό. Ας κατέβει απ’ το καλάμι η βασίλισσα Ελισάβετ για λίγο. Κι όλοι κάνουν τους τόσο ενθουσιασμένους γι’ αυτή τη τόσο σημαντική μέρα σου που δεν επιτρέπεται εσύ να μην είσαι καλά. Πόσα φώτα να τραβήξω πάνω μου η σταρ που δε θέλω να δω κανέναν;

 

4. Ματαιότητα

Σόρι που θα στη χαλάσω αλλά είναι σαν να γιορτάζεις μια μέρα πιο κοντά στα στερνά σου. Να μη γίνω μακάβριος, αλλά τσούκου τσούκου μεγαλώνει ο αριθμός και κανείς δεν είναι Μαθουσάλας. Αν αυτό δεν είναι λόγος να σε κρατήσει λίγο προβληματισμένο εκείνη τη μέρα τότε δεν ξέρω τι άλλο να πω.

 

5. Και τι έκανα αυτόν τον χρόνο;

Είναι η ίδια μελαγχολία που πιάνει κάποιους ανθρώπους και την πρωτοχρονιά. Είναι το ότι, άντε, πέρασε κι αυτό και δεν έχω πραγματοποιήσει τους στόχους μου. Δεν έχω τη ζωή που ονειρευόμουν. Είναι αυτή η κλασική βαριά διάθεση που θες να κάτσεις κρεβάτι για ταβανοθεραπεία. Ακόμα κι αν πέρασε ένας άκρως παραγωγικός χρόνος εκείνη τη μέρα δεν το βλέπεις ή βλέπεις την κούραση και θα προτιμούσες να σου λείπει.

 

6. Είναι μέρα μετρήματος

Σκέφτεσαι όλους τους ανθρώπους που δεν είναι μαζί σου για να γιορτάσετε. Όλους εκείνους με τους οποίους ήσουν κοντά και τώρα δεν είναι πια στη ζωή σου. Είναι εκείνο το μέτρημα που είπε και η Μποφίλιου που κάνοντάς το σε πιάνει μια μελαγχολία. Τουλάχιστον έτσι το βιώνω εγώ.

 

7. Όχι άλλες σοκολατίνες γαμώ

Δεν είμαστε πέντε να μας αρέσουν σε όλους οι σοκολατίνες, εντάξει; Και παίζει τόσο πολύ αυτή η τούρτα, κυρίως αν είναι έκπληξη. Ξέρεις, από τις εκπλήξεις που προσπαθούν να σου κάνουν και ξέρεις ώρα μέρος και καλεσμένους καλύτερα από τους διοργανωτές.

 

8. Είναι μέρα που δίνεις νεφρό

Αν θες να κεράσεις κόσμο ρε παιδί μου εκείνη τη μέρα, βάζεις γερά το χέρι στην τσέπη. Κι άντε, κάποτε σε χαρτζιλίκωναν οι παππούδες, τώρα; Και το σκέφτεσαι αυτό διπλά και τριπλά κι όχι απλώς θες να χαθείς από προσώπου γης. αλλά παρακαλάς σα τη Μαρινέλλα να ανοίξει αυτή η δόλια πέτρα για να μπορέσεις κάπως να βγάλεις τον μήνα.

 

9. Ξεζάλα μας κουκλίτσα μου

Θα σε πάρει η κάθε πικραμένη θεία να σου ευχηθεί και μαζί μ’ αυτό να σου πει και τον πόνο της- κυρίως γιατί δεν έχετε κάτι παραπάνω να πείτε. Δε θέλω ν’ ακούσω ούτε το κουτσομπολιό, ούτε αν παντρεύτηκε η Ρίτσα που δεν ξέρω καν ποια είναι, ούτε αν πέτυχε το μπριάμ! Την ησυχία μου θέλω και δε με αφήνετε. Αυτό κι αν είναι αμήχανο.

 

10. Κάποια στιγμή συνειδητοποιείς πως δεν είσαι για φανφάρες

Κι εκεί βλέπεις ότι μεγάλωσες. Εκεί που γούσταρες να κάνεις χαμούλη, τώρα ένα μπουκάλι καλό κρασί για την πάρτη σου και μόνο φαντάζει ο πιο ιδανικός τρόπος να γιορτάσεις. Αυτό βέβαια είναι πρόβλημα όταν το συνειδητοποιείς γιατί λες κι ένα «Κάτσε ρε, εγώ δεν ήμουν έτσι!». Χρόνια πολλά βρε, μόλις έγινες.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αντώνης Ανδρόνικος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου