Πόσοι έχουμε πραγματικά αναρωτηθεί τι σημαίνει να βρίσκεσαι σε μια σχέση; Να έχεις επιλέξει δηλαδή συνειδητά, να είσαι δεσμευμένος μ’ ένα άλλο άτομο, με το οποίο δε σου αρέσει μόνο να περνάς χρόνο και να κάνεις πράγματα μαζί, μα να είναι κι ο άνθρωπος που επιθυμείς να είναι κομμάτι της ζωής σου, κομμάτι της καθημερινής τριβής σου.

Ωστόσο, όσο συνειδητά κι αν μπαίνουμε σε μια σχέση, πάντα θα έχουμε να παλεύουμε με τον αόρατο κι ύπουλο εχθρό που ονομάζεται ζήλια. Ένα από τα πιο έντονα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος, ενώ ο τρόπος εκδήλωσής κι επεξεργασίας του παίζει σημαντικό ρόλο για τη βιωσιμότητα της σχέσης, για την ποιότητά της, όσο και για την ψυχική υγεία των μελών της. Είναι πολλά τα είδη της, όμως ίσως το πιο δύσκολα ανιχνεύσιμο είναι εκείνο που προκύπτει λόγω της καλής σχέσης που έχει το ταίρι με την οικογένειά του.

Συχνά, η αίσθηση της απειλής που νιώθει ο άλλος σύντροφος είναι ο φόβος ότι η σχέση δεν είναι προτεραιότητα. Σε κάθε περίπτωση που εμπλέκονται τρίτα άτομα, θα πρέπει να εξετάσουμε αν υπάρχει ρεαλιστικός κίνδυνος, σαφή δηλαδή στοιχεία που επιβεβαιώνουν πραγματική απειλή από μέρους της οικογένειας, άρα κι ο φόβος θα είναι δικαιολογημένος ή αν είναι απλώς μια ιστορία που έχει πλάσει το μυαλό. Αν δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να υποδηλώνουν το παραπάνω κι ο φόβος στηρίζεται σε αρνητικές και παράλογες σκέψεις, τότε το πράγμα μπλέκει λιγάκι παραπάνω, καθώς ζει στη φαντασία εκείνου που ζηλεύει.

 

 

Φυσικά, αισθήματα ζήλιας, άρα κι απόρριψης, θυμού, ενοχής και πάει λέγοντας δεν προκύπτουν από τη μια μέρα στη άλλη, αλλά είναι βαθιές πεποιθήσεις που κουβαλάει χρόνια κανείς στην πλάτη του ως προς την εικόνα που έχει για την οικογένεια. Συχνό αίτιο μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία από την παιδική ηλικία, μια εγκατάλειψη που έχει βιώσει το άτομο και το έχει στιγματίσει. Ακόμη κι ένα τραυματικό γεγονός (από προηγούμενες σχέσεις που ακόμη δεν έχουν ξεπεραστεί) μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συναισθήματα, καθώς και συναισθήματα αναξιοπιστίας, προδοσίας ή έλλειψης αγάπης. Εδώ η αγάπη του συντρόφου προς την οικογένειά του είναι κι ο βασικός λόγος κατά φαντασίαν απόρριψης.

Ο σύντροφος που αισθάνεται ζήλια βιώνει έντονο άγχος και πλάθει αρνητικά και καταστροφικά σενάρια στο μυαλό του, κάτι που δεν τον βοηθάει καθόλου να δει ξεκάθαρα. Βρίσκεται σε συνεχή αμφισβήτηση και προσπαθεί να ελέγχει συνεχώς το σύντροφό του σε σχέση με την οικογένειά του. Φτάνει στο σημείο ορισμένες φορές να μιλάει άσχημα ή ειρωνικά γι΄αυτούς γιατί αυτός είναι ο τρόπος του να αμυνθεί ως προς την απειλή. Η ανάγκη του γι’ αγάπη, προσοχή κι αναγνώριση δυστυχώς τον κάνει να φέρεται κτητικά και χειριστικά. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια να δυσκολεύεται να χαλαρώσει και να μην μπορεί να απολαύσει καμία από τις δυο σχέσεις. Έπειτα αισθάνεται πληγωμένος και προδομένος, αφού νιώθει παραγκωνισμένος και σε δεύτερη μοίρα.

Μαγικές λύσεις εδώ δεν υπάρχουν. Όταν κάποιος βιώνει ξανά και ξανά τα ίδια συναισθήματα στις σχέσεις του σε μοτίβο, θα πρέπει κάποια στιγμή να κοιτάξει προς τα μέσα του και ν’ αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα που είναι κρυμμένα πίσω από τη ζήλια. Θα πρέπει να επικεντρωθεί στα συναισθήματα και στις σκέψεις του, να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση κι αυτοεκτίμησή του με σκοπό να αποβάλλει τη ζήλια, διότι διαφορετικά θα την επεκτείνει και σ’ άλλα θέματα της καθημερινότητάς του. Επειδή η διαδικασία αυτή είναι επίπονη, σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να τα καταπολεμήσει και να τα ξεπεράσει όλα μόνος του. Μια καθοδήγηση από κάποιον ειδικό θα ήταν χρήσιμη και κυρίως θα δημιουργούσε ένα ασφαλές περιβάλλον να μοιραστεί τις σκέψεις του αυτός που αισθάνεται τη ζήλια.

Κόντρα σε όσους πιστεύουν πως η ζήλια δηλώνει ενδιαφέρον, θα πω ρητά και κατηγορηματικά πως κανένα είδος ζήλιας δεν είναι σημάδι αγάπης, αλλά εξάρτησης! Σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης εμπεριέχεται, τα θεμέλια είναι σαθρά κι αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσουν. Να ζητάμε σχέσεις που βασίζονται στην αγάπη, την εμπιστοσύνη, την εκτίμηση, την κατανόηση, την προσπάθεια. Κι αφού τις ζητάμε, να τις προσφέρουμε κιόλας, ταυτόχρονα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

 

Συντάκτης: Μαρία Παναγή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου