Από παιδιά πλάθουμε μες στο μυαλό μας το μέλλον μας. Θυμάσαι κι εσύ τ’ αμέτρητα παιχνίδια που αλλάζαμε ρόλους και προσωπικότητες, ανακαλύπτοντας με τον δικό μας τρόπο τον κόσμο και την ομορφιά του. Στην πορεία μεγαλώσαμε και φτάνοντας στην εφηβεία η ουτοπία μετατράπηκε σε μια γλυκόπικρη πραγματικότητα. Μία εν δυνάμει παιδική ψυχή, καλούνταν ν’ αποφασίσει με σοβαρότητα κι ευθύνη για το μέλλον της.  Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει ένας δύσκολος αγώνας, που απέναντί του έχει τον χρόνο. Σύμμαχο ή αντίπαλο, εσύ θα το αποφασίσεις.

Φτάνοντας στο τώρα έχεις αναθεωρήσει πολλά. Αρκετές επιθυμίες σου παραμένουν ακόμη και σήμερα ανεκπλήρωτες. Ίσως, να έχεις τελειώσει μία σχολή που τελικά δεν ήταν αρκετή για εσένα. Ίσως, στην πορεία της διαδρομής σου ν’ ανακάλυψες ένα κρυφό μονοπάτι της ψυχής σου που δίσταζες ν’ ακολουθήσεις, μα κατά βάθος ήξερες πως αυτό θα σ’ οδηγούσε στην πληρότητα που αναζητούσες. Ποτέ δεν είναι αργά. Γύρισε πίσω και κάνε μία νέα αρχή.

Αγαπάς τα παιδιά, θέλεις να προσφέρεις χαρά και γνώση. Αγαπάς τον άνθρωπο, θέλεις να προσφέρεις χαμόγελα και δύναμη. Αγαπάς τα ζώα, θέλεις να προσφέρεις συντροφιά και στήριξη. Αγαπάς τη γραφή, τη μουσική, τη ζωγραφική. Θεωρείς πως μπορείς να προσφέρεις κάτι μέσα από τον δικό σου αξιαγάπητο κόσμο, κι όμως διστάζεις. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που χρειάζονται λίγη από την «τρέλα» σου. Μπορεί να μην έχεις πτυχία κι επαγγελματικές γνώσεις πάνω σ’ ένα αντικείμενο, όμως διαθέτεις ψυχή κι αυτό είναι το μεγαλύτερο κίνητρο που σου δίνεται για να συνεχίσεις.

Από την άλλη, έχεις την γνώση, έχεις τα προσόντα αλλά κανένας γύρω σου δε σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου. Ψάχνεις απεγνωσμένα μια λύση. Θέτεις στόχους, κάνεις όνειρα, μα όλα μένουν παντελώς στάσιμα. Είσαι σε αδιέξοδο. Τι θα έλεγες, λοιπόν, αν ξεκινούσες ν’ ασχολείσαι εθελοντικά μ’ εκείνο που λατρεύεις να κάνεις; Εκεί έξω υπάρχουν αμέτρητες εταιρείες, δραστηριότητες, οργανώσεις κι ομάδες που χρειάζονται λιγάκι φως από το δικό σου.

Η αρχή είναι πολύ εύκολη. Αναρωτήσου, τι είναι αυτό που σ’ ευαισθητοποιεί περισσότερο και λατρεύεις να κάνεις; Ψάξε στην πόλη σου να βρεις κάτι αντίστοιχο κι αντάξιο των επιθυμιών σου. Κάνε το βήμα να επικοινωνήσεις μαζί τους ανθρώπους που το πρεσβεύουν και να τους γνωρίσεις.

Δεν είναι ντροπή, δεν πιάνεσαι κορόιδο. Εξελίσσεσαι και προχωράς. Η θέλησή σου ν’ αποκτήσεις την εμπειρία μέσα στον κλάδο που θέλεις ν’ ασχοληθείς, έστω κι με εθελοντική μορφή, στην αγορά εργασίας θα είναι υπέρ σου. Το μελλοντικό αφεντικό σου μόνο τυφλό δε θα’ ναι! Σίγουρα θα το εκτιμήσει. Αν, πάλι, το λέει η ψυχούλα σου και θέλεις να προσφέρεις ό, τι γνώση, ταλέντο, ψυχικό απόθεμα έχεις γύρω σου κι ακολουθήσεις τον δρόμο του εθελοντισμού, μόνο κερδισμένος θα βγεις. Νέες εμπειρίες, νέες  γνωριμίες με νέους ανθρώπους, είναι μόνο η αρχή της διαδρομής.

Θ’ ανταλλάξεις απόψεις και ιδέες, θα ανοίξουν οι ορίζοντές σου, τα φτερά σου. Μπορεί να μην έχεις χρηματικό κέρδος, όμως η ηθική ικανοποίηση που μπορείς να νιώσεις, μέσω της εθελοντικής προσφοράς, χρήζει ανεκτίμητης αξίας. Κι όσο προσφέρεις χρόνο, χαμόγελα, τη λαμπρή διάθεσή σου, το ταλέντο σου ή τις γνώσεις σου πάνω σε ανθρώπους, καταστάσεις και συγκυρίες που μέχρι πρότινος αγνοούσες λόγω μιζέριας κι απαισιοδοξίας, τόσο πιο κοντά θα φτάνεις στο ν’ αγγίξεις τον στόχο σου. Ξεκίνα από σήμερα, μην το καθυστερείς. Ο αγώνας θα σε ανταμείψει.

 

Συντάκτης: Λαμπρινή Νταβέλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου