pillow342

Συστήθηκε στο τηλεοπτικό κοινό μέσα από τις σειρές «Σε είδα…: Ο επίμονος κηπουρός», «Μαύρα Μεσάνυχτα» και «Ματωμένα Χώματα». Ακολούθησε η συμμετοχή του στη σειρά «Έρωτας Μετά». Τον απολαύσαμε στον Γ’ κύκλο των Άγριων Μελισσών. Τον είδαμε στο θεατρικό σανίδι στο «Lyons» και φέτος στο «Pomona». Μέχρι που ήρθε η ώρα να τον θαυμάσουμε στον μοναδικό και εκρηκτικό ρόλο του Ντίνου στη σειρά «Αυτή η νύχτα μένει», η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή. Ο λόγος για τον Γιώργο Παπαπαύλου που ήρθε για να μείνει, να ξεχωρίσει με το ταλέντο του και να μαγέψει τις νύχτες μας -και όχι μόνο.

Ο Παπαπαύλου είναι γεννημένος στην Πάτρα, με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς, ενώ έχει δηλώσει πως κάθε φορά που πηγαίνει εκεί για να παίξει νιώθει ένα δέος και μια συγκίνηση, καθώς ξαναθυμάται ένα παιδικό του όνειρο, το οποίο κατάφερε να πραγματοποιηθεί. Αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης του Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης», ενώ παράλληλα έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Νομική και κατέχει master στις Παραστατικές τέχνες από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Εκτός από τη μοναδική του πορεία στο θέατρο και την τηλεόραση, έχει κάνει και ένα πέρασμα από τον χώρο της 7ης τέχνης, με την ταινία «Προς το παρόν». Ακόμα, διδάσκει υποκριτική στη δραματική σχολή «Αθηναϊκή Σκηνή» και έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση των θεατρικών εργαστηρίων του Κέντρου Ψυχολογικής Υποστήριξης και Προσωπικής Ανάπτυξης στο Μαρούσι.

Ο Γιώργος Παπαπαύλου μίλησε ανοικτά για την ψυχοθεραπεία που κάνει εδώ και 5 χρόνια -αποδεικνύοντας πως δεν πρόκειται για θέμα ταμπού- και την χαρακτήρισε ως δώρο για τη ζωή του και τον εαυτό του. Σίγουρα για πολλούς ο ρόλος του Ντίνου ένας τόσο ιδιαίτερος και ταυτόχρονα μοναδικός, και σίγουρα πρόκειται για έναν ρόλο – σταθμό στην πορεία του καλλιτέχνη, μιας και ενώ έχει παρατηρηθεί πως τέτοιου είδους ρόλοι ερμηνεύονται συμβατικά ή καταλήγουν να μοιάζουν με καρικατούρες, εκείνος κατάφερε να του δώσει την προσοχή και την υπόσταση που του αξίζει και να τον κάνει δικό του με έναν τρόπο καθόλου κουραστικό, αλλά αντίθετα ενδιαφέροντα.

Είναι γεγονός πως από την πρώτη σκηνή, από το πρώτο τραγούδι που ερμήνευσε στην πίστα του «Ονείρου», τα σχόλια ήταν διθυραμβικά. Όλοι έκαναν λόγο για μία από τις πιο υπέροχες ερμηνείες. Ο ρόλος του Ντίνου καταφέρνει να αναδείξει τη σημασία της απόλυτης αποδοχής και της συμπερίληψης σε έναν ιδιαίτερο χώρο, αυτόν της νύχτας. Πρόκειται για έναν ρόλο βασισμένο σε υπαρκτό πρόσωπο, αλλά ο Γιώργος κατάφερε να του δώσει μία νότα προσωπική και να τον αγαπήσουν όλοι ακριβώς για αυτό που ήταν. Το κοινό υποκλίθηκε στο ταλέντο του και όπως έχει σημειώσει και ο ίδιος σε συνέντευξή του «Ο Ντίνος είναι ένας άνθρωπος που του αξίζουν πολλά χειροκροτήματα και πολλά συγχαρητήρια, όπως αξίζουν σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, γιατί θέλει πολύ μεγάλη τόλμη να σταθείς και να πεις ότι εγώ αυτός είμαι, take it or leave it, και αυτό έχει κόστος». Σε παλαιότερες εποχές, οτιδήποτε διαφορετικό μπορεί να γινόταν αφορμή για κράξιμο και κάποιοι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να γίνουν αποδεκτοί υπέφεραν. Ο Γιώργος Παπαπαύλου δε δίστασε να παραδεχτεί πως τέτοιοι ρόλοι δεν έρχονται κάθε μέρα. «Η ελληνική τηλεόραση δείχνει πως όταν θέλει μπορεί να γίνει καίρια, σύγχρονη και συμπεριληπτική».

Ακόμη και η φωνή του Ντίνου όταν τραγουδά -που ντουμπλάρεται από τον εξίσου ταλαντούχο Άκη Δείξιμο- μοιάζει να είναι η πραγματική του φωνή και σε καλεί να παραδοθείς στη μαγεία ενός χαρακτήρα Queer, από αυτούς που σπάνια βλέπουμε στην ελληνική τηλεόραση. Μάλιστα, διδάσκει τη δυσκολία και την αληθινή αποδοχή ανάμεσα σε ανθρώπους που μέσα απ’ τη νύχτα έμαθαν να βλέπουν τη ζωή από  άλλη οπτική. Το «Όνειρο» περίμενε τον Ντίνο για να πλανέψει με το ταλέντο του το κοινό, αλλά και για να δείξει πως είναι όμορφο να μην είμαστε όλοι ίδιοι -και αυτός δεν είναι λόγος κάποιοι να μένουν στο περιθώριο.

Ο Παπαπαύλου σε συνέντευξή του περιέγραψε τον Ντίνο μέσα από τα δικά του μάτια. «Τον Ντίνο υπάρχουν άνθρωποι που τον αποδέχονται και άλλοι που στέκονται απέναντί του, όπως συμβαίνει με όλα αυτά τα πρόσωπα που τολμούν να είναι ο εαυτός τους». Μάλιστα, για να του δοθεί αυτός ο ρόλος έκανε -όπως εκμυστηρεύτηκε- αρκετά δοκιμαστικά. «Είναι σπάνιο στην τηλεόραση να σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις κάτι τόσο διαφορετικό, τόσο ενδιαφέρον και τόσο to the point. Ζούμε μια στιγμή που αυτά τα πράγματα πρέπει να τα θίξουμε. Να μπούμε στη θέση αυτών των ανθρώπων. Ήθελα να φύγω από κλισέ και να δω την ουσία αυτών των ανθρώπων, το βάθος τους, την ψυχούλα τους. Για αυτό τον πήγα προς τα εκεί τον Ντίνο, ήθελα πιο πολύ να φωτίσω τις ρωγμές του, τις ευαίσθητες στιγμές του. Όταν βλέπουμε τέτοιους ανθρώπους πολύ συχνά μένουμε στο έξω», πρόσθεσε για τον τρόπο που πλησίασε τον ήρωά του. Ο ίδιος μάλιστα προτρέπει όλους να στέκονται με τόλμη και θάρρος στις δικές τους επιλογές, να τις υπερασπίζονται και μαζί να στηρίζουν και όσους επιλέγουν να ζήσουν διαφορετικά.

Ο Γιώργος Παπαπαύλου μελέτησε πολύ καλά το σενάριο και τον ρόλο, ενώ παράλληλα βάδισε ενστικτωδώς και ίσως γι’ αυτό κατάφερε να εντυπωσιάσει το κοινό. Ο Ντίνος ναι μεν υπάρχει και βασίζεται στον γνωστό Μάριο Βεάνο, αλλά ο Γιώργος μάς έδειξε μέσα από τη δική του ματιά, μέσα από τη δική του ερμηνεία, έναν Ντίνο που ήρθε για να εντυπωσιάσει τις νύχτες των θαμώνων του «Ονείρου» και των τηλεθεατών. Και -φυσικά- ο Γιώργος Παπαπαύλου ήρθε για να μείνει και για να μας καθηλώσει με την υποκριτική του ικανότητα και το ταλέντο του.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.