Η μιζέρια δεν έχει φύλο, δεν έχει ηλικία, δεν έχει κουλτούρα και κοινωνική τάξη. Άνθρωποι μαθημένοι να μοιρολογούν για τη φαινομενικά κακή τους τύχη, χωρίς όμως καμία απολύτως πρόθεση να δουλέψουν πάνω στα κακώς κείμενα και να τα διορθώσουν.   

Μπορεί να τους συναντήσεις στην άκρη ενός μπαρ με ύφος σοβαρό, σχεδόν μυστήριο, να πίνουν το ποτό τους αμίλητοι, καθώς η άδικη μοίρα πήρε από κοντά τους όποιον αγάπησαν. Βλέπεις, όλοι τους πολεμούν και τους σαμποτάρουν κι αυτό το άτιμο το σύμπαν συνωμοτεί για να τους καταστρέψει. Λες και δεν έχει δουλειά να κάνει κοτζάμ σύμπαν.

Τη βρίσκουν με τη μιζέρια τους, όταν φυσικά δεν είναι απασχολημένοι με τις νέες τάσεις της χρονιάς, ανάμεσα σε κομμωτήρια κι αποτριχώσεις. Μη μασάς απ’ την τόση κλάψα. Γνωρίζοντάς τους καλύτερα, καταλαβαίνεις πως εκείνοι και μόνο εκείνοι, με την αλαζονική τους στάση, έκαναν συντρόφους, φίλους, ακόμη και συγγενείς να παθαίνουν επαναλαμβανόμενες νευρικές κρίσεις στο άκουσμα του ονόματός τους.

Διότι ο άνθρωπος που έχει όντως σοβαρά προβλήματα, τα οποία δικαιολογούν τη μόνιμη κλάψα -αν δικαιολογείται- δε θα κάνουν επίδειξη αυτής, ούτε θα φοβηθούν μήπως και χαλάσει η κουπ την ώρα της κορύφωσης του δράματός τους.

Θα τους ακούσεις ουκ ολίγες φορές να κρίνους το –ας γελάσω- άλλο τους μισό. Τι είπε, τι φόρεσε, τι ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα. Έχουν μια εμμονή να προσπαθούν να δείξουν ότι έχουν άποψη επί παντός επιστητού, χωρίς ωστόσο να παραθέσουν κανένα επιχείρημα που να την τεκμηριώνει.

Αν δεν ακολουθήσεις τις οδηγίες τους, μπορούν μέσα σε δευτερόλεπτα να μεταμορφωθούν από γλυκά γατάκια, σε θηρία ικανά να σε κατασπαράξουν. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρεις ποτέ πώς ακριβώς θα αντιδράσουν κι αυτό κάνει τη συμβίωση μαζί τους ακόμη δυσκολότερη.

Οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας δεν αντέχουν να είναι με συντρόφους ισότιμους ή ανώτερούς τους. Προτιμούν να συναναστρέφονται με ανθρώπους σε κατώτερη επαγγελματική ή οικονομική βαθμίδα. Θα επιλέξουν συντρόφους με χαμηλή αυτοπεποίθηση, συχνά μικρότερούς τους σε ηλικία, οι οποίοι είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμοι.

Αν είσαι σύντροφος ή υποψήφιος σύντροφος αυτής της προσωπικότητας, δεν είσαι και πολύ τυχερός. Αρχικά δείχνουν ιδιαίτερα τρυφεροί, περιποιητικοί και δοτικοί με αποτέλεσμα να πιστέψεις ότι πέτυχες κελεπούρι.

Θα σε ανεβάσουν στα ύψη, θεοποιώντας σε, αφού ήρθες σαν τον ήρωα του παραμυθιού να τους σώσεις απ’ τον κακό δράκο. Η αντίδρασή τους όμως, απ’ τη στιγμή που θα αρνηθείς να τους κάνεις κάποιο χατίρι ή να πας με τα νερά τους, θα σε ξαφνιάσει δυσάρεστα.

Θα τους δεις συχνά να υπερβάλουν σε όλα τους τα υποτιθέμενα συναισθήματα: χαρά, λύπη, έρωτα ή μίσος. Οι αντιδράσεις τους θα είναι έντονες έως εκρηκτικές σε κάτι που εσύ κι ο οποιοσδήποτε άλλος θα θεωρήσει σχεδόν μη άξιο λόγου.

Έχουν την τάση να λένε το «σ’ αγαπώ» υπερβολικά γρήγορα. Θα σε αποκαλέσουν άνθρωπο της ζωής τους, αλλά ποτέ μα ποτέ δε θα σου το αποδείξουν, γιατί πολύ απλά δεν ισχύει. Το έχουν πει και σε άλλους πριν από σένα και θα το πουν σε άλλους τόσους μετά. Αυτό που επιδιώκουν δεν είναι να σου δείξουν αγάπη και τρυφερότητα,  αλλά να την εισπράξουν οι ίδιοι, ως γνήσιοι νάρκισσοι κι εγωιστές.

Μην ξεγελιέσαι απ’ τα παραφουσκωμένα τους συναισθήματα. Οι άνθρωποι με εξάρσεις και γρήγορη εναλλαγή συναισθημάτων, δεν προλαβαίνουν να εμβαθύνουν σε αυτά. Είναι ανίκανοι να έχουν μία ουσιαστική προσέγγιση του δικού σου κόσμου, καθώς η ενσυναίσθησ’η τους εγκλωβίζεται στο εγώ τους.

Θα καταλάβεις ότι είναι κενοί συναισθηματικά απ’ το ότι δε θα φροντίσουν ποτέ να σε γνωρίσουν σε βάθος. Να ενδιαφερθούν για τα δικά σου προβλήματα ή να σε βοηθήσουν σε κάτι, χωρίς να προσδοκούν κάποιο κέρδος.

Την ώρα που θα δίνουν την παράσταση, θα τους δεις να μπαίνουν άριστα στο πετσί του ρόλου. Ίσως να ξεγελαστούν ακόμη κι οι ίδιοι και να πιστέψουν ότι πράγματι νιώθουν πράγματα.

Όμως είναι ελάχιστες οι φορές που ένα «σ’ αγαπώ» που λέχθηκε γρήγορα, είναι αληθινό κι αυτό θα συνοδεύεται πάντα από πράξεις που το αποδεικνύουν. Σχεδόν ποτέ μεγάλα λόγια που ειπώθηκαν -χωρίς να έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο θα έχουν τεθεί οι βάσεις για να εξελιχτούν συναισθήματα- δεν είναι αληθινά.

Όσο εύκολα και γρήγορα σου «δοθούν» τόσο εύκολα θα εξαφανιστούν και θα εμφανιστούν μετά από λίγο πιασμένοι χέρι-χέρι με το επόμενο θύμα τους. Μπαίνοντας σε ένα καινούριο love story, μέσα απ’ το οποίο θα ξεκινήσουν εκ νέου την προσπάθεια να καμουφλάρουν τις συναισθηματικές τους ελλείψεις.

Θα σε αντικαταστήσουν μέσα σε λίγες μέρες κι εσύ θα μείνεις να αναρωτιέσαι πού πήγε η αγάπη σας και τα παλάτια που σου έταζαν μέχρι χθες. Δεν πήγαν πουθενά, γιατί δεν είχαν τις βάσεις για να υπάρξουν ποτέ πραγματικά.

Αν τους ζητήσεις εξηγήσεις, θα αρνηθούν να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη, ρίχνοντας επί μονίμου βάσεως το φταίξιμο στους άλλους. Ο εγωισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Οπότε την επόμενη φορά που θα σου μιλήσουν για πολλά κεράσια, καλό θα ήταν εσύ να κρατάς μικρό καλάθι. Να θυμάσαι πως το «σ’ αγαπώ» χτίζεται αργά και χαμηλόφωνα, μακριά από προβολείς,  μέσα από πράξεις, αλληλεγγύη και κατανόηση.

 

Επιμέλεια Κειμένου Κωνσταντίνας Γρημάνη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Γρημάνη