Ο άνθρωπος αποκτά φίλους από μικρό παιδί και δε σταματάει ποτέ, αφού μέχρι τα βαθιά γεράματα συνάπτει συνεχώς καινούριες φιλίες σαν κοινωνικό ον που είναι. Σίγουρα η φιλία είναι μία ξεχωριστή σχέση που ο ίδιος ο άνθρωπος αποφασίζει να δημιουργήσει όπως και η ερωτική σε αντίθεση όμως με τον αντίποδα όπου βρίσκεται η οικογενειακή. Άλλωστε, την οικογένειά την αποκτάς ακόμη κι αν δε σου ταιριάζει ενώ τη φιλία την αποκτάς επειδή σου ταιριάζει. Ίσως και η φιλία να γίνει στην πορεία η μοναδική οικογένεια από επιλογή. Πάντως σίγουρα η σχέση αυτή είναι η μακροβιότερη της ζωής όλων.

Ένας φίλος είναι κοντά μας και στις λύπες και στις χαρές. Αρχικά, είναι η ψυχοθεραπεία εκείνες τις δύσκολες μέρες που βιώνει κάθε άνθρωπος. Είναι εκείνος που μπορεί να μεταμορφωθεί μέσα σε δευτερόλεπτα σε κλόουν για ένα και μοναδικό μας χαμόγελο, είναι εκείνος που μπορεί να καλύψει κενά και να αντικαταστήσει σημαντικούς ανθρώπους που αποχαιρετίσαμε. Όμως, ακόμη είναι και εκείνος που μαζί του έχουμε κάνει αστεία, έχουμε περάσει παρέα τις πιο όμορφες ημέρες και νύχτες και έχουμε κάνει ό,τι πιο τρελό υπάρχει. Ο φίλος αυτός είναι συνακροατής και συνοδοιπόρος σε κάθε βήμα μας και μας κρατάει το χέρι ακόμη κι αν χάσαμε μια μάχη. Η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός, η κατανόηση, η αλήθεια και η μεγάλη αγκαλιά είναι τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου φίλου. Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να το αρνηθεί;

Όπως είχε επισημάνει ο Αριστοτέλης, «Καλύτερός μου φίλος είναι ο άνθρωπος που όταν εύχεται να είμαι καλά, το κάνει για χάρη μου». Πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως ο πιο σωστός και πιστός φίλος είναι εκείνος που χαίρεται με την ευτυχία μας, που κλαίει και πονάει για την δυστυχία μας και στέκεται κοντά μας στα λάθη και στις αποτυχίες μας. «Μέσα στα δύσκολα το φίλο σου θα δεις, όπως στη φλόγα μέσα, αν είναι καθάριο το κίτρινο χρυσάφι».

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από το να βλέπεις ένα φίλο σου χαμογελαστό, χαρούμενο και ευτυχισμένο. Με ένα δικό του χαμόγελο, δια μαγείας έρχεται κατευθείαν και το δικό σου. Είναι στιγμές που σκέφτεσαι πόσο μεγάλη ανάγκη είχε ορισμένα πράγματα αυτό το τόσο αγαπητό σου φιλαράκι και όταν διαπιστώνεις πως επιτέλους τα κέρδισε και τα κατάκτησε πετάς στα ουράνια με την επιτυχία και τη χαρά του. Εύχεσαι να είναι καλά, να έχει ό,τι πιο ικανό και όμορφο δίπλα του και να περνάει όπως του αξίζει. Ο φθόνος στη φιλία δε χωράει αλλά περισσεύει. Στη φιλία μόνο αγάπη και κατανόηση μπορεί να υπάρξει και να περισσέψει.

Η χαρά του αγαπημένου σου φίλου είναι σίγουρα διπλή χαρά για εσένα! Η επιτυχία και ο στόχος που έγινε πραγματικότητα είναι και δική σου επιτυχία και εσύ ξέρεις φυσικά πώς να το γιορτάσεις διπλά ξανά και ξανά. Ο πραγματικός σου φίλος όπως έχουμε υπογραμμίσει ξανά σε θαυμάζει γι’ αυτό που είσαι, πιστεύει σε εσένα και θέλει το καλύτερο για εσένα. Όταν λοιπόν αυτός βλέπει πως εσύ κάνεις αυτό που αγαπάς και πετυχαίνεις σε αυτό, χαίρεται πολύ για εσένα και το χαμόγελό του είναι σίγουρα πιο μεγάλο από το δικό σου. Δε σταματάει να φωνάζει πόσο πολύ εμπιστοσύνη σου είχε για το κατόρθωμά σου και δε σταματάει φυσικά να σου κρατάει το χέρι για να προχωράτε και να ανεβαίνετε μαζί όλα τα σκαλοπάτια της ζωής. Άλλωστε, αν δεν έχεις για παρέα τον αγαπημένο σου φίλο, δε θα έχει πλάκα. Σωστά;

 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μικέ
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή