Οι σχέσεις σήμερα, γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες κι αυτό που παίζει καταλυτικό ρόλο ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο δυνατές κι ισορροπημένες, είναι η επικοινωνία, η κοινή κατανόηση και κυρίως η αγάπη. Τι γίνεται όμως όταν αυτές οι δυσκολίες αρχίζουν να επηρεάζουν το ερωτικό κομμάτι; Όταν όλα τα βασικά συστατικά απέχουν και δεν μπορείς να φτιάξεις τη συνταγή, τότε αρχίζει ένα φαύλος κύκλος γκρίνιας, τσακωμών κι απαισιοδοξίας, παράγοντες που συνήθως επηρεάζουν αρνητικά το ζευγάρι κι αντί για σουφλέ, καταλήγεις να τρως ένα άνοστο φλατ κέικ.

Όμως, υπάρχουν πολλοί τρόποι ώστε ν’ αλλάξει η κατάσταση, γιατί μην ξεχνάς πως τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο. Τι εννοώ μ’ αυτό; Αν θες να δεις την σχέση σου να πηγαίνει καλύτερα, πρέπει ν’ αρχίσεις ν’ αναθεωρείς, ουσιαστικά να βρείτε μια κοινή γραμμή πορείας. Βάλ’ τα λοιπόν κάτω και σκέψου τι ήταν αυτό που σε τράβηξε κι ερωτεύτηκες τον σύντροφό σου, το πρώτο μέρος που φιληθήκατε, το  πρώτο σας σ’ αγαπώ, τα πρώτα τρυφερά λόγια αγάπης μεταξύ σας, ξεφύλλισε το άλμπουμ με τις κοινές φωτογραφίες σας και ξαναφέρε στο μυαλό σου τις αναμνήσεις σου, μαζί του.

Αξίζει να δεις τη σχέση σου και μ’ άλλο μάτι, εκείνο της αρχής που σε έκανε να την επιλέξεις. Βάλε λίγο νερό στο κρασί σου, κάνε πίσω σ’ έναν τσακωμό και προσπάθησε να καταλάβεις τι ήταν αυτό που σας έκανε να νιώσετε έτσι· με λίγα λόγια προσπάθησε να τη δεις πιο θετικά, να δείξεις κατανόηση και κυρίως υποστήριξη. Μην ξεχνάς το τι λέτε αλλά και πώς το λέτε παίζει σημαντικό ρόλο, ουσιαστικά είναι τα θεμέλια που κρατάνε τη σχέση  διαυγή και ξεκάθαρη. Η επιβράβευση, ο σεβασμός, το να γουστάρεις όσα κάνει κι όσα λέει, το να θέλεις να συζητάτε, να σ’  εξιτάρει το να βρίσκεστε, είναι κλειδιά. Αν δε συμβαίνουν τότε μην περιμένεις να γεννηθούν. Κάτσε ψάξ’ τα, προβληματίσου, αναρωτήσου.

Δοκίμασε να κάνεις νέα πράγματα και δραστηριότητες  με το έτερόν σου ήμισυ, από το να γευτείτε κάποια νέα εξωτική κουζίνα μαζί μέχρι να κάνετε μια νέα δραστηριότητα, να πάτε για τρέξιμο, να δείτε κάποια ταινία, να συζητήσετε, να γελάσετε, ν’αναζωπυρώσετε το πάθος που υπάρχει στην σχέση σας, να ξαναγνωριστείτε και να αγαπηθείτε ξανά. Τέλος και πιο βασικό, είναι να δώσεις χώρο και χρόνο στον σύντροφό σου, ώστε να μπορέσει να έχει κι αυτός τον δικό του προσωπικό χώρο, ώστε να αναπνεύσει και να υπάρξει μακριά σου, για να νιώσει την λαχτάρα να σε επιθυμήσει και να θέλει να σε δει ξανά, πιο έντονα από πριν. Κανείς δε θα μείνει κοντά σου από ανάγκη, αλλά ακόμα κι αν το κάνει, το να μείνει από επιθυμία είναι σίγουρα πιο θεμιτό.

Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί τρόποι να έρθετε πιο κοντά και να έχετε όσο το πιο δυνατόν πιο ισορροπημένη σχέση μεταξύ σας. Τα προβλήματα άλλωστε πάντα θα υπάρχουν, άλλα αν δεν προσπαθήσετε έστω να βρείτε μια λύση θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν μέχρι που δε θα μπορείτε καν να δείτε την όψη ο ένας του άλλου.  Εσείς τη χαλάτε τη σχέση σας, άρα εσείς και μόνο μπορείτε να τη φτιάξετε ξανά.

Αξίζει να προσπαθήσεις λοιπόν, για σένα και τον άνθρωπό σου.

 

Συντάκτης: Τζώρτζια Λεύκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου