Είναι γεγονός πώς οι άνθρωποι που έχουν μοναδικά και ταυτόχρονα ξεχωριστά ονόματα αποπνέουν μία περισσότερο επιβλητική παρουσία στο χώρο. Έχουμε αρκεστεί στα συνηθισμένα και περιθωριοποιούμε όσα μας ξενίζουν; Μάλλον όχι! Υπάρχουν ονόματα που είναι πραγματικά πολύ όμορφα και τα ίδια πολλές φορές ομορφαίνουν τον ίδιο τον άνθρωπο.

Ονόματα μίας άλλης εποχής, ονόματα βγαλμένα απ’ την αρχαιότητα με σπουδαίο παρελθόν αλλά κι ιδιαίτερα μεγάλη σημασία, ονόματα αλλόκοτα, βγαλμένα απ’ το πουθενά, ονόματα με αξιόλογη ετυμολογία. Όμως ας μην ξεχνάμε ότι τις περισσότερες φορές το ασυνήθιστο είναι εκείνο που κάνει τη διαφορά και μας σημαδεύει παντοτινά!

Η κοινοτοπία κάποιων γνωστών ονομάτων όπως για παράδειγμα «Μαρία, Ελένη, Γιάννης, Γιώργος » μας αποξενώνει απ’ τη μαγεία των διαφορετικών και των μη συνηθισμένων. Μόνο το όνομα Γιώργος, αποτελεί το 11% των ονομάτων του ανδρικού πληθυσμού στην χώρα μας. Σίγουρα έχουμε κάποιους  δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους με τα παραπάνω ονόματα, απολύτως φυσιολογικό.

Ας αναρωτηθούμε όμως, όταν ακούμε ένα όνομα όπως εκείνα τα πολυδοσμένα, πόσοι διαφορετικοί άνθρωποι μας έρχονται απευθείας στο μυαλό; Σίγουρα αρκετοί. Όταν όμως ακούμε ένα πρωτότυπο όπως «Ορέστης, Αγαθή, Πλάτωνας, Φίλιππος, Αγνή, Αδάμ, Άθωνας, Ερμής, Αλκυόνη, Ανδρομάχη, Απόλλωνας, Αντιγόνη» σίγουρα στη μνήμη μας ξυπνούν αναμνήσεις από ένα συγκεκριμένο άτομο. Είναι πολύ σπουδαίο να έχεις ένα τόσο ξεχωριστό όνομα που να σε χαρακτηρίζει και να θυμίζει στους υπόλοιπους όταν το ακούν εσένα και μόνο.

Η ίδια η ελληνική γλώσσα δεν έχει δημιουργηθεί τυχαία. Το ίδιο συμβαίνει και με τις λέξεις και τους φθόγγους της. Ακριβώς το ίδιο και με τα ονόματά της! Βεβαίως αξίζει να επισημανθεί πως στις υπόλοιπες Δυτικές χώρες τα ονόματα δε σημαίνουν πάντα κάτι. Αντιθέτως στην Ελλάδα, η ονοματοδοσία δεν είναι σχεδόν ποτέ τυχαία! Τα ελληνικά ονόματα, ακόμη κι αυτά της Σύγχρονης Ελλάδας σχεδόν πάντα σημαίνουν κάτι. Ακόμη και το όνομα Γιώργος που θίξαμε παραπάνω! Ωστόσο, πολλές φορές όχι μόνο έχουν ετυμολογική ή κάποια άλλη σημασία, αλλά υπάρχουν κάποιες λαϊκές αντιλήψεις και θεωρίες πάνω σε κάποια ονόματα τις οποίες τις έχουν προσδώσει οι πρόγονοί μας. Ας μην ξεχνάμε παροιμίες κι ιστορίες για ονόματα όπως «Γιάννης, Μαρία, Γιώργος» που οι ίδιες οι παροιμίες και τα λαϊκά στοχάσματα έχουν χαράξει τον ίδιο τον άνθρωπο και τον έχουν «σφραγίσει» με την ίδια του την ύπαρξη.

Όπως και να έχει, σίγουρα όλα τα ονόματα έχουν τη δική τους αξία και γι’ αυτό δεν αμφιβάλλει κανείς. Όμως, το «απ’ αλλού φερμένο», το αλλιώτικό, το τυχαίο, το αλλοπρόσαλλο είναι κι εκείνο που μένει πάντοτε χαραγμένο μέσα μας και μας ιντριγκάρει η ομορφιά, η παρθενιά κι η αγνότητά του. Είναι επιβλητικός ο άνθρωπος που μας συστήνεται με ένα όνομα διαφορετικό απ’ τα υπόλοιπα. Μας φαντάζει πάντα ο άνθρωπος αυτός πιο σοβαρός, πιο αξιόλογος και πιο μετρημένος, σίγουρα μοναδικός. Θα το έχετε παρατηρήσει κι οι ίδιοι.

Αν το όνομα σας δεν είναι συνηθισμένο αλλά σπάνιο, να είστε περήφανοι γι’ αυτό και να ευχαριστείτε τους γονείς σας που σας έδωσαν ένα τόσο μοναδικό όνομα το οποίο καταφέρνει να σας ξεχωρίσει απ’ τη μάζα και τη μόδα των γνωστότερων. Να είστε βέβαιοι πως σίγουρα θα εμπνέει, θα κάνει τη διαφορά και θα χαράζει μια αντίθετη πορεία απ’ την κλασική, των «κλασικών». Η ιδιοτυπία του ονόματός σας, θα σας διαφοροποιεί πάντα.

Οι τηλεφωνικοί κατάλογοι και τα ελληνικά ληξιαρχεία τελικά μπορούν να μας αποπλανήσουν!

 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μικέ
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη