Κάθε σουκού η ίδια ιστορία. Το ταίρι σου γκρινιάζει για ακόμα μια φορά που αντί να βρίσκεστε παρέα σε κάποιο μπαράκι για ποτό, καλείται ένας απ’ τους δυο σας να πάει στη δουλειά. Γκρινιάζει που όταν πνίγεται στο γραφείο, εσύ έχεις άπλετο ελεύθερο χρόνο και που τα ωράριά σας δεν ταιριάζουν σχεδόν ποτέ. Γκρινιάζει που ακόμα κι όταν δε βρίσκεστε στη δουλειά, πάλι εκείνη γίνεται το επίκεντρο των συζητήσεών σας. Και πάνω στην ένταση, το μυαλό κάνει μια παύση και συνειδητοποιείτε ότι οι δουλειές σας έχουν γίνει το «τρίτο πρόσωπο» στη σχέση σας. Έγιναν ο λόγος για τον οποίο δε βρίσκετε πια χρόνο να ευχαριστηθείτε ο ένας τον άλλο. Η αιτία που η σχέση σας έχει αρχίσει ν’ αλλάζει και όχι προς το καλύτερο. Πώς καταφέρνεις να ισορροπήσεις δουλειά και σχέση όταν κι οι δυο δουλεύετε πολύ; Εδώ θα βρεις 8 πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί για να προλάβετε το τέλος.

 

1. What happens at work stays at work

Ίσως από τα πιο σημαντικά πράγματα που χρειάζεται να κάνεις ώστε να αποφορτίσεις τη σχέση από τα βάρη της δουλειάς. Να βάλεις όρια! Είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποιες μέρες να νιώθουμε την ανάγκη να μοιραστούμε με τον άνθρωπό μας καταστάσεις και πράγματα που έγιναν εν ώρα εργασίας. Ο σύντροφός μας εξάλλου δεν είναι εκεί μόνο για να συζητάει μαζί μας τα ευχάριστα αλλά και για όλα όσα μας προβληματίζουν. Ωστόσο, δεν πρέπει να γίνεται ο σάκος του μποξ, στον οποίο θα βγάλουμε όλη μας την κούραση, την ένταση, την πίεση και την ταλαιπωρία. Μην ξεχνάτε ότι και το ταίρι έχει αντίστοιχες δυσκολίες στη δική του δουλειά και πως μπορείτε να βρείτε πολύ πιο ενδιαφέροντα θέματα να κουβεντιάσετε.

 

2. Όταν οι υπόλοιποι κοιμούνται… 

Τώρα που βγάλαμε το πιο σημαντικό από τη μέση και είδαμε ότι δεν είναι καλό να κουβαλάμε όλη την ένταση της δουλειάς στο σπίτι και κυρίως στη σχέση, εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκμεταλλευτούμε τις ώρες που επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή. Τι εννοώ; Ακόμα κι όταν είστε πολύ κουρασμένοι και θέλετε να μείνετε ξαπλωμένοι κάτω απ’ τα σκεπάσματα, κάντε μια προσπάθεια να ξυπνήσετε νωρίς, την ώρα που τίποτα δεν έχει ξεκινήσει να κινείται. Η ηρεμία ενός μέρους -και ειδικά μιας πόλης- πριν το πρώτο κορνάρισμα και το πρώτο τηλεφώνημα που θα ταράξει το είναι σας, είναι ένας όμορφος τρόπος να μοιραστείτε παρέα μια βόλτα στη θάλασσα, έναν καφέ, το πρωινό και την καλημέρα σας. Την ώρα που οι υπόλοιποι κοιμούνται, εσείς μπορείτε να είστε ξύπνιοι και πάνω απ’ όλα μαζί.

 

3. Surprise Me

Από πολλές σχέσεις εκείνο που λείπει είναι το στοιχείο της έκπληξης. Αν το καλοσκεφτείς, στην αρχή της σχέσης, καμιά δουλεία και κανένα πρόβλημα δεν ήταν ικανό να σας εμποδίσει να βρείτε τρόπο να περάσετε χρόνο μαζί. Γιατί, λοιπόν, τώρα που η σχέση έχει γίνει πιο ουσιαστική να χαθεί το αίσθημα της έκπληξης; Πάρτε πρωτοβουλία και ξαφνιάστε το ταίρι ευχάριστα, στέλνοντάς του τον αγαπημένο του καφέ ή πιάτο φαγητό στο γραφείο. Στείλτε του μήνυμα, λέγοντάς του σε ποιο μπαράκι ή εστιατόριο θα περιμένετε να σας συναντήσει μετά τη δουλεία. Ή ακόμα στείλτε του ένα ερωτικό μήνυμα, κάτι που σίγουρα δε θα περιμένει την ώρα που εργάζεται, για να ξαφνιαστεί και να περιμένει πώς και πώς να θα σας συναντήσει.

 

4. «Όταν ξέρει κανείς ν’ ακούει, μιλάει πάντα καλά». Μολιέρος

Κι ενώ είπαμε να μην αφήνετε τα προβλήματα της δουλειάς να μπαίνουν στη σχέση και να γίνονται θέμα προς συζήτηση σε κάθε επικοινωνία με το ταίρι, εδώ έρχομαι να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου και να σας πω ότι ο καλύτερος τρόπος να απαλλαγείτε από το τρίτο πρόσωπο που ονομάζουμε εργασία είναι να μιλήσετε ανοιχτά για αυτή. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι, επομένως δώστε στον σύντροφό σας να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει στη δουλεία, γιατί άθελά σας δεν έχετε χρόνο για το πρόσωπό του και γιατί πρέπει τα επόμενα Σάββατα του μήνα να αναλάβετε εσείς τη νυχτερινή βάρδια. Ο διάλογος που θα ακολουθήσει θα σας απαλλάξει από το αίσθημα ότι το ταίρι κάνει υποθετικά σενάρια που δεν ισχύουν και θα σας δώσει την ευκαιρία να χτίσετε ένα βαθύτερο επίπεδο επικοινωνίας.

 

 

5. Σπίτι μου, σπιτάκι μου

Οι περισσότεροι όταν σχολάμε το μόνο που σκεφτόμαστε είναι ποτέ θα ριμαδοβάλουμε το κλειδί στην πόρτα. Άρα, όπως εμείς έχουμε αυτή την ανάγκη, το ίδιο ισχύει και για τον σύντροφό μας. Όταν, λοιπόν, φτάσεις σπίτι πτώμα από την κούραση, μην μπεις κατευθείαν στο μπάνιο αλλά πάρε τηλέφωνο το ταίρι και πες του πως θα περιμένεις να απολαύσετε ένα χαλαρωτικό μπανάκι μαζί. Φτιάξε ατμόσφαιρα, παραγγείλτε το αγαπημένο σας φαγητό -πού όρεξη άλλωστε για μαγείρεμα;- και βάλτε μια ταινία. Σε αυτή την περίπτωση δύο τα τινά: ή που θα χαλαρώσετε απίστευτα μέχρι να γίνεται ένα με την μπανιέρα και να αποκοιμηθείτε σαν πουλάκια ή που θα σας έρθει όρεξη για ερωτικά παιχνίδια. Και στις δύο περιπτώσεις, η ευχαρίστηση μοιάζει δεδομένη. Αν πάλι δε μένετε μαζί, οργανώστε μικρές εκδρομές και ταξιδάκια που θα σας ανανεώσουν και θα σας προσφέρουν χρόνο μακριά απ’ όλους κι απ’ όλα.

 

6. Εσύ για σένα

Για να μπορέσεις να έχεις ουσιαστική επικοινωνία με το ταίρι σου πρέπει να νιώθεις πρώτα εσύ καλά με τον εαυτό σου. Όπως είναι σημαντικό να βρεις χρόνο για να βρεθείτε, το ίδιο σημαντικό είναι να βρεις χρόνο για σένα παρά το φορτωμένο σου πρόγραμμα. Προσπάθησε, λοιπόν, πριν επιστρέψεις σπίτι ή πριν συναντήσεις τον σύντροφο σου να κάνεις κάτι για με τον εαυτό σου, κάτι που θα σε χαλαρώσει και θα σου δώσει όρεξη να περάσεις ακόμα πιο όμορφα με τον άνθρωπό σου. Το να αφιερώνεις στον σύντροφό σου όλο τον ελεύθερο χρόνο που έχεις στη διάθεσή σου, κάποια στιγμή θα σε ζορίσει ψυχολογικά.

 

7. Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ

Σε περίπτωση που το περιβάλλον εργασίας του ανθρώπου μας μας δίνει τη δυνατότητα να τον επισκεφτούμε, είτε γιατί δουλεύει σε κάποιο μπαράκι, εστιατόριο, ξενοδοχείο, είτε γιατί είναι αυτοαπασχολούμενος, μπορούμε να πάμε να βρούμε το ταίρι κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος και να απολαύσουμε παρέα ένα νόστιμο γεύμα. Εννοείται πως πριν πάρουμε τέτοια πρωτοβουλία καλό είναι να ρωτήσουμε αν το πρόγραμμά του επιτρέπει μια τέτοια κίνηση. Το τελευταίο που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε πρόβλημα στον σύντροφό μας και στη δουλειά του.

 

8. Ναι, πες μου σε όλα ναι

Όταν και εφόσον βρείτε ώρα και μέρα που και οι δύο δε θα πιέζεστε από υποχρεώσεις της δουλειάς, πείτε το ναι σε ό,τι κι αν σας ζητήσει το ταίρι. Για μια ολόκληρη μέρα ή τουλάχιστον για εκείνες τις ώρες που θα είστε μαζί μείνετε ανοιχτοί σε προτάσεις που θα έρθουν χωρίς να το περιμένετε. Είναι σημαντικό να έχετε την ευκαιρία να κάνετε πράγματα που δεν έχετε δοκιμάσει, γιατί αυτό σημαίνει αυτόματα ανανέωση και θα σας βοηθήσει να γεμίσετε τις μπαταρίες σας. Μην είστε μίζεροι μακριά απ’ τη δουλειά και μην απορρίψετε ένα ποτό σήμερα το βράδυ γιατί αύριο έχετε να σηκωθείτε νωρίς για να πάτε γραφείο.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δέσποινα Κυριάκου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.