Λένε πως η ζωή θέλει λίγα και καλά για να είσαι ευτυχισμένος. Βέβαια, η ευτυχία είναι μια έννοια περίπλοκη για πολλούς. Άλλοι λένε πως σχετίζεται με τη δουλειά και την προσωπική επιτυχία, άλλοι με τη δημιουργικότητα κι άλλη πως ξεκινάει πρώτα απ’ όλα από σένα τον ίδιο. Το κοινό όμως συμπέρασμα των περισσότερων είναι πως πάνω απ’ όλα, τρεις ασχολίες φέρνουν την ευτυχία: μία να σου φέρνει λεφτά, μία δημιουργικότητα και μία να σε κρατάει σε καλή φυσική κατάσταση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να είναι χαρούμενοι, όμως η πληρότητα να συνοδεύεται παράλληλα κι από επιτυχία και καταξίωση. Μπορεί ευτυχία και δουλειά ν’ αποκλείουν το ένα το άλλο και να μοιάζουν δύο κόσμοι διαφορετικοί πολύ συχνά, όμως όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, ένα χόμπι που σου φέρνει χρήματα κι οδηγεί στο να είσαι ανεξάρτητος και να καλύπτεις μόνος σου τις ανάγκες σου, φέρνει και την ευτυχία και δεν είναι τόσο απίθανο να το πετύχεις.

Με το να καθορίσεις εσύ την ποιότητα της ζωής σου με τα χέρια και τις δυνάμεις σου, αποκτάς αυτοπεποίθηση και γνωρίζεις σταδιακά τι μπορείς να δοκιμάσεις και για πόσο. Ξεκαθαρίζεις τις σχέσεις σου με τους ανθρώπους, οριοθετείσαι καλύτερα και γίνεσαι αυτάρκης. Κι όλα αυτά μόνο συστατικά ευτυχίας θα μπορούσαν να θεωρηθούν. Σαφώς, όταν καταφέρεις ν’ απολαμβάνεις αυτό το οποίο κάνεις επαγγελματικά, σαν ένα χόμπι που σου φέρνει λεφτά κι όχι σαν μια απλή μονότονη δουλειά, η ζωή σου εξελίσσεται σε μια δημιουργική τρέλα κι αποκτά περισσότερο νόημα, ενώ σε βοήθα και στην προσωπική σου εξέλιξη.

 

 

Καλό το χόμπι που φέρνει λεφτά, όμως του λείπει κάτι πολύ βασικό: η δημιουργικότητα χωρίς τον φόβο της αποτυχίας, που ας μη γελιόμαστε, ο επαγγελματικός τομέας αγαπά πολύ. Κι έτσι, μπαίνει στη ζωή μας το χόμπι νούμερο δύο. Εκείνο που μας μαθαίνει καινούρια πράγματα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το ν’ ασχολείσαι με κάτι ευφάνταστο, που κάθε μέρα θα σε ωθεί να δημιουργείς και να μαθαίνεις κάτι νέο για τον εαυτό σου, χωρίς τον φόβο αν το κάνεις σωστά και τι επιπτώσεις θα έχει. Αυτή η δημιουργικότητα σού δίνει μια χαρά ανεξάντλητη, γίνεται μια ατέλειωτη πηγή ευτυχίας και κάθε μέρα σου δίνει τη δυνατότητα ν’ ανακαλύπτεις στο μονοπάτι αυτό καινούργια πράγματα για σένα.

Το να γίνεσαι δημιουργικός, να σκέφτεσαι κάτι έξω από τα νερά σου σε συστηματική βάση, να φτιάχνεις και να πληροφορείσαι νέα πράγματα, θεωρείται αρκετά σημαντική πηγή ικανοποίησης κι ευτυχίας. Νιώθεις όμορφα όταν μπορείς ν’ αφεθείς, να ξεφύγεις και ν’ αποκτήσεις νέες εμπειρίες μέσα από φρέσκες ιδέες, ενώ βρίσκεις σε όλ’ αυτά που κατακτάς την άγνωστη μέχρι τώρα σε σένα δύναμη του μυαλού σου.

Πάνω και πέρα απ’ όλα αυτά όμως, η ευτυχία πηγάζει πρώτα από μέσα σου. Έτσι, στην καθημερινότητά σου θα πρέπει να ενταχθεί και μια ασχολία που να σε κρατά σε καλή φυσική κατάσταση αλλά και να σε διασκεδάζει, είτε πρόκειται για γυμναστική, βόλτα με το ποδήλατο, γιόγκα κι οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί το πανέξυπνο μυαλό σου. Δουλειά και δημιουργικότητα είναι μεν σημαντικά, ωστόσο, τόσο η διασκέδαση όσο κι η χαρά βρίσκονται στις πιο απλές δραστηριότητες που έχεις επιλέξει γιατί γνωρίζεις ότι εκεί βρίσκεται μεγάλο μέρος της ευτυχίας σου. Μέσα σ’ όλη αυτή την πίεση, πολλές φορές καταλαβαίνεις κι εσύ πόσο σημαντικό είναι να κάνεις πράγματα που σε διασκεδάζουν, σε χαλαρώνουν κρατώντας σε, σε φόρμα και συνεισφέροντας στην αποφόρτισή σου από ό,τι εμποδίζει την ευτυχία σου.

Είτε υπάρχει στη ζωή σου κάποια ασχολία απ’ αυτές, είτε μερικές ή ακόμη και καμία, να θυμάσαι πως μπορεί να χρειάζεσαι αυτόν τον συνδυασμό αλλά ο δρόμος προς την ευτυχία είναι μια συνταγή προσωπική και συχνά μεταβαλλόμενη. Ξεκίνα το ταξίδι- στην πορεία θα βρεις και τον συνδυασμό και την παρέα. Όπως είπε και ο Χένρι Ντέιβιντ Θορώ: «η ευτυχία είναι σαν την πεταλούδα, όσο την κυνηγάς τόσο σου φεύγει, μόλις σταματήσεις έρχεται και ακουμπά στον ώμο σου».

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου