Όνειρα. Είτε αποτελούν μέρος του ύπνου μας είτε κομμάτι του ξύπνιου μας έχουν τη δύναμη να μας επηρεάζουν και να μας προσανατολίζουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση έναντι πολλών άλλων. Η διαδρομή που ακολουθεί ο καθένας για την επίτευξη των ονείρων του είναι τόσο υποκειμενική όσο και τα βιώματά του, γι’ αυτό και κανείς άλλος δεν είναι τόσο ικανός όσο εσύ στο να καθορίσει το μέγεθος ή τη σημαντικότητά τους.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσεις ευθύς εξαρχής είναι ότι τα όνειρά σου σού ανήκουν, γιατί είναι δικά σου. Κάνεις άλλος δεν έχει εξουσία πάνω τους πέρα από σένα· εκτός κι αν του το επιτρέψεις εσύ. Στο χέρι σου είναι αν θα τα εκθέσεις ή πόσο θα τα προστατέψεις. Κι αν η φράση «στο χέρι σου είναι» έχει τόση δύναμη όση της προσδίδουν, τότε τα ίδια αυτά χέρια είναι που μπορούν να μετατρέψουν το όνειρο σε πραγματικότητα.

Γι’ αυτό μην αφήνεις τα όνειρά σου όνειρα, γιατί έξω ξημέρωσε κι εσύ ήρθε η ώρα να ξυπνήσεις και να τα ζήσεις. Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι σου ανήκουν μα κι ακόμη περισσότερο πως σου αξίζουν. Εσύ τα έπλασες, οπότε οφείλεις πάλι εσύ να τα πιστέψεις μέχρι να τα υλοποιήσεις. Πίστεψε, λοιπόν, ότι αυτό που έχεις φανταστεί γίνεται και γίνεται γιατί εσύ προτίθεσαι να κινήσεις γη κι ουρανό για να τα ζήσεις. Κι αφού πιστέψει το μυαλό αυτό που προστάζει η καρδιά, βγες έξω και μη σταματήσεις μέχρι δεις τη στάση που γράφει τον προορισμό του ταξιδιού σου.

Το ταξίδι για την Ιθάκη ξέρεις ότι άξιζε τον κόπο γιατί ήταν αυτό που σε έβγαλε έξω· έξω από πολλά. Έξω απ’ το σπίτι σου, έξω απ’ το χωριό, την πόλη ή τη χώρα σου, έξω απ’ τα συνηθισμένα σου, έξω από προσδοκίες για τον εαυτό σου ή τους άλλους αλλά κι έξω απ’ τη βολή σου.

Αυτή η βολή είθισται να θεωρείται το σίγουρο, το ασφαλές και το αναμενόμενο. Είναι αυτό το βολικό συναίσθημα που στην τελική σε κρατά μακριά απ’ τα όνειρά σου, γιατί τα όνειρα δεν ανήκουν σ’ αυτούς που τα φαντάζονται αραγμένοι πάνω σ’ έναν καναπέ, αλλά σ’ αυτούς που τα διεκδικούν δυναμικά.

Αυτοί είναι άνθρωποι που μπορεί χάσουν για λίγο τον ύπνο τους μέχρι να δουν μια λάμψη μέσα στο σκοτάδι. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που την πτώση τη βλέπουν ως αφορμή να περπατούν καλύτερα ή και διαφορετικά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι γύρω μας κι είναι κάποιοι από αυτούς που θαυμάζεις. Έχουν το κεφάλαιο ή τα μέσα, θα σκεφτείς γρήγορα και επιπόλαια.

Δεν είναι, όμως, τα χρήματα που σε φέρουν απαραίτητα πιο κοντά στις επιθυμίες και τα θέλω σου. Αντίθετα η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθούν και τροχοπέδη. Γιατί; Γιατί κάποιες φορές πρέπει να βγεις έξω απ’ το σπίτι με μηδέν ευρώ όμως με έναν μεγάλο στόχο, έτσι ώστε όταν τον αποκτήσεις, να εκτιμήσεις τα γεμάτα χέρια σου και την ευτυχισμένη σου καρδιά.

Εσύ διαπλάθεις, λοιπόν, τα όνειρά σου κι αυτά τρόπον τινά σε διαπλάθουν αντίστοιχα. Είναι σαν να αναπτύσσεις μια άτυπη σχέση μαζί τους και να πορεύεστε από κοινού στην πιο ουσιαστική κι ελπιδοφόρα αλλαγή του εαυτού σου.

Αν πιστέψεις και παλέψεις για ένα όνειρο, τότε μιλάμε για μια πραγματικότητα που δεν έζησες ακόμη.

Συντάκτης: Τζούλια Ρακογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη