Αδιαμφισβήτητα, κανείς δεν κάνει πλέον «κρεβάτι» όπως παλιά. Οι μεσήλικες δεν κάνουν. Οι νέοι δεν πολυκάνουν και με το πέρασμα των ετών κάνουν όλο και λιγότερο. Οι Αμερικάνοι και οι Αυστραλοί δεν πολυκάνουν. Οι Ιάπωνες το ίδιο. Οι Ευρωπαίοι (αν νομίζατε ότι εδώ θα υπήρχαν διαφορετικά αποτελέσματα θα σας απογοητεύσω οικτρά) ακριβώς το ίδιο. Να φανταστείτε πως ακόμα και στον εφηβικό αυ**νισμό παρατηρείτε μείωση. Αν δεν υπήρχαν έρευνες πάνω σ’ όλα αυτά σίγουρα θα τα αμφισβητούσαμε διότι στην πραγματικότητα φαντάζει εξωπραγματικό. Μα είναι δυνατόν όλα αυτά να συμβαίνουν εν έτει 2022;

Έχουν περάσει πενήντα χρόνια από τη σ***oυαλiκή επανάσταση της δεκαετίας του 1970. Σε μια εποχή που πλέον τα διαζύγια και οι ομοφυλοφιλία δεν είναι ταμπού, το προγαμιαίο κρεβάτι σχεδόν απαραίτητο, και οι πιο τολμηρές καταστάσεις είναι αποδεκτές, ο κόσμος σταματάει να επιδίδεται σε ερωτικές περιπτύξεις. Όλη αυτή η απελευθέρωση γύρω μας και εμείς αντί να κάνουμε σαν τα κουνέλια, συν***σιaζόμαστε όλο και λιγότερο;

Όλα τα ευρήματα των ερευνών που έχουν γίνει και αφορούν σ’ ίδιες ηλικιακές ομάδες, ιδίου κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου, ίδιων φυλών και φύλων, φανερώνουν μια μείωση της τάξης του 15% την τελευταία δεκαετία, η οποία όλο κι αυξάνεται στα παντρεμένα ζευγάρια. Το ανησυχητικό όμως δε σταματάει εδώ αλλά επεκτείνεται και στο γεγονός ότι υπάρχει μια «περιφρόνηση» της επαφής σε άτομα ηλικίας από 16 έως 25 ετών.

 

All About Sex | eBook


€5,00

-----

 

Άραγε όλα αυτά οφείλονται στην εξέλιξη της τεχνολογίας και στην πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης που έχουν ανοίξει απεριόριστες δυνατότητες ως προς αυτόν τον τομέα; Πράγματι, εδώ εστιάζονται τα περισσότερα ευρήματα με πρωταγωνιστή την π*****γραφία. Η συγκεκριμένη μας λένε είναι τόσο εθιστική που κάποιοι ερευνητές θέλουν να την εντάξουν ως επίσημη ψυχιατρική διαταραχή με τον όρο «εθισμός σ*****λικού διαδικτύου».

Αυτό που έχουν ανακαλύψει είναι ότι τέτοιου είδους βίντεο υποκαθιστούν το πραγματικό «κρεβάτι» περιορίζοντας την επιθυμία. Επιπλέον, ακριβώς επειδή τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως παρουσιάζονται σε τέτοιες ταινίες, μερικοί άνθρωποι βιώνουν έντονη απογοήτευση ή και πόνο κατά την πράξη, που μπορεί να δημιουργήσει «ανορεξία» ή και «δυσλειτουργία». Ακόμα η έκθεση σε πολύωρες ταινίες, ή σε πιο σκληρές εικόνες μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για τους άντρες και να τους δημιουργήσει προβλήματα στύσης. Βέβαια εκτός των άλλων, το π**νο αποσπά την προσοχή των ανθρώπων μ’ αποτέλεσμα να έχουν λιγότερο χρόνο για real life κρεβάτι.

Σ’ αντίποδα αυτής της έρευνας υπάρχει ωστόσο μια άλλη η οποία υποστηρίζει ότι η παρακολούθηση τέτοιοων ταινιών για τουλάχιστον 40 λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα, ενισχύει τη λ*μπ*ντο των ανθρώπων και την επιθυμία τους για «κρεβάτι». Κάτι ανάλογο μπορεί να ειπωθεί και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που σίγουρα αποσπούν την προσοχή, ταυτόχρονα, όμως, παρέχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σ’ ερωτικό υλικό ανά πάσα στιγμή.

Όμως ας μην εστιαστούμε μόνο στην τεχνολογία, γιατί υπάρχουν αρκετοί ακόμα λόγοι που δικαιολογούν την αισθητή αυτή μείωση του σ**.

Έρευνες επίσης έχουν αποδείξει ότι η ερωτική ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Οπότε αν στον επαγγελματικό τομέα τα πράγματα είναι ιδιαίτερα στρεσογόνα ή δεν πάνε και πολύ καλά, αυτό επηρεάζει αρνητικά και την ερωτική ζωή ενός ανθρώπου. Προσοχή όμως εδώ, να σημειώσουμε πως ρόλο δεν παίζουν οι ώρες εργασίας αλλά η ποιότητα της εργασίας. Μια πλούσια επαγγελματική ζωή συσχετίζεται με μεγαλύτερη ερωτική συχνότητα.

Η αύξηση της τελευταίες δεκαετίας -ειδικά στις δυτικές κοινωνίες- της επιδημίας προβλημάτων ψυχικής υγείας, κυρίως της κατάθλιψη και των διαταραχών άγχους επηρεάζουν δυσμενώς τη διάθεση και τη λ*μπ*ντο. Ενώ η μείωση του εισοδήματος κι η αύξηση των τιμών δεν αποτελούν και τα καλύτερα αφρ**δiσιακά.

Αντίκτυπο όλων αυτών φυσικά η υπογεννητικότητα, η κακή διάθεση, η απομάκρυνση των ανθρώπινων επαφών και η έλλειψη σύνδεσης.

Όσες έρευνες όμως και να μελετήσουμε αυτό που ξέρω εγώ, κι έχω να πω, είναι ένα: «τρώγοντας έρχεται η όρεξη!». Άρα όσο πιο συχνά το κάνουμε, τόσο πιο συχνά θα το θέλουμε.

Συντάκτης: Μαρία Παναγή
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου