Συμβιβασμός, μια γνωστή λέξη σε όλους μας, καθώς όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε συμβιβαστεί με κάτι. Έχουμε ρίξει περισσότερο νερό στο κρασί μας απ’ όσο πρέπει, αφήνουμε δηλαδή την πορεία των επιθυμιών μας, να καθοδηγείται από άλλους και προσπαθούμε να μην αφήσουμε ν’ ακουστούν τα δικά μας θέλω κι απόψεις. Ουσιαστικά ο λόγος που το κάνουμε είναι γιατί δε θέλουμε να δείξουμε ότι δεν ταιριάζουμε ή ότι πηγαίνουμε κόντρα.

Η έκφραση της σκέψης, των θέλω και των απόψεών μας, δεν είναι κακή, ο καθένας έχει την άποψή του κι είναι απολύτως σεβαστό, δε γίνεται να ταιριάζουμε όλοι με όλους, αλλά δεν είναι και κακό να εκφράζεις τα θέλω σου, ίσα ίσα που δείχνεις κι εσύ ότι έχεις προσωπικότητα κι ότι δε χρειάζεται να βασίζεσαι στις απόψεις των άλλων. Ούτε χρειάζεται να υπερβάλλεις, ούτε βέβαια και να μένεις παθητικός, απλώς πρέπει ν’ αλλάξεις τη γωνία που βλέπεις τα πράγματα και τότε θα δεις ότι όλες οι πλευρές δεν είναι ίδιες. Αυτό είναι άλλωστε που κάνει κάθε συζήτηση πιο ενδιαφέρουσα, η διαφορετική οπτική των απόψεων κι εκφράσεων που έχει ο καθένας από εμάς.

Όταν λοιπόν αισθανθείς ή κάποια στιγμή νιώσεις ότι δε θες να κάνεις κάτι ή δε θες να πας κάπου, απλά πρέπει να πεις όχι, η λέξη αυτή δε σε κάνει να ακούγεσαι κακός ή λίγος στους άλλους και πίστεψέ με κι οι άλλοι δε θα σε κρίνουν ούτε θα σε υποτιμήσουν. Καταλαβαίνω ότι ίσως σκέφτεσαι λίγο παραπάνω μερικές φορές, αλλά αν δεν το λαχτάρα η καρδούλα σου, μην το κάνεις, πες κι ένα όχι, μην προσπαθήσεις να πιέσεις τον εαυτό σου να ταιριάξει σε μοτίβα με ανθρώπους που δε σου ταιριάζουν ή που εσύ νιώθεις άβολα, μόνο και μόνο για ν’ αποδείξεις κάτι.

Και ρώτα τον εαυτό σου, τι σου αρέσει τι σε κάνει ευτυχισμένο; Τι σου προσφέρει χαρά; Τι σε γεμίζει με λαχτάρα; Κι αντιστοίχως ρώτα τον εαυτό σου, τι δε σου αρέσει; Τι θέλει’ να αλλάξεις; Περνάς καλά; Αυτά είναι κάποια ερωτήματα που πρέπει να σε βάλουν σε σκέψη για το ποια είναι πραγματικά τα αληθινά θέλω σου.

Με λίγα λόγια, ανακάλυψε τον εαυτό σου, την προσωπικότητά σου και θα δεις όλα θα βρεθούν. Τι σε ελκύει; Στο τέλος θα δεις ότι ψάχνοντας και βρίσκοντας ουσία σε πρόσωπα και σχέσεις που όντως έχουν κάτι να σου πουν, θα γνωρίσεις ξανά και από την αρχή τον εαυτό σου και κάθε σου συναίσθημα θα έχει αντίκτυπο κι επιρροή μεγαλύτερη. Θα εκπέμπεται.

Δες το σαν ένα ξαφνικό ξύπνημα που ήρθε σ’ εσένα με σκοπό να βρεις ξανά την πραγματική σου ταυτότητα αλλά και τον δρόμο στη δική σου ευτυχία, να θυμάσαι ότι εσύ είσαι ο πρωταγωνιστής της ζωής σου, οι άλλοι είναι οι δεύτεροι ρολόι, μην αφήσεις τη ροή της ζωής σου αλλού.  Μερικές φορές δε φταίνε μόνο οι άλλοι, εμείς πρέπει να μιλάμε και να υπερασπιζόμαστε τα θέλω και τις απόψεις μας. Φρόντισε να περάσεις τη ζωή του κάνοντας πράγματα που εσύ πραγματικά γουστάρεις Και στην τελική, όπου σε βγάλει.

 

Συντάκτης: Τζώρτζια Λεύκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου