Κάθε ζευγάρι ανά καιρούς αντιμετωπίζει δυσκολίες, όμως μέσα από αυτές τις περισσότερες φορές καταφέρνει να βγει πιο δυνατό. Τα προβλήματα ενώνουν πολλές φορές τους ανθρώπους και τους δείχνουν ότι μαζί μπορούν να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν πολλές καταστάσεις, ίσως και περισσότερες από ό,τι πίστευαν οι ίδιοι. Τι γίνεται όμως εάν το πρόβλημα που λέγαμε είναι η απιστία; Αυτή η τόσο μεγάλη εχθρός των σχέσεων; Ένα ζευγάρι μπορεί να βγει περισσότερο ενωμένο μέσα από κάτι τέτοιο ή απιστία ίσον χωρισμός; Για πολλούς δεν υπάρχει συγχώρεση, καθώς τη θεωρούν χάσιμο χρόνου και συναισθηματικής υπομονής. Κι όμως, υπάρχουν συγκεκριμένα συστατικά που μπορούν να συνθέσουν το happy ending ενός έρωτα, ακόμη και αν η αυλαία έχει κλείσει με κέρατο.

Πρώτο συστατικό είναι φυσικά η θέληση, που τίποτα στον κόσμο δε γίνεται χωρίς τη δική της συμβολή. Η δύναμη της θέλησης είναι μεγάλη και μόνο όταν επιθυμούμε κάτι πολύ και πραγματικά είμαστε ικανοί να το πετύχουμε. Όπως μάθαμε και στον Αλχημιστή, όταν κάτι το θέλεις πολύ όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το καταφέρεις. Έτσι και εδώ. Για να επανέλθει λοιπόν ένα ζευγάρι μετά από ένα τέτοιο περιστατικό πρέπει να θέλουν και οι δύο να είναι μαζί και χαρούμενοι, αφήνοντας πίσω ό,τι μέχρι τώρα τους δημιουργούσε προβλήματα. Πρέπει να είναι διατεθειμένοι να ξανά προσπαθήσουν με υπομονή, ακόμη και αν εν τέλει δεν καταλήξει θετικά. Εάν δεν υπάρχει θέληση για να συνεχίσετε μαζί και και να προσπαθήσετε για την αμοιβαία αγάπη, τίποτα δεν πρόκειται να πετύχει. Η συγκεκριμένη σχέση ήταν ουσιαστικά καταδικασμένη από πολύ νωρίτερα, απλώς έληξε με αυτήν την αφορμή.

Ένα επόμενο βήμα είναι ο καθένας να αναλάβει και να αναγνωρίσει τα λάθη του. Και για να πετύχει αυτό είναι καλό να πάρετε και οι δύο λίγο χρόνο για να σκεφτείτε καθαρά και χωρίς θυμό, τι έφταιξε και η σχέση σας ναυάγησε απρόσμενα. Δεν είναι τίποτα ευθύνη του ενός. Η σχέση είναι φτιαγμένη και ραμμένη από δύο άτομα και δύο διαφορετικές προσωπικότητες. Ας μην αρνηθούμε ότι και οι δύο σφάλλατε σε πολλά και ένα από αυτά ήταν και η μοιχεία. Για να απιστήσει το ταίρι σου, σημαίνει ότι κάτι του έλειπε, κάτι δεν τον κάλυπτε και κάτι τον οδήγησε σε αυτό το σημείο. Αυτός που απίστησε φταίει γιατί προτίμησε την εύκολη λύση αντί να επιλέξει τον, σίγουρα δυσκολότερο, δρόμο της προσπάθειας. Αντί ίσως να κάνει μια συζήτηση, η οποία ενδεχομένως να έδειχνε κάποια λύση στα προβλήματά σας. Φταις και εσύ όμως γιατί -ακόμα και αν σου είναι δύσκολο να το παραδεχθείς- δε σκέφτηκες ίσως όσο έπρεπε τις δικές του ανάγκες και με τον τρόπο σου του έκανες λίγο ευκολότερο το να αναζητήσει αλλού αυτά που ένιωθε να του λείπουν. Πρώτη λύση λοιπόν μετά από ένα τέτοιο περιστατικό είναι η συζήτηση και η ορθή επικοινωνία. Εάν και οι δύο μπορέσετε να αναγνωρίσετε τα προσωπικά σας λάθη που σας οδήγησαν σε αυτό το σημείο και να τα ξεπεράσετε, τότε έχετε κάνει ένα από τα μεγαλύτερα και αναμφισβήτητα από τα δυσκολότερα βήματα. Χρειάζεται κατανόηση. Μετά από αυτό θα έχετε καταφέρει να χτίσετε μεγαλύτερη επικοινωνία μεταξύ σας, θα γεφυρώσετε το χάσμα και θα βρίσκεστε σε θέση να καλύψετε ολοκληρωτικά τις ανάγκες ο ένας του άλλου, για να αποφευχθεί η επανάληψη ενός παρόμοιου περιστατικού.

Στη συνέχεια έρχεται το στάδιο της συγχώρεσης. Το στοίχημα εδώ είναι μεγάλο και λίγοι καταφέρνουν να το κερδίσουν. Πήρατε το χρόνο σας, σκεφτήκατε και αναγνωρίσατε τις προσωπικές σας ευθύνες. Τώρα όμως για να συνεχίσετε πρέπει ο ένας να συγχωρήσει τον άλλον για όλα τα σφάλματα που έκανε και να δώσετε την ευκαιρία στη σχέση σας να ανασάνει. Και αυτό συνεπάγεται το να μην ξανά αναφερθεί η απιστία μέσα στη σχέση. Όταν συγχωρείς, ξεχνάς. Δεν μπορείς να το χτυπάς σε κάθε καυγά και ούτε έχεις το δικαίωμα να ψάχνεις κινητά και να υποπτεύεσαι τον άλλο για τα πάντα. Είναι λογικό να υπάρχει λίγη περισσότερη καχυποψία όμως ως ένα σημείο. Είναι η ώρα που πρέπει να τον εμπιστευτείς από την αρχή και να τα αφήσεις όλα πίσω. Το ίδιο φυσικά κι εκείνος. Πρέπει να είναι διατεθειμένος να αφήσει πίσω το παρελθόν και να προσπαθήσει για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη σου. Για να κάνετε μια καινούργια αρχή, βασικό θεμέλιο είναι η εμπιστοσύνη και η αφοσίωση. Πρέπει, λοιπόν να ξεχάσετε ό,τι έγινε και σας έφτασε σε αυτό το σημείο και να επενδύσετε σε μια καινούργια και αμοιβαία αρχή.

Φυσικά, μια τέτοια δυσκολία είναι τεράστιο βάρος για ένα ζευγάρι. Είναι μια χρονοβόρα και συναισθηματικά επώδυνη κατάσταση που πολλές φορές απλώς οδηγεί σε αδιέξοδο. Μια πολύ ωραία λύση για να καταφέρετε να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας είναι η θεραπεία με κάποιο σύμβουλο ή ψυχολόγο. Υπάρχουν πολλοί που ειδικεύονται στην απιστία και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην εξέλιξη της κατάστασης. Μέσα από μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί να ανακαλύψετε ακόμη και θέματα που ούτε οι ίδιοι ξέρατε πως υπάρχουν. Η λύση θα γίνει πιο εύκολη από ό,τι φανταζόσασταν και η σχέση σας δυνατότερη από ποτέ. Θα καταφέρετε να καταλάβετε ο ένας τον άλλον και να έρθετε περισσότερο κοντά. Πολλά ζευγάρια απορρίπτουν μια τέτοια διαδικασία λανθασμένα, είτε για λόγους ντροπής είτε επειδή την υποτιμούν, όμως τα αποτελέσματα που μπορεί να αποφέρει είναι εκπληκτικά.

Η απιστία είναι σίγουρα μια μορφή προδοσίας και μια κατάσταση που οι περισσότεροι λίγο ή πολύ έχουμε ζήσει σε μία από τις δύο πλευρές. Σίγουρα πρόκειται για ένα κόκκινο καμπανάκι που σε κάποιες περιπτώσεις προμηνύει τη λήξη μιας σχέσης. Πολλοί άνθρωποι είναι απόλυτοι και θεωρούν ότι ο σύντροφος που απάτησε δεν αξίζει να συγχωρεθεί. Και σε πολλές περιπτώσεις αυτό ισχύει, όμως όταν η απιστία δεν είναι συστηματική και συμβαίνει σε μια σχετικά υγιή σχέση τότε, η συζήτηση είναι απαραίτητη για να φανούν οι λόγοι που οδήγησαν σε κάτι τέτοιο. Τις περισσότερες φορές η απιστία δείχνει ότι υπάρχει κάτι βαθύτερο. Όπως και να έχει, είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο που προδόθηκε να επουλώσει τις πληγές του και να συνεχίσει αναζητώντας αφοσίωση. Το μεγάλο στοίχημα είναι να νικήσετε εσείς την απιστία και όχι εκείνη εσάς και τη σχέση σας. Και αν καταφέρει να νικήσει εκείνη, τότε σημαίνει ότι η σχέση δεν ήταν τόσο δυνατή όσο πιστεύατε. Όμως εάν υπάρχει αγάπη και θέληση όλα μπορούν να γίνουν και το ζευγάρι να θυμάται αυτήν την κατάσταση σαν μια συννεφιά μπροστά στις τόσες ηλιόλουστες μέρες που πέρασαν μαζί.

Συντάκτης: Αργυρώ Μπύρτα
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη