Εμείς οι άνθρωποι πολλές φορές δείχνουμε κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είμαστε, όχι γιατί ανήκουμε στη μάζα των διπρόσωπων και των ψεύτικων, αλλά γιατί εκείνη τη στιγμή πρέπει να βγάλουμε κάποιο πόρισμα και μια συγκεκριμένη γνώμη για το άτομό σας.

Μπορεί να δείχνουμε στον κόσμο μας, μπορεί να δείχνουμε χαζούληδες γελώντας αρκετές φορές με τα λεγόμενά σας και τα επιχειρήματα που κουβαλάνε τα σάπια μυαλά σας, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχετε ιδέα.

Δεν έχετε ιδέα τι συναισθήματα μας δημιουργείτε, τι γνώμη έχουμε για τα δικά σας πιστεύω και θέλω, τι ζουμί βγάζουμε από μια απλή λέξη ή έκφραση για την προσωπικότητά σας και το χαρακτήρα σας. Γενικά, εσείς είστε εκείνοι οι οποίοι επιλέγετε την κατάληξή σας. Απλά εμείς στο τέλος αποφασίζουμε ακόμη κι αν δεν το έχετε κατανοήσει -κι ας μας περνάτε για χαζούς.

Το τέλος βέβαια πάντα αποδεικνύει ποιος είναι ο έξυπνος και ποιος ο χαζός. Για μαντέψτε λοιπόν. Εμείς -οι αρχικά χαζούληδες- σας περνάμε από χίλια κύματα χωρίς εσείς να καταλάβετε το παραμικρό. Πίσω από διάφορα γελάκια, ερωτήσεις, απαντήσεις, βλέμματα, χαμόγελα και ματιές μπορούμε να σας πουλάμε και να σας αγοράζουμε εκείνη τη στιγμή.

Κρίμα όμως, γιατί οι χαζούληδες δεν είναι πλέον χαζούληδες. Στο τέλος πάντα αντιστρέφονται οι ρόλοι κι ο καθένας καταλήγει στη θέση που του ανήκει και στην κατηγορία που του αναλογεί.

Υπάρχουμε κι εμείς δυστυχώς για εσάς κι είμαστε πολλοί. Γι’αυτό πριν αρχικά περάσετε κάποιον για χαζό καλύτερα να κάνετε μια ορθή κι ανάλογη έρευνα. Εμείς πάντως ό,τι και αν σας πρεσβεύει στην τελική θα το σεβαστούμε και θα σας φερθούμε σωστά -όπως μάλιστα σε όλους.

Το καλύτερο θα ήταν όλοι μας να μην κατονομάζουμε τον κόσμο όλο και πρώτα απ’ όλους και απ’ όλα να κρίνουμε τον εαυτό μας και τις πράξεις μας. Να μη μοιράζουμε εις βάρος άλλων τίτλους που είτε δεν επαρκούν για να τους χαρακτηρίσουν είτε δεν τους αξίζουν απ’ τη στιγμή που δεν έχουμε ζήσει όπως εκείνοι, δεν έχουμε ό,τι έχουν και δεν έχουμε περπατήσει με τα παπούτσια που εκείνοι καθημερινά περπατούν.

Εμείς κι εμείς οι «χαζούληδες» λοιπόν και ποιος ξέρει για ποιο λόγο γίναμε έτσι. Πάντα όμως υπάρχει μια ακόλουθη και διαλλακτική επεξήγηση. Ίσως αναγκαστήκαμε να φερθούμε χαζά ή να πρωταγωνιστήσουμε στο παράλληλο σύμπαν σας, για να δούμε τι άνθρωποι είστε.

Συχνά διαπρέπουμε, όταν θέλουμε να μάθουμε κάτι παραπάνω ή όταν δε μας αρέσουν τα λεγόμενά σας και προσπαθούμε να σας αποφύγουμε και να σας αποδοκιμάσουμε. Να ξεφύγουμε απ’ το δρόμο σας και να πάρουμε τις πληροφορίες που θέλουμε ώστε να σας πούμε ένα τεράστιο «άντε γεια». Μας αναγκάσατε όμως, αυτό να θυμάστε. Δε φταίμε εμείς απλά δε σας αντέχει η κρίση μας κι η ηθική μας.

Κάποιοι άλλοι βεβαίως-βεβαίως, ακόμη πιο συχνά γίνονται χαζοί κι ηλίθιοι. Μαντέψτε το λόγο. Όσοι καταλάβατε ή είστε αυτή τη στιγμή ερωτευμένοι ή κάποτε υπήρξατε και μάλιστα τρελά. Γίνατε χαζούληδες γιατί αγαπήσατε και πολλές φορές ενώ ξέρατε την αλήθεια και την πραγματικότητα που σας έβγαζε έξω απ’ τα νερά σας, κάνατε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ενώ γνωρίζατε κάποια στοιχεία που δεν ήταν τιμητικά για το πρόσωπό σας, προτιμήσατε να τα αφήσετε στο περιθώριο. Γίνατε λοιπόν χαζοί, από επιλογή κι εσείς.

Υποτιθέμενοι χαζοί όλου του κόσμου ας ενωθούμε στην τελική. Ξέρουμε ποιοι είμαστε, τι θέλουμε και τι πρεσβεύουμε. Ξέρουμε τα ιδανικά μας και την αξία μας κι είμαστε φίλοι με τον εαυτό μας, εννοείται. Κι η αλήθεια είναι πως στο τέλος πάντα αφήνουμε τον άλλο να καταλάβει ποιος είναι ο χαζός τελικά.

 

Επιμέλεια Κειμένου Ευαγγελίας Μικέ: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Ευαγγελία Μικέ