Τα τελευταία χρόνια η μυθοπλασία ανέδειξε σειρές που μας είχαν λείψει και φέτος, η ΕΡΤ μας κλείνει το μάτι μεταφέροντάς μας μέσα από την «Παραλία», στα Μάταλα, σε μια εποχή που δεν έχουμε δει ως τώρα να μεταφέρεται επί οθόνης και που μας έδωσε την αίσθηση ότι παρακολουθούμε κινηματογράφο. Ο Στέφανος Μπλάτσος, η Εύη Βαρδάκη κι ο Χρήστος Ζαχαράκης στη σκηνοθεσία μαζί με τον Κώστα Γεραμπίνη και τον Γιώργο Χρυσοβιτσάνο στο σενάριο, μας υποδέχονται μαζί με ένα εξαιρετικό καστ που συνδέει την παλιά με τη νέα γενιά του θεάτρου και της τηλεόρασης στην παραλία της ανεμελιάς ( ; ) Η μεταφορά του βιβλίου της Πηνελόπης Κουρτζή μάγεψε το κοινό ήδη από τα δύο πρώτα επεισόδια, συστήνοντας τον μαγικό κόσμο των χίπηδων κι άνοιξε τον δρόμο για τον χειμώνα που όλοι θα περάσουμε στην «παραλία».

 

Η παραλία: Πρεμιέρα τη Δευτέρα για την σειρά της ΕΡΤ - Τι θα δούμε στα 5 πρώτα επεισόδια

 

Η ιστορία ξεκινάει με τη Δανάη Μιχαλάκη -τη νεαρή Υπατία που σπουδάζει γιατρός στο Λονδίνο- σε μια παμπ, και τον Γιώργο, τον αρραβωνιαστικό της, τον οποίον μας σύστησε ο Γιάννης Κουκουράκης, που της κάνει πρόταση γάμου τραγουδώντας. Ήδη η πλειοψηφία του twitter λύγισε κι όχι άδικα, αφού Γιάννης και Δανάη με τη χημεία τους κάνουν και πάλι θαύματα, καταφέρνοντας να μη θυμίσουν καθόλου τη Δρόσω και τον Κωσταντή των Άγριων Μελισσών.

Φυσικά, άλλο ένα ζευγάρι που έσμιξε και πάλι και μάγεψε, είναι η Γιούλικα Σκαφιδά στον ρόλο της μητέρας της Υπατίας, μια ζωγράφος που θα λειτουργήσει σαν ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην κοινωνία του χωριού και στους χίπις, κι ο Αλέξανδρος Λογοθέτης ως Διονύσης, ένας λίγο σκοτεινός και περίεργος ρόλος, που δε θυμίζει τον κλασικό κρητικό πατέρα. Ο Δημήτρης Κίτσος ως αδερφός της Υπατίας, το φαινομενικά κλασικό παιδί της πλούσιας οικογένειας, φάνηκε, ομοίως, πως σίγουρα θα μας απασχολήσει μελλοντικά.

 

Η Παραλία - ΕΡΤ: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα - Πρώτες εικόνες από τα Μάταλα

 

Ακολουθούν οι Μπέτυ Λιβάνου και Γιώργος Νινιός ως Νικολίνα και Δημητρός, σε μια σχέση που φαίνεται πως, αυτή ως μητέρα κινεί με έναν υπόγειο τρόπο τα νήματα ενός εξηντάχρονου που εξαιτίας μιας νευροδιαφορετικότητας έχει εγκλωβισμένο στο σώμα του ένα παιδί. Συνεχίζοντας, η Ρηνιώ την οποία η Νάνσυ Μπουκλή, αποτελεί το πρόσωπο κλειδί της ιστορίας, ως η επαναστάτρια που δε έδωσε τα χωράφια της για να γίνει ένα μεγάλο ξενοδοχείο στην παραλία και της στέρησαν τη ζωή γι’ αυτό.

Από την πλευρά των χίπηδων, έχουμε τον Δημήτρη Μοθωναίο, τον Χάρη τον γιατρό των Ματάλων, ο οποίος με την πρώτη ματιά προς την Υπατία έδειξε πως θα υπάρξει κάτι που θα συζητάμε όσο εξελίσσεται η πλοκή. Αρχηγός των Χίπηδων ο Πιτ Φέργκουσιον κι ο Κώστας Νικούλι που μάς αποκαλύπτεται μέσα από έναν ρόλο, τόσο ανέμελο και διαφορετικό, μετά από τον Πετρή του Σασμού.

 

Η παραλία»: Φωτογραφίες από τα γυρίσματα της σειράς στα Μάταλα | Athens Voice

 

Φυσικά, κάθε σειρά έχει και τον κακό της κι εδώ ο Νικόλας Παπαγιάννης ως Γράντος έδωσε τον παλμό, παντρεμένος με την Κερασία την οποία υποδύεται η Ευσταθία Τσαπαρέλη. Εξίσου μυστηριώδης ρόλος κι ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος ως κοινοτάρχης, παίζοντας ακόμη και με το βλέμμα του. Ξεχωριστός κι ο Δημήτρης Ξανθόπουλος, με συγκλονιστικές αντιδράσεις όταν έμαθε για τον θάνατο της Ρηνιώς, της αδερφής του.

Στο δεύτερο επεισόδιο μάς συστήθηκε κι ο Μάκης Παπαδημητρίου ως αστυνομικός Καραχάλιος που του ανακοινώθηκε πως φεύγει Μάταλα για την εξιχνίαση του φόνου της Ρηνιώς· ένας φαινομενικά διαφορετικός κι ήσυχος αστυνομικός σε σχέση με τον ενωμοτάρχη Παντελή Αρβανιτάκη που υποδύεται ο Νίκος Καραγιώργης. Εξίσου μυστήριος αν και λίγο περίεργος ο ρόλος του Γιώργου Γιαννόπουλου ως Μανώλης σε έναν ρόλο διαφορετικό, φαίνεται να μην έχει όρια και φραγμούς.

 

ΕΡΤ: Η Παραλία - Φωτογραφίες από τα γυρίσματα

 

Φυσικά, εκτός από το εξαιρετικό καστ, την ενδιαφέρουσα μουσική, υπάρχει κι έξυπνη φωτογραφία με τα υπέροχα τοπία που ο Στέφανος Μπλάτσος μαζί με την Εύη Βαρδάκη και τον Χρηστό Ζαχαράκη παρουσιάζουν σχεδόν κινηματογραφικά, μεταφέροντας το κοινό στον παλμό της εποχής από τις Σπηλιές των Ματάλων μέχρι το χωριό. Πλάνα που είναι βγαλμένα από άλλη εποχή δίνουν την αίσθηση και τον παλμό των γεγονότων.

Δύο κόσμοι που φάνηκε ήδη από την αρχή πως θα συγκρουστούν, πολλά δεδομένα θα ανατραπούν για μερικούς ή όλους τους ήρωες, μυστικά ίντριγκες και πάθη θα αναδυθούν στην επιφάνεια και σίγουρα το κοινό ερώτημα όλων είναι πόσα μυστικά μπορεί να αντέξει η παραλία της ξεγνοιασιάς. Γιατί το ερώτημα αν αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία στη σειρά, έχει ήδη απαντηθεί.

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου