Δύσκολο λένε, να είσαι γονιός και φαντάζομαι πως έχουν δίκιο.

Μα εγώ, κόρη μου, δε θα σου δείξω ποτέ πόσο δύσκολο είναι. Δε θα σου περάσω κανένα φόβο και καμία ανησυχία μου.

Ειδικά όταν θα μπαίνεις στην εφηβεία που είναι η πιο δύσκολη, αλλά και σημαντική περίοδος στη ζωή σου, εγώ δε θα σου προσθέτω τα δικά μου άγχη στο κεφάλι σου, αλλά θα είμαι εκεί για να πάρω και τα δικά σου.

Θα είμαι δίπλα σου για να σου μάθω όλα όσα θέλεις και πρέπει να μάθεις και να είσαι προετοιμασμένη για όλες τις αλλαγές που θα έρθουν στη ζωή σου.

Θα είμαι μάνα, φίλη και αδελφή σου.

Θα σου δείξω το σώμα σου. Όταν θα αρχίσει να αλλάζει και θα σου δημιουργούνται απορίες, θα είμαι εκεί να σου τις λύσω. Θα σε βοηθήσω να το μάθεις.

Θα σου μάθω να το αγαπάς και να το σέβεσαι. Να μην το δανείζεις πουθενά για να κερδίσεις κάποιο σκοπό ή να κάνεις κάποιου το χατίρι. Να το χαρίζεις αποκλειστικά και μόνο εκεί που θέλεις εσύ και το ζητάει η ψυχή σου.

Θα σου μάθω τρόπους να το προστατεύεις και να το φροντίζεις, γιατί μια μέρα αυτό το σώμα θα σου φέρει το πολυτιμότερο δώρο στη ζωή σου κι εσύ πρέπει να είσαι έτοιμη και σίγουρη για εκείνη τη μέρα.

Θα σου μιλήσω για τον έρωτα. Θα σου πω όλες τις αλήθειες για εκείνον. Πόσο υπέροχος κι όμορφος είναι, πόσο ξεχωριστή και πλήρης θα σε κάνει να νιώθεις, αλλά και πόσο μπορεί να σε πονέσει και να σε πληγώσει. Θα σου πω την αλήθεια για όλες τις όψεις που έχει, αλλά θα σου μάθω πως όποια πλευρά του κι αν τύχει να δεις, έχει μέσα ομορφιές.

Δε θα σε παρηγορήσω ποτέ όταν σε απογοητεύσει λέγοντάς σου τα γνωστά «είσαι μικρή ακόμα, θα γνωρίσεις πολλούς έρωτες στη ζωή σου, θα τα σκέφτεσαι μετά και θα γελάς». Ακόμα κι αν είναι αλήθεια, δε θα μπορέσεις να το καταλάβεις, όπως δεν τα κατάλαβα κι εγώ όταν μου τα έλεγε η δική μου μητέρα, γιατί σε αυτή την ηλικία δεν υπάρχει η εμπειρία να το καταλάβεις.

Εγώ αυτό που θα κάνω είναι να είμαι δίπλα σου σε κάθε απογοήτευση. Θα σε έχω αγκαλιά και θα σου σκουπίζω τα δάκρυα όταν εσύ με θέλεις. Κι όταν μου ζητάς να μένεις μόνη, θα σε αφήνω, γιατί έτσι θα ανακαλύψεις ποια είσαι και πώς να βγαίνεις από κάθε δυσκολία πιο δυνατή. Έτσι θα μάθεις πως και ο πόνος είναι σύμμαχός μας στη ζωή. Πως και μέσα από αυτόν μπορεί να βρεις ή να δημιουργήσεις πράγματα που κι εσύ δεν πιστεύεις ότι μπορείς.

Θα σου μάθω να είσαι ανεξάρτητος άνθρωπος, να στέκεσαι στα πόδια σου και να μην έχεις ανάγκη κανέναν. Να είσαι πάντα ειλικρινής γιατί η αλήθεια ακόμα κι αν πονάει έρχεται η στιγμή που σε δικαιώνει.

Θα σου μάθω την ευτυχία που κρύβει μέσα του το «μοιράζομαι», αλλά θα σου μάθω και να φεύγεις μακριά από εκείνους που το εκμεταλλεύονται. Θα σου μάθω να δίνεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα και να εκτιμάς αυτά που έχεις.

Θα σου μάθω να διεκδικείς και να παλεύεις για τα «θέλω» σου και να μην τα αφήνεις στην άκρη για κανέναν. Ακόμα κι όταν αυτά τα «θέλω» εμένα δε μου αρέσουν καθόλου.

Θα σου μιλήσω για τους άντρες ανοιχτά και θα σου πω όλες τις αλήθειες. Θα σου μάθω να ξεχωρίζεις εκείνους που θα σου πουλήσουν γλυκόλογα κι αυτά που θες να ακούσεις για να σε ρίξουν από εκείνους που πραγματικά θα ενδιαφέρονται για εσένα. Θα σε μάθω να ακολουθείς την καρδιά σου και να την εμπιστεύεσαι αλλά να μην την πληγώνεις και την καταπιέζεις για να κερδίσεις κανέναν.

Θα σου διαβάσω παραμύθια, αλλά θα στα πω κι από την πλευρά του λύκου, όχι μόνο της Κοκκινοσκουφίτσας. Από την πλευρά του τέρατος, όχι μόνο της Πεντάμορφης. Από την πλευρά της κακιάς μάγισσας, όχι μόνο της Χιονάτης. Θα ξέρεις όλες τις πλευρές και όλα τα καλά και τα κακά που κρύβει μέσα του ο κάθε άνθρωπος. Γιατί όλοι μας έχουμε δύο πλευρές.

Θα σου μιλήσω για όλους τους κινδύνους που υπάρχουν εκεί έξω ώστε να μπορείς να τους αναγνωρίσεις. Θα σε μάθω να με εμπιστεύεσαι κι όχι να με φοβάσαι κι ό,τι θέλεις να μάθεις να έρχεσαι σ’ εμένα.

Θα απαντάω με απόλυτη ειλικρίνεια σε όλες σου τις ερωτήσεις και ποτέ δε θα υποτιμήσω τη νοημοσύνη σου λέγοντάς σου ότι είσαι μικρή και θα μάθεις όταν μεγαλώσεις.

Θα σου δείχνω το σωστό και το λάθος και θα σε συμβουλεύω για το καλύτερο, αλλά οι αποφάσεις θα είναι πάντα δικές σου.

Κι αν επιλέξεις το λάθος και δεν καταφέρω να σε προστατεύσω, θα είμαι πάντα εκεί να γιατρέψω κάθε πόνο και πληγή σου, χωρίς να πω ποτέ «εγώ σου τα ‘λεγα».

Κι αν κάνω λάθος κι εγώ και σε πληγώσω, δε θα ντραπώ ποτέ να σου ζητήσω συγγνώμη.

Γιατί κι εγώ, παιδί μου, δεν έχω οδηγίες. Κι εγώ μαζί σου μεγαλώνω.

Συντάκτης: Ελίζα Βλάχου