Υπάρχει μια φήμη η οποία λέει πως συνήθως οι σχέσεις της νύφης με την κουνιάδα δε διαφέρουν από τη σχέση νύφης πεθεράς- ίσως καμιά φορά να είναι κι ακόμα πιο «ηλεκτρισμένες». Αυτό το αφήγημα θεωρείται κανόνας ενώ δεν είναι παρά ένα στερεότυπο. Μια άλλη εκδοχή, υποστηρίζει πως όταν νύφη και κουνιάδα έχουν καλή σχέση, είναι γιατί κάποια στιγμή υπήρξε μια συζήτηση σε ειλικρινή πλαίσια και μια παραδοχή πως μοιράζονται την αγάπη για τον ίδιο άντρα τον σύζυγο- αδερφό, οριοθετούνται και καταλήγουν να βρίσκουν μια χρυσή τομή. Είναι όμως και κάποιες σχέσεις κουνιάδας-νύφης που μοιάζουν σαν να χτίστηκε από το μηδέν μια νέα, υπέροχη φιλία, που δεν περίμενε καμία από τις δυο τους να συμβεί.

Μιλάμε για την κουνιάδα εκείνη που θα συμβουλεύσει πώς να χειριστείς κάποιες περίεργες καταστάσεις εντός της οικογενείας, ενίοτε παίρνοντας ρόλο πυροσβέστη. Η αδερφή που θα ήθελε κανείς να έχει στα δύσκολα, αυτή που θα τηλεφωνεί για να ελέγξει αν χρειάζεσαι κάτι και δε θα έρθει ποτέ στο σπίτι με το έτσι θέλω. Πάντα μα πάντα θα γνωρίζει τα όριά σου, χωρίς ν’ ανακατευτεί σε θέματα που δεν την αφορούν, δημιουργώντας εντάσεις. Δίπλα σου ένα στήριγμα, στα εύκολα και στα δύσκολα, να χαίρεται, να καμαρώνει ή και να σε παρηγορεί όποτε χρειάζεται. Θα βγαίνετε οι δυο σας για φαγητό ή για καφέ, για τις πιο υπέροχες κι ατέλειωτες βόλτες, περνώντας τόσο καλά που θ’ αναρωτιέστε αμφότερες «πώς ζούσατε τόσο καιρό χωρίς εκείνη».

Και φυσικά μελλοντικά, ως θεία, θα γίνει η καλύτερη νταντά. Εννοείται πως κανείς δε θα τολμήσει να σε κακολογήσει μπροστά της, διότι μετά «ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε». Τόσο δεμένες, που σχεδόν θα μοιάζετε σαν να είστε η μία, η χαμένη αδερφή της άλλης. Θα νοιαστεί για σένα καλύτερα κι από το να ήσουν οικογένεια, θα σ’ ακούσει, θα σε συμβουλεύσει και σε καμία περίπτωση δε θα σε φέρει σε δύσκολη θέση, ακόμη κι αν σε πετύχει σε μια κακή μέρα. Κι εννοείται πως θα μαθαίνει πρώτη οτιδήποτε συμβεί στη ζωή σου- ευχάριστο ή και δυσάρεστο, πιο γρήγορα κι από το να έκανες ζωντανή μετάδοση. Κάτι σαν την κολλητή φίλη, σε πιο οικογενειακή μορφή.

Φυσικά ποτέ δε θα ξεχάσει να τονίζει πόσο πολύ πρέπει να σε προσέχουν, να σε φροντίζουν και να σε εκτιμούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας -συμπεριλαμβανομένου και του συντρόφου -αδερφού- τονίζοντας τα δυνατά σου σημεία και βοηθώντας σε να επιλύσεις όποια διαφωνία προκύπτει. Δύσκολα θα πιστέψει κανείς πως είστε απλώς νύφη και κουνιάδα. Κι όσο υπάρχει ειλικρίνεια κι αμοιβαιότητα από την πλευρά σου, τόσο θα νιώθει κι η ίδια άνετα και θα σου ανοίγεται, ακριβώς επειδή θα ξέρει πως δεν έχει να φοβάται οτιδήποτε έχετε πει ή έχετε κάνει. Τίποτα στη σχέση σας εξ αρχής δεν ήταν υποκριτικό και συμβαίνει η σύνδεση επειδή όντως τη νιώθετε, άρα δεν υπάρχει και κανένας λόγος να γεννιούνται δεύτερες σκέψεις.

Σίγουρα, αν υπάρχει στη ζωή σου αυτή η κουνιάδα που περισσότερο μοιάζει με θείο δώρο, να σε προσέχει, να σ’ αγαπά και να σου δίνει την αίσθηση πως είσαι ένα ακόμα ισότιμο μέλος της οικογένειας, σε φροντίζει και δε σε ξεχνά ποτέ, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το απολαύσεις και να πράξεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να προστατεύσεις αυτή την τόσο υπέροχη σχέση που δημιουργήσατε με την κοινή προσπάθειά σας. Δεν έχουν όλες την ίδια τύχη μ’ εσάς και πιστέψτε πως θα τη ζήλευαν. Σχέσεις αμοιβαίες, αυθεντικές, ειλικρινείς, γεμάτες αγάπη κι όμορφα συναισθήματα όπως η δική σας, είναι βέβαιο ότι αποτελούν σχέσεις ζωής. Κι είναι κι ένα δείγμα πως ίσως ο άνθρωπος που επέλεξες να μπει στη ζωή σου είναι ο σωστός.

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου