rhntregnh

Υπάρχει ξεκάθαρα καλή ή κακή ερωτική επαφή; Είμαι σίγουρη πως έχετε κληθεί να απαντήσετε σ’ αυτή την ερώτηση τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας (μεταξύ μας, πολύ περισσότερες). Και τι είναι τελικά το καλό ή το κακό κρεβάτι και ποιος το ορίζει; Είναι καλό επειδή είχε άρτια τεχνική, οργάνωση και εκτέλεση; Είναι κακό επειδή έγινε σε λάθος τόπο χρόνο και στιγμή;

Η απάντηση είναι μία. Δε γίνεται να είναι ξεκάθαρα καλό ή κακό. Υπάρχουν λάθος και σωστοί σύντροφοι. Δεν υπάρχει εγχειρίδιο χρήσης. Εκτός κι αν πάρετε βοήθημα κι επιδοθείτε σε πρακτική εξάσκηση για την εκμάθησή του. Που κι αυτό ακόμη δε θα συμβεί καθώς ξέρετε πως η ερωτική επαφή είναι η πραγματοποίηση επιθυμιών κι όχι η πρακτική ασκήσεων. Κάνω έρωτα σημαίνει αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο να απολαύσει τη στιγμή, να ζήσει την απόλυτη πραγμάτωση του ιδεατού στα μάτια μου μέχρι την απελευθέρωση και την κορύφωση. Μέχρι την αποκαθήλωσή μου και την απόλυτη παράδοση στον άλλον. Κάνω έρωτα σημαίνει αυτοσχεδιάζω. Επικοινωνώ και μοιράζω τα συναισθήματά μου, ανταλλάσσω υγρά κομμάτια μου που ανήκουν στον σύντροφό μου καθώς είναι ο εμπνευστής και δημιουργός τους. Ανεβαίνω στη σκηνή και ξεχύνω το ταλέντο μου.

Άρα λοιπόν δε χρειάζεστε ένα εγχειρίδιο χρήσης. Χρειάζεστε έναν ιδανικό παρτενέρ. Έναν σωστό σύντροφο. Ποιος καθορίζει το σωστό σύντροφο; Μα φυσικά μόνο εμείς οι ίδιοι. Κακή ερωτική επαφή αποτελεί η επιλογή ενός συντρόφου που θα ικανοποιήσει τον εαυτό του αποκλειστικά και τις επιθυμίες του ίδιου, βάζοντας τις ανάγκες του συντρόφου του σε δεύτερη μοίρα. Κι ίσως στο τέλος θα κοιτάξει με κείνο το απορημένο βλέμμα ρωτώντας «τελείωσες;». Και τι να πεις; Ας ήσουν εδώ να έβλεπες; Γιατί το μυαλό του μπορεί να είναι οπουδήποτε αλλού εκτός από ‘κει.

Κακή ερωτική επαφή είναι εκείνη η άνευ συναισθημάτων. Με συντρόφους που δε νιώσαμε τίποτα άλλο παρά πρόσκαιρη επιθυμία- ίσως ούτε καν αυτή. Κι εννοείται πως στη ζωή μας έχουν έρθει και στιγμές που το ζήσαμε απουσία συναισθημάτων για λόγους που δεν είναι της παρούσης, αλλά θα πρέπει να παραδεχτούμε πως ακόμη κι αν πρακτικά το θεωρήσαμε εκείνη τη δεδομένη στιγμή ίσως από τα καλύτερά μας, μετά δε μάς έκανε να νιώσουμε καλύτερα, το σώμα μας δεν έμεινε παραδομένο και ‘μεις οι ίδιοι δεν είχαμε αδειάσει τόσο το μέσα μας, που ακόμη κι ο λόγος που το κάναμε φάνταζε στα μάτια μας αδιάφορος κι ίσως ενοχικός.

Κακή ερωτική επαφή είναι η απουσία στο βλέμμα, το χάδι στην ψυχή. Είναι η έλλειψη της ταύτισης που ενώνει το συναίσθημα με την ηδονή, την πραγματικότητα με τη φαντασία. Είναι ο σύντροφος που δε θα σου προσφέρει επικοινωνία. Είναι η απουσία συγχρονισμού μεταξύ συναισθήματος και σκέψης, κορμιού και μυαλού. Το τετράπτυχο της ερωτικής ευτυχίας. Είναι να ανακαλύπτεις λάθη στη σειρά την ώρα της πράξης. Και κάνουμε συχνά τέτοια εγωιστικά λάθη. Και τότε μέσα μας ανάβει μια φωτεινή ένδειξη «τελείωνε να φύγεις». Γιατί η φυγή είναι απλώς η λύση για να μπορέσεις τουλάχιστον πρακτικά να μη χρεώσεις στον εαυτό σου ένα ακόμη λάθος σου και να ονοματίσεις έναν ακόμη λάθος σύντροφο στο ημερολόγιο της ερωτικής σου ζωής.

Μια κακή ερωτική επαφή συμβαίνει και στους καλύτερους συντρόφους. Μη γεμίσετε ενοχές αν εσείς προσπαθήσατε, θυσιάσατε ή πιστέψατε. Απλώς να θυμάστε την επόμενη που θα κληθείτε να παραδώσετε τον εαυτό σας στον άλλον πως η συνταγή κι η επιτυχία ενός καλού κρεβατιού είναι μία. Να οδηγηθείτε εκεί, επειδή έχετε βρει έναν σύντροφο που έχει ερεθίσει το μυαλό σας πριν ακόμη ακουμπήσει το σώμα σας.

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου