Καθιερωμένη από το 2006, η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Τα άτομα με σύνδρομο Down, από βιολογικής άποψης, έχουν γενετικά ένα χρωμόσωμα 21 παραπάνω σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Η αλλαγή που προκαλεί το επιπλέον χρωμόσωμα 21, αφορά στη φυσιογνωμία, καθώς και τη μυϊκή -κατά περιπτώσεις- ανάπλαση. Έχουν, όμως, όπως όλοι οι άνθρωποι, συναισθήματα, υπέροχες ιδέες, σκέψεις, απολαμβάνουν τις συζητήσεις με τον κόσμο, είναι δημιουργικοί, έχουν ελπίδες, όνειρα όπως όλοι μας, αγαπούν, ερωτεύονται, γίνονται σύντροφοι, φίλοι, αδελφοί, γονείς. Μπορούν να σπουδάσουν, να κάνουν οικογένεια, να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους και να γίνουν επιτυχημένοι στην καριέρα τους, στην προσωπική τους ζωή, αλλά και να πετύχουν στόχους, με διακρίσεις μέσα από τα ταλέντα και τις προσωπικές τους ενασχολήσεις. Και για του λόγου τ’ αληθές, ακολουθούν 8 περιπτώσεις που το αποδεικνύουν:

 

1. John Cronin – Σχεδιαστής καλτσών

«Παίξτε με τις κάλτσες σας», είπε κάποτε ο John Cronin κι αυτό ήταν και το κλειδί για την επιχειρηματική του επιτυχία. Το 2016, ο 21χρονος είπε στον πατέρα του ότι όταν θα τελειώσει με το σχολείο, θα ήθελε να ξεκινήσουν μια επιχείρηση, αλλά δεν ήξερε τι είδους, ώσπου ανακάλυψε την κλίση του στη μόδα και τον σχεδιασμό αξεσουάρ- και κυρίως πολύχρωμων και παιχνιδιάρικων καλτσών. Η διάδοση της ευτυχίας μέσα από τον πολύχρωμο κόσμο του John ήταν κι ένας από τους λόγους που ο κόσμος αγκάλιασε την επιχειρηματική του δραστηριότητα, κάνοντας το προϊόν του viral. «Οι κάλτσες είναι διασκεδαστικές, δημιουργικές και πολύχρωμες. Μου επιτρέπουν και με εμπνέουν να είμαι εγώ», λέει ο ίδιος.

Business owner with Down syndrome builds multimillion dollar enterprise in socks! - Newz Hook | Disability News - Changing Attitudes towards Disability

 

2. Zhou Zhou, ή τυπικά Hu Yizhou – Μαέστρος

Ένα εξαιρετικό μουσικό ταλέντο, ο Zhou Zhou γεννήθηκε μια Πρωταπριλιά στο Wuhan της επαρχίας Huhei, στην Κίνα. Είναι ο μόνος μαέστρος στον κόσμο που δε διαβάζει μουσική, αλλά διαθέτει ένα ιδιαίτερο μουσικό ταλέντο που του επιτρέπει να απομνημονεύει τις μελωδίες όλων των τμημάτων σε ένα κομμάτι, αμέσως αφού το ακούσει. Όταν ήταν αγόρι, συχνά πήγαινε για πρόβες με τον πατέρα του, ο οποίος έπαιζε βιολοντσέλο στη Συμφωνική Ορχήστρα του Wuhan. Ήταν πάντα ήσυχος στην αίθουσα πρόβας, ακούγοντας τη μουσική. Όταν η ορχήστρα ξεκουραζόταν, πήγαινε στο βάθρο μόνος του κι έκανε εξάσκηση για να γίνει μαέστρος. Μια μέρα, ένας σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ παρατήρησε τον Zhou Zhou να μιμείται τις κινήσεις του μαέστρου την ώρα που σκηνοθετούσε μια πρόβα της Carmen. Ο βοηθός του ζήτησε αστειευόμενος, αν θέλει να διευθύνει το κομμάτι και το αγόρι πήρε τη σκυτάλη. Η ορχήστρα ξεκίνησε και μια εκπληκτική σιωπή ακολούθησε το τέλος της παράστασής του. Αυτή ήταν η αρχή της καριέρας του.

Disabled prodigy who's music to ears[1]- Chinadaily.com.cn

 

3. Yulissa Arescurenaga – Εκπαιδεύτρια Zumba

H πρώτη πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Zumba με σύνδρομο Down, έχει γίνει viral με τα video της, όπου παραδίδει μαθήματα χορού Zumba. Οι θαυμαστές της, που είναι πολλοί ανά τον κόσμο, την ακολουθούν σε κάθε νέα χορογραφία της, μέσω των social media. Ένα αληθινό πρότυπο για τη σύγχρονη κοινωνία, ακτινοβολεί ακαταμάχητη, με ενέργεια και πάθος και σε καλεί σ’ έναν χορό για όλους κι από παντού!

First Zumba Instructor With Down Syndrome | Teen Vogue

 

4. Noelia Garella – Νηπιαγωγός

Η Noelia Garella είναι η πρώτη νηπιαγωγός με σύνδρομο Down στην Αργεντινή. Αποφοίτησε από τη σχολή της το 2007 και τώρα εργάζεται σ’ ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας στην πόλη της Κόρδοβα της Ισπανίας. Η Noelia είναι επίσης κάτοχος πτυχίου Οικονομικών και Διοίκησης με ειδικότητα στον τομέα του τουρισμού, της φιλοξενίας και των μεταφορών. Η ίδια λέει ότι «δεν υπάρχει καμία προκατάληψη προς το μέρος μου απ’ όταν άρχισα να δουλεύω. Κι οι γονείς και τα παιδιά είναι ευχαριστημένοι.»

KLIK Magazine | Noelia Garella | Η πρώτη δασκάλα με Σύνδρομο Down

 

5. Madison Tevlin – Παρουσιάστρια/ τραγουδήστρια/ broadcaster

Η τότε έφηβη, που αγαπούσε να τραγουδά προκάλεσε το 2015 αίσθηση στο YouTube με την ερμηνεία της να έχει πάνω από 7 εκατομμύρια προβολές τραγουδώντας το «All of Me». Έχει παρουσιάσει σόου στην Καναδική τηλεόραση κι έχει τεθεί υποψήφια για το Canadian Screen Award ως καλύτερη παρουσιάστρια σε talk show. Εκτός από τη μουσική της καριέρα, η Μάντισον έχει δώσει ομιλίες σε συνέδρια κι εκδηλώσεις και έχει μιλήσει για τη σημασία της ένταξης και της αποδοχής των ατόμων με αναπηρία. Έχει επίσης συνεργαστεί με οργανώσεις όπως η Καναδική Εταιρεία Συνδρόμου Down για την ευαισθητοποίηση και την προώθηση θετικών αλλαγών.

MADISON TEVLIN Archives -

 

6. Madeline Stuart – Μοντέλο

Η Stuart έγινε το δεύτερο μοντέλο με σύνδρομο Down που περπάτησε στην πασαρέλα στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο του 2015. Στη συνέχεια ταξίδεψε στο Ρότσεστερ, για να εμφανιστεί σε μια ακόμη επίδειξη μόδας. Η 19χρονη παρά τις δυσκολίες της ξεχώρισε κι έκανε το όνειρό της πραγματικότητα, ενώ συνεχίζει ακάθεκτη την ανοδική της πορεία στη μόδα, κάνοντας εξώφυλλα, φωτογραφίσεις και καμπάνιες.

Brisbane model Madeline Stuart returns to where her international career began - ABC News

 

7. Judith Scott – Γλύπτρια

Γεννήθηκε το 1943, με σύνδρομο Down, αλλά παράλληλα και με προβλήματα ομιλίας κι ακοής. Η Judith Scott, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σχολείου για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, με αποτέλεσμα να καταλήξει κλεισμένη σ’ ένα ίδρυμα για άτομα με νοητική υστέρηση. Παρέμεινε εκεί για χρόνια ώσπου δίδυμη αδερφή της, ανέλαβε την κηδεμονία της και της έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσει καινούριες εμπειρίες, γράφοντάς την στο Creative Growth Art Center. Η Judith ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα, χωρίς αποτέλεσμα αρχικά, ωστόσο στη συνέχεια, αγάπησε τη γλυπτική και κατέληξε να γίνει μια καταξιωμένη καλλιτέχνις, αφού έργα της έχουν εκτεθεί σε διάφορα γνωστά μουσεία του κόσμου και πολλά απ’ αυτά έχουν πουληθεί για αρκετές χιλιάδες δολάρια.

Outsider comes in: Fiber art by Judith Scott | Art | santafenewmexican.com

 

8. Pablo Pineda – Ο πρώτος κάτοχος πανεπιστημιακού πτυχίου στην Ευρώπη

Έμαθε πως έχει σύνδρομο Down στα 7 του, όταν του το ανακοίνωσε ο δάσκαλός του κι έκτοτε, το μόνο που προσπάθησε, ήταν να έχει μια φυσιολογική ζωή, όπως κι όλοι οι υπόλοιποι. Μέχρι σήμερα, στα 40 του, έχει καταφέρει να πετύχει μια μοναδική πρωτιά. Ο Pablo Pineda, είναι πανευρωπαϊκά, ο πρώτος κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου με σύνδρομο Down, στην Ψυχολογία, έχει δίπλωμα δασκάλου, ταξιδεύει συνεχώς σε διάφορα μέρη του κόσμου, είναι πρωταγωνιστής της ταινίας Yo Tambien και στην ερώτηση αν θα ήθελε να τον απαλλάξει κάποιος από το σύνδρομο Down, απαντά με απεριόριστη δύναμη ψυχής: «Όχι, μη μου το πάρεις, γιατί θα αισθάνομαι άνευ ουσίας».

pablo-pineda-scaled - WRTS Franchise

 

Χαρούμενη, πολύχρωμη μέρα να έχουμε όλοι σήμερα, γιορτάζοντας το ένα παραπάνω χρωμόσωμα και τις ίσες ευκαιρίες στη ζωή, που όλο μας αξίζουμε.

Συντάκτης: Δήμητρα Χατζηβασιλείου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου