Αντιστέκονται σε καταστάσεις που οδηγούν στη διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης σύνδεσης και οικειότητας με ένα άτομο, έρχονται σε έντονη διαμάχη με τον ίδιο τους τον εαυτό. Άνθρωποι που φοβούνται τη δέσμευση και προσπαθούν να απομακρυνθούν διακριτικά από οτιδήποτε παρουσιαστεί στο διάβα τους και θεωρήσουν ότι πάει να τους παγιδέψει σε μια ιδέα που τόσο πολύ τρέμουν.

Κάποιους ο φόβος της δέσμευσης τούς αποτρέπει να μπουν σε μια σχέση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι απλησίαστοι. Γι’ αυτό τον λόγο θα δεις πως συχνά αυτοί οι χαρακτήρες επιλέγουν να μη βάζουν ταμπέλες στις σχέσεις τους, να μην ξεκαθαρίζουν τα συναισθήματά τους αφήνοντας εσένα μετέωρο να αναρωτιέσαι τι συμβαίνει μέσα τους και πού βαδίζει το μεταξύ σας. Όσο κι αν προσπαθήσεις μέσα από συζητήσεις και ανιδιοτελές μοίρασμα να βγάλεις άκρη και να ξεκλειδώσεις αυτόν τον άνθρωπο, δε θα δεις χαΐρι. Κουράζεσαι κι εσύ, παίρνεις τις αποστάσεις σου, ώσπου το αφήνεις να πάει στο καλό μιας και που κοινό προσανατολισμό δε φαίνεται να βρίσκετε.

 

 

Σε κάποιους ανθρώπους ο φόβος αυτός κάνει την εμφάνισή του μέσω της προοπτικής μεγαλύτερης δέσμευσης, όπως είναι η συγκατοίκηση, ο γάμος και ένα παιδί. Παγώνουν στην ιδέα αυτή. Αδυνατούν να δεχτούν πως η σχέση προχωρά, αναπτύσσεται, εξελίσσεται. Αυτά τα άτομα τείνουν να αποφεύγουν τα μελλοντικά σχέδια κι όσο το πράγμα δείχνει να σοβαρεύει τόσο τρομάζουν και θέλουν να το βάλουν στα πόδια.  Καθόλου απίθανο να θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους αλλά τα όρια που έχουν θέσει οι ίδιοι στον συναισθηματικό τους κόσμο φρενάρουν τα όνειρα που επιδιώκουν να πλάσουν με τον σύντροφό τους.

Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα αφοσίωσης και βιώνουν έντονα επίπεδα άγχους κάθε φορά που μπλέκονται συναισθηματικά με κάποιον άλλον. Τα έντονα συναισθήματα που νιώθουν κατά τη διάρκεια της σχέσης –που καθώς ο καιρός περνά όλο και γιγαντώνουν– τους τρομάζουν. Εγκλωβίζονται από τον ίδιο τους τον εαυτό με αποτέλεσμα η παραμονή και η επιμονή στη συναισθηματική κατάσταση που βιώνουν να καθίσταται τρομερά οδυνηρή. Παλεύουν ενάντια σε τάσεις φυγής που κάνουν βόλτες στο μυαλό τους. Δεν καταφέρνουν πάντοτε να αντισταθούν και σε μία στιγμή διαλύουν όλα όσα είχαν κατακτήσει.

Ο φόβος της δέσμευσης θα μπορούσε να ριζωθεί και να ανθίσει στην ψυχή κάθε ανθρώπου μέσα από έναν αριθμό διαφορετικών φόβων, πεποιθήσεων και αρνητικών εμπειριών. Τα τραύματα που έχει αποκτήσει το άτομο από μία προηγούμενη ερωτική σχέση ή από τη σχέση των γονιών του που το σημάδεψαν κατά την παιδική του ηλικία, το έκαναν ν’ αλλάξει. Ίσως έχει έρθει αντιμέτωπο με πολύ πόνο και αυτή είναι η άμυνά του προκειμένου να αποφύγει ν’ ανοίξουν ξανά πληγές του παρελθόντος.

Ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός πως δεν είναι φόρτε όλων των ανθρώπων γύρω μας η μονογαμία. Κάποιοι λατρεύουν την εργένικη ζωή, πιστεύουν κι αφοσιώνονται σε αυτή. Ασφυκτιούν όταν νιώθουν πως κατακεραυνώνεται η ελευθερία τους, όταν πρέπει να δικαιολογούνται και να δίνουν συνεχώς αναφορά σε κάποιον άνθρωπο για την καθημερινότητά τους, τις αποφάσεις τους, τη διασκέδασή τους, γενικότερα τη ζωή τους. Δε φοβούνται να κολλήσουν στις ζωές άλλων ανθρώπων, απλώς δε γουστάρουν να περιοριστούν. Δε συμβιβάζονται και δε βασίζουν τη ζωή τους σε κανέναν άλλον πέραν του εαυτού τους. Είναι ανεξάρτητοι και αυτάρκεις.

Κι αν δεν εκδηλώνεται γιατί φοβάται την απόρριψη; Σαφώς, υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις ανθρώπων. Μυστήρια βιβλία που εύκολα ανοίγονται μα σπάνια διαβάζονται ως το τέλος. Πρέπει να καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια αν μπλέξεις μ’ αυτούς τους ανθρώπους. Ακόμη κι αν σε χρειάζονται στη ζωή τους, ακόμη κι αν θέλουν η σχέση σας να πετύχει, ακόμη κι αν κάνουν όνειρα και σχέδια για το μέλλον σας δε θα το παραδεχτούν. Γιατί; Γιατί φοβούνται πως όλα όσα πλάθουν στο μυαλό τους, όλα όσα επιθυμούν δε θα βρουν αντίκρισμα. Νιώθουν ευάλωτοι γι’ αυτό κι επιλέγουν να κρύβουν όλα όσα αδημονούν να μοιραστούν με τον άνθρωπο που έχουν στο πλευρό τους μέχρι να σιγουρευτούν πως αξίζει.

Αν τα χημικά συστατικά της ιστορίας σας αμφιταλαντεύονται μεταξύ κρύου και ζέστης δίχως ξεκάθαρο αποτέλεσμα στο τέλος του πειράματος γνωρίζεις πολύ καλά με τι άνθρωπο έχεις να κάνεις. Το αν θα συνεχίσεις να πειραματίζεσαι μαζί του είναι στο δικό σου χέρι. Φρόντισε μονάχα μην καείς, γιατί είναι εύφλεκτο το υλικό.  Μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να μοιάζει με πρόκληση αλλά στην πορεία μπορεί να απογοητευτείς βαθιά. Όσο περνάει ο καιρός η σχέση θα προχωρά, ακόμη κι αν κάποιος από τους δυο φοβάται τη δέσμευση. Αν φτάσεις σε αδιέξοδο η επιστροφή θα είναι για σένα μιας μορφής καταστροφή. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν τόσο εύκολα. Μερικές φορές δεν αλλάζουν ποτέ.

Συντάκτης: Λαμπρινή Νταβέλη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.