Όμορφες στιγμές έρχονται εκεί πάνω στη βόλτα με την κοπελάρα μας, πάνω στον καφέ, πάνω στο ποτό και στο φαγητό και στο οτιδήποτε κάνουμε μαζί. Γέλια και χαχανητά, πειράγματα και ιδέες στα τραπέζια να πέφτουν, στάσεις σε μαγαζιά, σε μπιραρίες και σε οτιδήποτε διαθέτει φώτα και υπόσχεται αδιαμφισβήτητη διασκέδαση·

Ακόμα-ακόμα αυτό το μοίρασμα σκέψεων, και οι λεκέδες από παγωτό, τους οποίους αγνοείς αν και πήγε κρίμα το παγωτό.

Όμορφες, ακόμα παραπάνω, στιγμές όταν, μέσα σε όλα αυτά, ακούγεται εκείνο το διστακτικό ή παραπονιάρικο «μωρό μου;». Εκεί δεν κρατιέσαι και σκέφτεσαι «παράτα ό,τι κάνεις λίγο και δώσε βάση».

Συγκεντρώνεσαι, επομένως, και ας υπάρχει αγώνας στην τηλεόραση και ας παίζει εκείνη τη γαμάτη ταινία δράσης και ας χτυπάει η υπενθύμιση στο κινητό για την παράδοση εργασίας, την οποία έχεις ξεχάσει. Ανταποκρίνεσαι πλήρως σε αυτήν την ατμόσφαιρα, η οποία δημιουργείται μεταξύ σας και ακούς προσεκτικά.

Ξεκινάει ήρεμα και ναζιάρικα και γλυκά και σε κάνει και εσένα με τη σειρά σου να γίνεσαι, έστω για λίγο, γλυκός. Ακούς το παράπονο και τη γκρίνια στην πιο απαλή μορφή της, τα οποία διαθέτουν την μαγική ικανότητα να εξαρτιούνται από τη λεπτομέρεια της λεπτομέρειας.

Προσοχή. Μιλάμε για πολύ λεπτομέρεια. Σαν την υποσημείωση εξήντα επτά στη σελίδα τριακόσια ογδόντα οκτώ κάτω-κάτω σε βιβλίο συντακτικών κανόνων και λοιπών γραμματικών στοιχείων. Να μην ξεχάσω. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να την έχεις ξεχάσει την υποσημείωση αυτή σε ένα μισάωρο. Καλή καρδιά.

Παρ’ όλα αυτά, ανατρέχεις με αστραπιαίους ρυθμούς στη σελίδα αυτή και επιβεβαιώνεις το αίσθημά σου ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί για αυτό το συγκεκριμένο θέμα ή οποιοδήποτε άλλο. Αφοπλίζεις θαρραλέα την γκρίνια με κατανόηση και συζήτηση.

Και το κάνεις όσο πιο γλυκά και ανώδυνα γίνεται -γιατί τη γουστάρεις άπειρα αυτήν την κοπέλα- με χάδια και φιλιά και παρέχοντας την αντρική σου ασφάλεια σε δεκαπλάσιες ποσότητες. Είσαι το κάτι άλλο. Κόλλα πέντε.

Τι γίνεται, όμως, αν το παράπονο και το φιλαράκι του η γκρίνια ξεφεύγουν; Αν αρχίσουν να γίνονται ολίγον τι πιεστικά και αναλώνονται γύρω από τον εαυτό τους; Αν αποκτάνε ολοένα και περισσότερο την πραγματική έννοια της γκρίνιας;

Κανένας απολύτως λόγος δεν υπάρχει, στην περίπτωση αυτή, για άγχος και πίεση. Είμαστε όλοι άνθρωποι και όλοι έχουμε ορισμένες αμφιβολίες και φοβίες.

Επίσης χρειαζόμαστε και επιβεβαίωση. Υπάρχει ένα «εγώ», το οποίο χτυπάει το καμπανάκι λες και έχεις παραγγείλει μπριζόλα, αλλά σου φέρνουν νερό και ψωμί. Το γενικότερο νόημα γίνεται αντιληπτό και κατανοητό.

Θα συζητήσεις, θα τα βάλεις τα πράγματα κάτω με το νι και το σίγμα, θα το ρίξεις στο χιούμορ για να ελαφρύνεις την ατμόσφαιρα και θα επιβεβαιώσεις τη γυναίκα μέσα της. Για αυτό, άλλωστε, γκρινιάζει.

Εκτός, αν κάπου είσαι λάθος. Ευτυχώς οι πολεμικοί εξοπλισμοί είναι σε έκπτωση αυτήν την περίοδο. Πλάκα κάνουμε, εννοείται. Και πάλι η συζήτηση και η παραδοχή του λάθους θα επιλύσει το οποιοδήποτε πρόβλημα, αν υπάρχει καλή διάθεση και από τις δυο πλευρές.

Ποιο είναι το θέμα επομένως; Κανένα απολύτως. Όπως ο άντρας υπάρχει περίπτωση να γκρινιάξει έμμεσα ή άμεσα, το ίδιο κάνει και η γυναίκα. Δεν έγινε και τίποτα. Σιγά μην τα χαλάσουμε εκεί.

Μας αρέσει το υγιές παράπονο και η γκρίνια, λοιπόν. Καθίστε πρώτα. Μας αρέσει το υγιές παράπονο και η υγιής γκρίνια, ναι. Ένα νερό στην κοπέλα γρήγορα, παρακαλώ.

Γιατί; Επειδή σημαίνει ότι ζητάτε από εμάς την προσοχή μας και τη φροντίδα μας, την ασφάλεια την οποία παρέχουμε και όλα εκείνα τα οποία σας προσφέρουμε όσο είσαστε δίπλα μας.

Σημαίνει, με πολύ απλά λόγια, ότι ενδιαφέρεστε αν ακόμα σας προσέχουμε και έχουμε την καρδιά μας και την ενέργεια μας στραμμένη σε εσάς. Ότι ακόμα ερωτευόμαστε αυτά τα μικρά πράγματα και τις λεπτομέρειες, αλλά και τις σιωπηλές κινήσεις, τις οποίες κάνετε για εμάς.

Δίχως να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τα βλέμματα, τα οποία μιλάνε γεμάτα περηφάνια και πάθος, με συνοδεία τα τεράστια «ευχαριστώ» που είσαι μαζί μου εδώ.

Πόσα πράγματα κρύβει ένα ξέσπασμα γκρίνιας, έτσι;

Είναι, όμως, και η επιβεβαίωση ότι σε θέλει εκεί δίπλα της. Σε γουστάρει και της αρέσει που είστε μαζί. Γεμίζεις και εσύ αυτοπεποίθηση για εσένα και σου αρέσει να αισθάνεσαι ακόμα πιο όμορφα και άνετα με αυτήν τη γυναίκα. Είναι να μην πετάς το «δε με ενδιαφέρει το τι και πώς» μετά;

Ένα νερό και στον κύριο, παρακαλώ. Λιγώθηκε από τη γλύκα.

Όσο απολαμβάνετε, λοιπόν, το νερό σας μαζί, την επόμενη φορά, που θα κάνετε μία στάση και θα σε κοιτάξει με παράπονο στα μάτια, σκέψου το εξής:

Έχει φτάσει η υπέρτατη στιγμή που το νάζι φλερτάρει επικίνδυνα με τον καβγά. Η γκρίνια είναι αυτή η λεπτή κλωστή, την οποία κρατάει ένα τρίχρονο και του δίνεις σαφείς οδηγίες να μην τρέξει, γιατί θα κοπεί. Καθόλου δύσκολο να μαντέψουμε τι θα γίνει έτσι;

Κράτα του, λοιπόν, το χέρι και τρέξε μαζί του αν χρειαστεί. Αν μη τι άλλο αποκλείεται να σε προσπεράσει το τρίχονο, αγαπημένε φίλε.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Θράβαλος