Άλλοι φοβούνται το σκοτάδι, άλλοι την ταχύτητα, το ύψος ή τα ζουζούνια, μερικοί φοβούνται τους κλειστούς χώρους ή τον πολύ κόσμο. Όμως υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν φοβίες όχι και τόσο συνηθισμένες, όπως για παράδειγμα οι κούκλες, ή οι κότες, ή το να μαγειρεύουν, ακόμη και το να δειπνούν με φίλους και συγγενείς. Οι 33 πιο παράξενες φοβίες συγκεντρώθηκαν λοιπόν, σε μία και μόνη λίστα κι ίσως κάπου μέσα σε όλες τους, βρεις τον εαυτό σου.

 

1. Παιδιοφοβία

Πρόκειται για τη φοβία κάπου για τις κούκλες- κι όχι μόνο τις τρομαχτικές κούκλες των θρίλερ, ή τις μάσκες του Halloween, αλλά όλες τις κούκλες. Σε αντίθεση με το όνομά της, αυτή η φοβία δεν έχει να κάνει καθόλου με τα παιδιά. Η φοβία προέρχεται από το ανέκφραστο του προσώπου καθώς τα χαρακτηριστικά μένουν παγωμένα και δεν υπάρχει άμεση σύνδεση με εκείνα ενός ζωντανού κι υγιούς ανθρώπου. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι κι ένας έμμεσος φόβος του θανάτου.

 

2. Γερασκοφοβία

Όσοι πάσχουν από την γερασκοφοβία, τρέμουν στην ιδέα πως θα γεράσουν με τρόπο παθολογικό, που μπορεί να τους οδηγήσει ακόμα και στην επίκτητη ανημποριά. Φοβούνται δηλαδή πως θα μείνουν μόνοι κι ανήμποροι χωρίς καμία δύναμη να φροντίσουν τον εαυτό τους, οπότε σιγά-σιγά στρέφουν τον εαυτό τους προς την κατεύθυνση αυτή.

 

3. Αστραποφοβία

Κατά κύριο λόγο είναι ο εφιάλτης αρκετών μικρών παιδιών αλλά κι ενηλίκων πολλές φορές. Αν κάθε φορά που βρέχει κάποιος γνωστός ή συγγενής σας τρέχει σαν τρελός να κρυφτεί κάτω από σκεπάσματα κι αποφεύγει τα παράθυρα του σπιτιού με σκοπό να γλιτώσει την καταστροφική μανία των αστραπών, μην αναρωτηθείτε γιατί το κάνει, προφανώς έχει αστραποφοβία.

 

4. Φαγοφοβία

Το φαγητό σίγουρα δεν μπορεί να μην αγαπηθεί από κανέναν, όμως υπάρχουν κι εκείνοι που απέκτησαν κάποιον ιδεοψυχαναγκασμό και φοβούνται να καταπιούν, ακούγοντας για ένα τυχαίο πνιγμό κάποιου την ώρα που έτρωγε. Είναι μια φοβία, που συναντάται σε άτομα με συχνές εμμονές σκέψεις και ψυχαναγκασμούς. Ο φαγοφοβικός μασάει πολύ μαλακά την τροφή, καταπίνοντας αργά για να μην πνιγεί, ενώ ενδεχομένως να είχε τραυματική εμπειρία πνιγμού μικρός.

 

5. Χρωμοφοβία

Υπάρχουν κι αυτοί που φοβούνται ακόμη και τη θέα των χρωμάτων. Πρόκειται για μια σπάνια φοβία στην οποία το άτομο συνδυάζει την παρακμή με την ύπαρξη χρώματος ή την απουσία αυτού.

 

6. Συγγενεσοφοβία

Ακούγεται σίγουρα αστεία, αλλά υπάρχει κι όπως δηλώνει και τ’ όνομά της είναι μια μορφή φοβίας σχετιζόμενη με τους συγγενείς και φτάνει στο απόγειό της σε περιόδους οικογενειακών μαζώξεων. Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος συγγενής σας απουσιάζει από ένα τραπέζι ή γεγονός σκεφτείτε πριν τον κακολογήσετε.

 

7. Φοβοφοβία

Ουσιαστικά πρόκειται για το να φοβάται κανείς την ίδια την ιδέα του φόβου και δεν είναι καθόλου σπάνια. Ο  μεγαλύτερος φόβος του ατόμου αυτού είναι η απόκτηση κάποιας φοβίας κι αυτό τον κάνει να φοβάται τα πάντα. Η φοβία αυτή σχετίζεται με το υπερβολικό άγχος, ενώ παρουσιάζεται με κρίσεις πανικού κι εσωστρέφεια του ατόμου.

 

8. Παποφοβία

Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια φοβία κι όσοι την έχουν νιώθουν φόβο και δέος μπροστά στη θέα του Πάπα, τον οποίο και θεωρούν ως θεϊκή φιγούρα.

 

9. Αγυροφοβία

Για κάποιους το να περάσουν τον δρόμο φαίνεται κάτι απλό και καθημερινό, δεν ισχύει το ίδιο όμως για όσους πάσχουν από αγυροφοβία και παθαίνουν πανικό ακόμη και στην ιδέα να δουν και να διασχίζουν έναν δρόμο. Περίεργη φοβία κι όμως αληθινή.

 

 

10. Μαγειροφοβία

Όσο κι αν φαίνεται ασυνήθιστο, υπάρχουν κι αυτοί που φοβούνται το μαγείρεμα. Όχι απλώς γιατί μπορεί να κάψουν το φαγητό, αλλά γιατί νιώθουν τρόμο και στην ιδέα ότι κάτι δε θα πάει καλά κατά τη διαδικασία. Συνήθως αποφεύγουν οτιδήποτε γύρω από το μαγείρεμα και την κουζίνα.

 

11. Δειπνοφοβία

Η δειπνοφοβία σχετίζεται με τον φόβο των συζητήσεων στη διάρκεια του δείπνου. Προκαλεί δυσφορία κι αμηχανία με αποτέλεσμα οι δειπνοφοβικοί να τηρούν σιγή ιχθύος σε ολόκληρο το δείπνο δίνοντας την εντύπωση του εσωστρεφή κι αντικοινωνικού, ενώ μέσα τους υποφέρουν από στρες.

 

12. Φασματοφοβία

Αφορά τον φόβο στην ιδέα της αντανάκλασης και του κοιτάγματος του ειδώλου μας στον καθρέφτη. Οι πάσχοντες νιώθουν ντροπή, άγχος, δυσφορία ως και αποστροφή μπροστά στο είδωλό τους με αποτέλεσμα να αποφεύγουν κάθε επιφάνεια που αντικατοπτρίζονται.

 

13. Δαιμονοφοβία

Μια φοβία όχι και το ασυνήθιστη, γύρω από την ύπαρξη δαιμόνων. Συνήθως οι πάσχοντες φοβούνται την έννοια των δαιμονικών υπάρξεων, νομίζοντας πως θα τους αρπάξουν, θα τους κάνουν κακό ή και πως θα τους μεταμορφώσουν- χαρακτηριστικό παράδειγμα ό φόβος κάποιων για τους καλικάντζαρους.

 

14. Πεθεροφοβία

Όσο κι αν δεν το πιστεύετε, υπάρχει όντως ο φόβος για τις πεθερές. Μάλιστα, όσοι έχουν αυτήν τη φοβία μπορεί να οδηγηθούν σε κρίση πανικού και τεταμένη ένταση ακόμη και στο άκουσμα της λέξης “πεθερά”.

 

15. Αραχιβουτυροφοβία

Σίγουρα από τις πιο ιδιαίτερες φοβίες είναι η συγκεκριμένη, μιας κι όσοι την έχουν φοβούνται μήπως κολλήσει φυστικοβούτυρο στον ουρανίσκο τους, με αποτέλεσμα να πνιγούν. Γενικώς η φοβία αυτή επεκτείνεται σε ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό άγχος για την τροφή και το πώς οι διάφορες υφές της μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό σ’ αυτόν που την καταναλώνει.

 

16. Αυτοματοφοβία

Η αυτοματοφοβία είναι ο φόβος για οτιδήποτε άψυχο που ταυτόχρονα έχει τη μορφή μιας ανθρώπινης φιγούρας, όπως μοντέλα, κέρινα ομοιώματα, αγάλματα, κούκλες. Η έκθεση σ’ αυτά τα αντικείμενα δημιουργεί υψηλή ανταπόκριση του άγχους και δυσφορίας.

 

17. Οπτοφοβία

Η τόσο απλή και καθημερινή κίνηση του ανοίγματος των ματιών που κάνουμε φυσικά και χωρίς σκέψη, για μερικούς, όπως οι οπτοφοβικοί, είναι σαν ένας εφιάλτης χωρίς τέλος. Μάλιστα, φοβούνται τόσο, που ακόμη κι όταν βλέπουν να συμβαίνει, αντιδρούν αποστρέφοντας το βλέμμα τους, πράγμα που δυσκολεύει σαφώς κάθε κοινωνική τους συναναστροφή.

 

 

18. Χοροφοβία

Ο χορός για πολλούς είναι η καλύτερη διασκέδαση, όμως υπάρχουν κι αυτοί που στο άκουσμα του χορού, ή στη θέα του, όπως αντίστοιχα και σε οτιδήποτε συνδέεται μαζί του όπως, κέντρα διασκέδασης, κλαμπ, σχολές χορού, γάμοι και γιορτές, διακατέχονται από τρομερό άγχος και δυσφορία.

 

19. Ηλιοφοβία

Σε αντίθεση με τους περισσότερους που στην αίσθηση και τη θέα του ήλιου γεμίζουν θετική ενέργεια και χαρά, το να βγαίνουν όσοι πάσχουν από ηλιοφοβία στον ήλιο προκαλεί ταραχή και πανικό, όπως επίσης και το να βρίσκονται σε γενικές γραμμές κάτω από πολύ έντονα φώτα.

 

20. Νεοφοβία

Δεν πρόκειται για φοβία που σχετίζεται με νέα άτομα, αλλά με τις συνθήκες της ρουτίνας και την ασφάλεια που δημιουργούν. Πρόκειται για τον φόβο να βγουν, όσοι πάσχουν απ’ αυτή, από την πεπατημένη και να δεχτούν οτιδήποτε καινούργιο εισέρχεται στην καθημερινότητά τους. Σχετίζεται με τον φόβο απέναντι σε νέα πράγματα κι εμπειρίες, ενώ εγκλωβίζει το άτομο σε μια φυλακή στην οποία νιώθει σταθερότητα, ενώ πρόκειται για στασιμότητα.

 

21. Απλυτοφοβία

Λίγο πολύ σίγουρα όλοι έχουμε ως παιδιά κι ενήλικες αντισταθεί να κάνουμε ένα ντους λόγω κούρασης και το αναβάλλουμε για την επόμενη. Βέβαια, όσοι λίγοι πάσχουν απ’ αυτή τη φοβία, το να πατήσουν στο μπάνιο ακόμη και για πλύσιμο δοντιών, είναι κάτι πραγματικά πολύ τρομακτικό. Πρόκειται για μια φοβία που αφορά κυρίως μικρά παιδιά που αντιστέκονται στην ιδέα του μπάνιου και της προσωπικής υγιεινής, ενώ με τα χρόνια καταλαγιάζει από μόνη της.

 

22. Φοβία για τα χέρια, πόδια και το πηγούνι (Χειροφοβία, γονοφοβία, γενιοφοβία)

Μπορεί να σας ακούγεται αδύνατο ή παράλογο, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται εκτός από τα χέρια και τα γόνατα και τα πηγούνια, αλληλεπιδρώντας δύσκολα, φτάνοντας ως και την ψυχοθεραπεία πολλές φορές για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε μια απλή συναναστροφή.

 

23. Ταφοφοβία

Ουσιαστικά ονομάζεται ο φόβος κάποιων να μη θαφτούν ζωντανοί κατά λάθος από γιατρό ή άλλους επαγγελματίες του κλάδου υγείας και κρατάει περίπου από το μακρινό 1700. Τότε ήταν που κατασκευάστηκαν τα «φέρετρα ασφαλείας» απ’ όπου μπορούσε να δραπετεύσει κανείς και τα πτώματα ξεκίνησαν ν’ αποθηκεύονται για περιόδους περίπου τριών ημερών πριν από την ταφή τους, προς αποφυγή του μοιραίου λάθους.

 

24. Ομβροφοβία

Πρόκειται για μια φοβία που σύμφωνα με επιστήμονες ανήκει στην κατηγορία «φοβίες για το φυσικό περιβάλλον» και συχνά αυτά τα άτομα εκπαιδεύονται για μια μεγαλύτερη κατανόηση των πιθανών κινδύνων από έντονα καιρικά φαινόμενα ενώ μπορεί να ενεργοποιηθεί κι από μετατραυματικό στρες μετά από μια μεγάλη φυσική καταστροφή.

 

25. Φωνοφοβία

Η φωνοφοβία είναι ένας αδικαιολόγητος φόβος του ήχου, συχνά φυσιολογικών, καθημερινών ήχων που δε βλάπτουν την ακοή ενός ατόμου ή δεν έχουν την ιδιότητα να το πονέσουν, όπως, για παράδειγμα το κλείσιμο της πόρτας.

 

26. Θαλασσοφοβία

Είναι ο φόβος για τον ωκεανό ή τα βαθιά, σκούρα και σκοτεινά νερά. Τα άτομα που πάσχουν από θαλασσοφοβία ίσως να μην μπορούν να κολυμπήσουν, να επισκεφθούν την παραλία ή να απολαύσουν διακοπές σε μέρη με θάλασσα.

 

27. Αλεκτοροφοβία

Η κότα κάνει το αυγό ή το αυγό την κότα; Πρόκειται λοιπόν για άτομα που ζουν υπό την εντύπωση και τον φόβο πως θα δεχτούν επίθεση από κότες. Μια εξαιρετικά σπάνια φοβία που θα έκανε κάθε ελληνικό χωριό να μοιάζει με κόλαση για τον πάσχοντα.

 

28. Σφαιροφοβία

Η φοβία από την οποία έπασχε ο Νίκολα Τέσλα. Πρόκειται για τη φοβία στη θέα από οποιοδήποτε σφαιρικό αντικείμενο, μπάλες, μπαλόνια, γυναικεία κοσμήματα όπως πέρλες και τα συναφή.

 

29. Νομοφοβία

Πρόκειται για μια φοβία που αφορά μικρότερης ηλικίας άτομα, να βρίσκονται κάπου χωρίς smartphone κι επαφή με τον ψηφιακό κόσμο. Ουσιαστικά είναι ο φόβος να υπάρξουμε χωρίς το κινητό μας κι η ανάγκη να το έχουμε στο χέρι για να μπορούμε ν’ απαντήσουμε σε κλήσεις και μηνύματα.

 

30. Αριθμοφοβία

Η αριθμοφοβία είναι ο φόβος των αριθμών κι ό,τι αφορά αυτούς, όπως τα μαθηματικά, η στατιστική ή τα οικονομικά. Συνήθως είναι ο φόβος της ενασχόλησης με πράξεις κι αριθμούς και συνδέεται με την ευθυνοφοβία της περίπτωσης λάθους.

 

Όσο περίεργες κι αν φαίνονται αυτές οι φοβίες, υπάρχουν και μάλιστα κάποιες είναι κι αρκετά συχνές. Το σημαντικότερο όλων είναι η ικανότητα συμβίωσης μ’ αυτούς τους φόβους, έτσι ώστε να μην παραλύουν εκείνον ο οποίος ταλαιπωρείται απ’ αυτές. Άλλωστε, όπως λέει κι ένα ρητό «κοιτάξτε τον φόβο κατάματα και τότε ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει».

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου