Ο έρωτας λένε πως είναι μια λαίλαπα που εισέρχεται ξαφνικά στη ζωή των ανθρώπων. Άλλοι τον θεωρούν «μυστήριο» και «μονομερή». Γενικότερα, σίγουρα ο έρωτας έχει πολλές εκφάνσεις και γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, έχουν διατυπωθεί άπειρες απόψεις.

Η ζωηρή έλξη μεταξύ δύο ανθρώπων είναι έρωτας. Πολλοί όμως τον σχετίζουν εντελώς διαφορετικά. Εκείνοι θεωρούν πως «έρωτας» δεν είναι οπωσδήποτε ένας άνθρωπος, ικανός να τους δημιουργήσει ερωτική διάθεση και μια ιδιαίτερη έλξη, που τους ενώνει και τους εξεγείρει.

Δηλαδή, πιο αναλυτικά, ο έρωτας μπορεί να είναι άπειρα πράγματα. Για παράδειγμα, σίγουρα μπορεί να είναι ένα βιβλίο που σου τσακίζει το μυαλό, σου τονώνει την ευαισθησία και το βράδυ δε σε αφήνει να κοιμηθείς. Έρωτας οπωσδήποτε είναι η στιγμή που ο σκύλος σου σε κοιτάζει στα μάτια και σου ζητάει βόλτα ή λιχουδιά.

Ακόμη, έρωτας είναι η μεγάλη αυτή σχέση αδυναμίας μεταξύ πατέρα-κόρης κι εκείνες οι αγκαλιές και τα φιλιά που ανταλλάσσουν. Επιπλέον, έρωτας μπορεί να είναι η μυρωδιά που ξεβράζει το σώμα που αγαπάς όταν το μυρίζεις και το ακουμπάς ή ένα όμορφο χαμόγελο που μαζί του έχεις εξάρτηση και δεν μπορείς να του αντισταθείς.

Έρωτας οπωσδήποτε είναι εκείνο το τραγούδι που όταν το ακούς γυρνούν ξανά πίσω σε σένα θύμισες κι εσύ συνεχίζεις να ανατριχιάζεις απ’ τους στίχους και τη μελωδία. Η θάλασσα κι η αύρα που η ίδια σου επιβάλλει, εκείνη η αλμύρα που μπορεί να σε μαγέψει, να σε ταξιδέψει και να σε γαληνέψει. Κάπως έτσι δεν είναι κι ο έρωτας;

Η μυρωδιά του φασκόμηλου που θυμίζει εκείνη, το καλοκαιρινό καρπούζι στο μπαλκόνι με τον παππού και τη γιαγιά, οι ποδηλατάδες με τους φίλους και τα μυστικά που ειπώθηκαν κάποιες νύχτες, η πανσέληνος του Αυγούστου κι οι μεθυσμένες βραδιές του θέρους. Όλα αυτά αν δεν είναι «έρωτας», τότε τι είναι;

Έρωτας λοιπόν μπορεί να είναι το καθετί που μας ενθουσιάζει, μας ενθαρρύνει, μας κάνει καλύτερους και μας βοηθάει να προχωράμε μπροστά. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε πως ο έρωτας δεν είναι μόνο η ερωτική έλξη μεταξύ δύο ανθρώπων, αλλά μπορεί να είναι και κάτι υλικό -ή κι άυλο- που επιδρά κατάλληλα επάνω μας και κουμπώνει μέσα μας. Εκείνο το βλέμμα, εκείνη η στιγμή, εκείνο το άγγιγμα, είναι έρωτας. Γιατί ο έρωτας έχει ουσία κι ορισμό, δεν είναι μόνο κάτι που πλανάται πάνω απ’ τα κεφάλια μας και δημιουργεί παγκόσμιους πολέμους και πεταλούδες μέσα μας.

Ο έρωτας δεν είναι τυφλός. Έχει μάτια ακόμη και στην πλάτη. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να ερωτευτεί καθετί που θα τον γοητεύσει ακόμη κι αν αυτό είναι ένα βιβλίο κι όχι δύο ζεστά χέρια.  Ακόμη κι αν αυτό είναι ένα φαγητό κι όχι δύο μάτια. Ακόμη κι αν αυτό είναι ένα αντικείμενο κι όχι ένας άνθρωπος.

Ο έρωτας είναι ένα κοκτέιλ που μέσα εμπεριέχει όλα εκείνα που μας κάνουν χαρούμενους και καλύτερους. Ένα κοκτέιλ λοιπόν από στιγμές που χαράχτηκαν μέσα μας· μάτια, χείλη, βιβλία, λουλούδια, μυρωδιές, χρώματα, χαμόγελα, ιστορίες, αγκαλιές και πολλά πολλά όνειρα. Σίγουρα, δεν έχετε ξαναδοκιμάσει πιο νόστιμο και δροσερό κοκτέιλ από αυτό! Να κεράσω;

Να θυμάσαι ότι έρωτας είναι εκείνο που εσύ μόνο καθορίζεις! Cheers!

 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μικέ
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη