Η κατεξοχήν μέρα που επιτρέπονται τα καλοπροαίρετα ψέματα είναι η Πρωταπριλιά και μόνο αυτή. Από εκεί και πέρα, τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου πρέπει να λέγονται μόνο αλήθειες και δη στις συντροφικές σχέσεις. Πριν όμως γενικεύσει και κατακρίνει κάποιος το ψέμα, θα πρέπει να εξακριβώσει τι σημαίνει ψέμα, ειδικά στις διαπροσωπικές του σχέσεις, γιατί επηρεάζεται από τον παράγοντα της διαφορετικής αντίληψης.

Από εκεί και πέρα, έναν άλλον παράγοντα που θα πρέπει να έχει στο μυαλό, μεταξύ άλλων, είναι ότι δεν είναι ίδια όλα τα ψέματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι όλα τα ψέματα εσκεμμένα, ούτε κρύβουν πάντα κάτι, ούτε λέγονται με σκοπό να πληγώσουν. Μπορεί να είναι απλώς για κάτι που έχει ξεχαστεί για κάποιον λόγο. Εξάλλου ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την τάση να γενικεύει και να παραλείπει κάποια πράγματα που δε θεωρεί σημαντικά. Γι΄αυτό, για ν’ αποφεύγονται μελλοντικές παρεξηγήσεις,  καλό είναι στην αρχή μιας σχέσης να γίνεται κουβέντα μεταξύ των συντρόφων πάνω στο θέμα των ψεμάτων.

Οι λόγοι που οι σύντροφοι λένε ψέματα ποικίλουν κι ίσως να είναι πιο «αθώα» τα ψέματα που λέγονται στην αρχή μιας σχέσης -γιατί απώτερος σκοπός είναι ο εντυπωσιασμός- και διαφορετικά και πιο σοβαρά τα ψέματα που μπορεί να λεχθούν σε μια μακροχρόνια σχέση. Αλλά επειδή το ψέμα παραμένει ψέμα, θα τα δούμε ανά κατηγορία.

 

1. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να θέλουν να φαίνονται πιο καλοί, πιο άνετοι, πιο επιτυχημένοι, πιο ταλαντούχοι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα για να εντυπωσιάσουν και να εξυψωθούν στα μάτια του συντρόφου.

2. Προσπαθούν να παρουσιάσουν έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα για να αποκομίσουν κάποιο όφελος (ψυχολογικό, σεξουαλικό, οικονομικό).

3. Είναι νάρκισσοι. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εκθειάσουν τον εαυτό τους χωρίς να ενδιαφέρονται για να συναισθήματα των άλλων. Η ενσυναίσθηση σε αυτούς τους ανθρώπους είναι εντελώς απούσα.

4. Φοβούνται την απόρριψη οπότε πάλι παρουσιάζουν έναν «μυθικό εαυτό» για να εντυπωσιάσουν και να ρίξουν στάχτη στα μάτια του συντρόφου.

5. Φοβούνται την αντίδραση του αμόρε και θέλουν να την αποφύγουν. Δεν αντέχουν τις διαφωνίες, τους τσακωμούς, την επίκριση. Φοβούνται την επιθετικότητα ή την απόρριψη του συντρόφου. Δεν έχουν την αντοχή ν’ αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

6. Θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των καταστάσεων και να μην πέσουν από το επίπεδο που έχουν τοποθετήσει τον εαυτό τους.

7. Φοβούνται ότι θα επέλθει χωρισμός και δεν αντέχουν τη σκέψη της απώλειας και της μοναξιάς τους, γιατί κάτι αισθάνονται ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούν να το αντέξουν.

8. Δεν τους αρέσει η υπερβολική αδιακρισία σας. Ακόμη και στις συντροφικές σχέσεις υπάρχει ένα λεπτό όριο στις ερωτήσεις που δικαιούμαστε να κάνουμε. Αν αυτές γίνονται με τη μορφή ανάκρισης σαν άλλος αστυνόμος Μπέκας, λογικό είναι να αισθάνεται ο άλλος σύντροφος ότι ο προσωπικός του χώρος καταπατάται.

9. Κρύβουν κάτι που έκαναν και δε θέλουν να μαθευτεί.

10. Σκοπός τους είναι κυρίως η χειραγώγηση του άλλου προσώπου.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο να γνωρίζει κανείς τους λόγους που λέγονται ψέματα στις σχέσεις, αλλά μέγιστη σημασία έχει και να μπορεί να αναγνωρίσει αν κάποιος το κάνει. Υπάρχουν σημάδια που μπορείς να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι σου λέει ψέματα, αλλά προς Θεού, άλλο οι ενδείξεις κι άλλο οι αποδείξεις. Αν αυτά που θ’ αναφέρω παρατηρηθούν κάποια στιγμή στο μέλλον στη συμπεριφορά του συντρόφου και δεν επαναληφθούν, τότε λογικά επρόκειτο για ένα μεμονωμένο συμβάν και δε θα πρέπει να σ’ απασχολήσει περισσότερο.

  • Αποφεύγει την επαφή με τα μάτια. Κατά κανόνα όταν κάποιος ψεύδεται κατεβάζει τα μάτια.
  • Η στάση του σώματος και γενικά η όλη κινησιολογία είναι διαφορετική την ώρα που σας μιλάει κι επίσης την αλλάζει συνεχώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας.
  • Η ασυμβατότητα στην αναπνοή όταν καλείται ν’ απαντήσει σε κάτι που ρωτήσατε.
  • Πέφτει σε αντιφάσεις.
  • Είναι ασαφής, δίνει ελάχιστες πληροφορίες ή πολλές περισσότερες από αυτές που έχουν ζητηθεί.
  • Η γλώσσα του σώματος κι οι εκφράσεις του προσώπου δεν ταιριάζουν με όσα λέει.
  • Συμπεριφέρεται διαφορετικά από το συνηθισμένο.
  • Απαξιώνει να σας απαντήσει.
  • Καθυστερεί τη συζήτηση με σχόλια και παύσεις ή θυμώνει αμέσως.
  • Υπάρχει μια απροθυμία να σας πλησιάσει στη διάρκεια της συζήτησης.
  • Οι «ύποπτες τακτικές»: όταν απαντάει με ερώτηση στην ερώτησή σας.
  • Η σιωπή. Αν στις επίμαχες ερωτήσεις σωπάσει, ενώ δεν το συνηθίζει.

Αν τώρα τα ψέματα είναι αθώα και μικρά κι οφείλονται και στη δική μας συμπεριφορά, ας δουλέψουμε λιγάκι με τον εαυτό μας. Αν όμως τα ψέματα είναι σοβαρά, το αν θα πρέπει να τα συγχωρήσουμε ή όχι, είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο, κι ίσως να έχουμε την ευκαιρία να το αναλύσουμε κάποια άλλη στιγμή.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Παναγή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου