Θα τολμήσω να πω ότι όταν κάποιος δηλώνει πολύ ευαίσθητος αμέσως στο μυαλό μας θεωρείται και κομματάκι εύθραυστος. Θες γιατί αυτή είναι η εικόνα με την οποία μας έχουν παρουσιάσει αυτό το χαρακτηριστικό; Ή, γιατί πολύ συχνά θεωρούμε ότι η ευαισθησία ισούται με την αδυναμία; Όπως και να έχει σε πολλές εκδοχές του γνωρίσματος αυτού, το να είναι κανείς ευαίσθητος είναι ελάττωμα, μα πραγματικά είναι μια πνευματική και φυσική αρετή. Εντούτοις, οι ευαίσθητοι άνθρωποι μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες, τους απλώς ευαίσθητους και σ’ εκείνους που είναι υψηλά ευαίσθητοι. Ε λοιπόν, σε αυτό εδώ το άρθρο θα δούμε λίγο πιο αναλυτικά τους highly sensitive ανθρώπους. 

Αν αποφεύγεις να βλέπεις ταινίες τρόμου και δράματος, αν δεν αντέχεις το εξαιρετικά φωτεινό φως και τους πολύ διαπεραστικούς ήχους, προσπαθείς να αποφεύγεις κάθε στενάχωρη είδηση και νιώθεις συχνά υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης, τότε ίσως να είσαι ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν αυξημένη την ευαίσθητή τους πλευρά. Το να είναι κάποιος highly sensitive person (HSP) δε σημαίνει απλά να έχει όλα τα παραπάνω, μα κατά κύριο λόγο να κατέχει μια επιπλέον έμφυτη αίσθηση για το ότι συμβαίνει γύρω του. 

Περίπου το 15% με 20% του πληθυσμού ολόκληρου του κόσμου, έχει την ευαίσθητή του πλευρά αυξημένη σε τέτοιο βαθμό που να μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως highly sensitive person. Το μυαλό ενός τέτοιου ανθρώπου έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να επεξεργαστεί, αλλά και να σκεφτεί τις πληροφορίες που λαμβάνει βαθύτερα από τους υπόλοιπους. Αισθάνεται τα πάντα γύρω και στο περιβάλλον του πολύ πιο έντονα και νιώθει τα πάντα στο μέγιστο βαθμό. Εξαιτίας αυτής της βαθύτερης ανάλυσης που κάνει, συχνά έχει βαθιές και πολύπλοκες σκέψεις που τον επηρεάζουν στην καθημερινότητα και τη ζωή του φέρνοντάς τον πολλές φορές αντιμέτωπο με το αίσθημα της κυρίευσης των συναισθημάτων του.

Για να μην μπερδευτούμε, ένας τέτοιος άνθρωπος δεν είναι απλώς ντροπαλός κι ευαίσθητος ή με κάποιο τρόπο αδύναμος, πράγμα που τον κάνει εσωστρεφή. Αντίθετα, περίπου το 30% αυτών των ανθρώπων είναι εξωστρεφή και συχνά έχουν αρκετούς φίλους και γενικώς ευρύ κοινωνικό κύκλο. Αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς ωστόσο, είναι αυτή η αυξημένη αίσθηση με την οποία μπορούν να αισθανθούν πολλά περισσότερα από τους υπόλοιπους. 

Το να είναι κανείς highly sensitive person ή αλλιώς να κατέχει μια πιο ευαίσθητη αισθητηριακή επεξεργασία, του χαρίζει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό. Το χαρακτηριστικό αυτό μπορεί να είναι ιδιοσυγκρασίας ή προσωπικότητας που περιλαμβάνει στο κέντρο του νευρικού συστήματος μια βαθύτερη επεξεργασία κι ευαισθησία έναντι των φυσικών, κοινωνικών κι άλλων ερεθισμάτων. Αποτέλεσμα αυτού είναι σε πολλές περιπτώσεις της ζωής του να γίνεται πολύ πιο ευαίσθητος και άλλοτε να μπερδεύεται με τις σκέψεις του. Οι άνθρωποι αυτοί αντιδρούν σε θετικές και αρνητικές καταστάσεις πιο έντονα αφού τα θετικά αλλά και τα αρνητικά τους συναισθήματα είναι και πάλι πιο ισχυρά. Συχνά τα άτομα που έχουν αυξημένη την ευαίσθητή τους πλευρά είναι πολύ δημιουργικά και γεμάτα πάθος, με έναν πολύ διαδραστικό κι ενεργό εσωτερικό κόσμο που τους επιτρέπει να νιώθουν με όλο τους το είναι. Αγαπάνε, χαίρονται, κλαίνε, θυμώνουν, στεναχωριούνται κι αγχώνονται με όλη τους την ψυχή, σε όλη τους την ύπαρξη και υπόσταση. Ενδιαφέρονται και νιώθουν εμπάθεια χωρίς όρια για τον συνάνθρωπο, τον φίλο, την οικογένεια ακόμα και για κάποιον άγνωστο στον ίδιο βαθμό. 

Αν γνωρίζεις έναν τέτοιο άνθρωπο το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να καταλάβεις ότι όλο αυτό που νιώθει στον εσωτερικό του κόσμου δεν είναι παράλογο, παράταιρο ή παράξενο, ούτε βέβαια και υποκριτικό. Σε στιγμές που η ευαισθησία του αυτή τον καταβάλει χρειάζεται απλώς μια καθησυχαστική αγκαλιά και κουβέντα. Αν πάλι είσαι εσύ ένας τέτοιος άνθρωπος να ξέρεις ότι εγώ προσωπικά σε νιώθω. Να ξέρεις ότι η υπερδύναμή σου αυτή μπορεί να σε βοηθήσει να εξελιχθείς αν την χρησιμοποιήσεις σωστά και να γίνει το δικό σου ατού και μάλιστα, το πιο ισχυρό.

 

Συντάκτης: Δέσποινα Κυριάκου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου