ere-2

Λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και τ’ αμόρε μου, παραφρασμένα τραγουδάει η Μαρινέλλα και το μυαλό μας πηγαίνει στο καλοκαίρι, σε διακοπές, σε έρωτες. Οι αισθήσεις μας χαλαρωμένες κι η φαντασία μας κάνει όμορφα σενάρια για καταπληκτικές διακοπές με τον σύντροφό μας, με ατελείωτες νυχτερινές βόλτες (κι όχι μόνο) στην παραλία. Όμως, η πραγματικότητα μας προσγειώνει κάπως ανώμαλα διότι οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι το καλοκαίρι είναι η εποχή των μαζικών εξόδων από τις σχέσεις. Την τιμητική δε, του πιο επικίνδυνου μήνα, την έχει ο Αύγουστος. Είτε βρισκόμαστε σε γάμο, είτε σε σχέση, αλλά ακόμη κι αν πρόκειται για σχέση που δημιουργήθηκε μέσα στο καλοκαίρι, το τέλος του καλοκαιριού σημάνει και το τέλος της σχέσης!

Όλον τον υπόλοιπο χρόνο μας τρώει η καθημερινότητα με τις ατελείωτες υποχρεώσεις (ειδικά αν είμαστε γονείς) και περιμένουμε πώς και πώς το καλοκαίρι να φανεί, μετράμε  μια-μια τις μέρες ως την έναρξη των ονειρεμένων διακοπών για να χαλαρώσουμε, να περάσουμε κοινές ώρες με το ταίρι μας, να αισθανθούμε και πάλι όπως νιώθαμε στην αρχή της σχέσης μας ή να γνωρίσουμε το άλλο άτομο καλύτερα αν βρισκόμαστε σε σχέση μικρό χρονικό διάστημα.

Εκεί βέβαια, ίσως και να κρύβεται το μυστικό. Στον πολύ κοινό χρόνο! Όσο παράξενο και ν’ ακούγεται σ’ αυτό ακριβώς αποδίδεται το γεγονός των περισσότερων χωρισμών. Στην τριβή της σχέσης λόγω των πολλών ωρών που περνάμε μαζί τη συγκεκριμένη αυτή περίοδο. Αν είμαστε γονείς δεν έχουμε πλέον να τρέξουμε και ν’ ασχοληθούμε με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών μας, οπότε αυξάνεται ο κοινός χρόνος. Στην περίοδο της χαλαρότητας εμφανίζονται όλα τα προβλήματα, η γκρίνια για την παραμέληση που αισθανθήκαμε όλη την προηγούμενη χρονική περίοδο κι η ανάλυση δυσάρεστων θεμάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια αυτής, καθώς επίσης υπάρχει χρόνος πλέον για να βγουν τα άπλυτα στη φόρα χωρίς έλεος. Το χαλάκι σηκώνεται κι ό,τι υπάρχει από κάτω αναλύεται.

Σε γενικές γραμμές οι τσακωμοί κι οι εντάσεις είναι πιο συχνοί κι έντονοι στις διακοπές  και τα ζευγάρια επιστρέφουν στην καθημερινότητα νευριασμένα, στεναχωρημένα, απογοητευμένα, εκνευρισμένα θέλοντας να θέσουν νέα μέτρα και σταθμά για τη σχέση τους. Κυρίως όμως, αν οι τσακωμοί ήταν άσχημοι κι η ανάμνηση των διακοπών είναι ακόμη πικρή στη γλώσσα, προτιμούν τον χωρισμό κι είτε αυτό γίνει άμεσα είτε καθυστερήσει λιγάκι, ο κύβος ερρίφθη εκεί, προς τα τέλη του καλοκαιριού.

 

Πόσο ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου;

Κάνε τώρα το τεστ!

 

Επίσης οι διακοπές είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα το άλλο άτομο αν η σχέση μας μετράει μερικούς μήνες κι οι κοινές διακοπές είναι στην ουσία ο περισσότερος χρόνος που θα έχουμε να περάσουμε μαζί ως εκείνο το χρονικό διάστημα. Έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να ζήσουμε το ταίρι μας όλο το 24ωρο και να το βιώσουμε σε όλες αυτές τις εκφάνσεις, να δούμε όλες τις αντιδράσεις σε διάφορες καταστάσεις που θα προκύψουν.

Ακόμη, η χαλάρωσή μας επιτρέπει να δείξουμε τον πραγματικό μας εαυτό (τώρα αυτό αν είναι καλό ή κακό, δε γνωρίζω ακριβώς να σας πω) και να δούμε τον πραγματικό εαυτό του άλλου προσώπου. Ίσως αυτό που θα δείξουμε να μην αρέσει ή να ισχύσει και το αντίθετο και το μόνο που θα σκεφτόμαστε εκείνες τις στιγμές, τελικά, να είναι να περάσουν γρήγορα οι μέρες των διακοπών για να γυρίσουμε στην καθημερινότητα και να δώσουμε ένα τέλος στη σχέση.

Επίσης το καλοκαίρι πολλά ζευγάρια επιλέγουμε να πάμε για μερικές μέρες διακοπές ξέχωρα ο καθένας με την παρέα του. Θάλασσα, ταβερνάκια, μπαρ beach και μη, κοκτεϊλάκια και παρτάκια εκεί πού σκάει το κύμα. Η διάθεση για φλερτ αυξάνει αυτόματα και επικίνδυνα. Το μυαλό μας αναπολεί την ελευθερία μας και σκεφτόμαστε τις εποχές που μπορούσαμε να φλερτάρουμε ελεύθερα. Ξαφνικά, κάνουμε και μια αναδρομή της συντροφικής μας σχέσης και καταλήγουμε πως ίσως μας ταιριάζει καλύτερα η ελευθερία· συνήθως αυτό πάει πακέτο με το να υπάρχουν προβλήματα στη σχέση που έχουμε παραβλέψει και καταχωνιάσει στα κάτω συρτάρια του μυαλού μας για να μην μπορούμε εύκολα να τα ανοίξουμε. Οπότε εκεί παίρνουμε την απόφασή μας και με την επιστροφή μας, την ανακοινώνουμε.

Αν είμαστε single σαφώς η καλύτερη εποχή για να ερωτευθούμε είναι το καλοκαίρι και δη οι διακοπές. Ανέμελοι έχουμε πάει ν’ απολαύσουμε τις διακοπές μας με έντονη τη διάθεση για φλερτ. Τα βλέμματά μας περιπλανώνται ελεύθερα και πιο έντονα εστιάζουμε και ζουμάρουμε σε κάποιο άτομο που μας κινεί το ενδιαφέρον. Πάρα πολύ συχνά τα κύματα αυτά που εκπέμπουμε, γίνονται αντιληπτά από το άτομο που έχουμε θέσει ως στόχο κι όταν αυτό ανταποκρίνεται η λίμπιντό μας χορεύει σε τρελό ρυθμό.

Ακολουθεί η γνωριμία και νομίζουμε πως συναντήσαμε τον άνθρωπο των ονείρων μας. Δε μας ενδιαφέρει το μέλλον εκείνη τη στιγμή, μόνο να προλάβουμε μέσα σε μερικές μέρες να χωρέσουμε μια ολόκληρη ζωή. Μικρά τυχαία αγγίγματα και πεταχτά φιλιά στην αρχή, μα τα σώματα θέλουν να κάνουν τη δική τους γνωριμία. Περνάμε τέλεια μα όταν πλησιάζει η μέρα του πρώτου αποχωρισμού, λόγω επιστροφής στη βάση μας, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα του καλοκαιριού και τις περισσότερες φορές ο πρώτος αποχωρισμός τείνει να είναι κι ο οριστικός χωρισμός. Ένας έρωτας που μένει για αρκετό καιρό στη σκέψη μας και στα όνειρά μας σαν ο έρωτας του καλοκαιριού.

Αν κι όλα αυτά έχουν αποδοθεί στο καλοκαίρι, στις διακοπές και στον Αύγουστο, κανένας χωρισμός δεν πρόκειται να συμβεί αν οι σχέσεις είναι υγιείς. Αν μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και έχουμε κοινούς στόχους με τους συντρόφους μας, αν ξέρουμε να συμπεριφερόμαστε με αγάπη, με ειλικρίνεια, με ενσυναίσθηση κι αφοσίωση.

Καλέ μου Αύγουστε, ελπίζω να μη μου θύμωσες που ένεκα των αναφορών των ερευνών σε αποκάλεσα μήνα των χωρισμών. Για μένα συνεχίζεις να παραμένεις ως ο μήνας που έχεις τον 15ου Αύγουστο κι ένα από τα ωραιότερα φεγγάρια όλων των μηνών.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Παναγή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου