Σχέσεις, σχέσεις, σχέσεις. Τις συζητάμε, τις αναλύουμε, γράφουμε κατεβατά για αυτές και τελικά τις αποζητούμε. Θέλουμε την ιδανική και την τέλεια. Πολλοί εκείνοι που ψάχνουν τον σύντροφο που θα καλύψει ένα κενό, που θα δώσει νόημα στην καθημερινότητα και θα κάνει την καρδιά τους να χτυπήσει πιο έντονα. Άλλοι ποντάρουν σε εκείνον τον δυνατό, τον ανυπέρβλητο έρωτα που θα φέρει τα πάνω κάτω. Στ’ αλήθεια όμως, πώς ένας οποιουδήποτε τύπου έρωτας θα μπορούσε να μείνει αλώβητος μπροστά στα προβλήματα πάσης φύσεως που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος; Βοηθάνε τα θέματα της καθημερινότητας στο να δεθούν περισσότερο οι σύντροφοι και να καταλάβουν και την ποιότητα της σχέσης, ή είναι ικανά να κάνουν το ρομάντζο να χαθεί οριστικά;

Η αλήθεια είναι πως οι απόψεις διαφέρουν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μία απάντηση που να είναι λάθος ή σωστή. Οι περιπτώσεις είναι διαφορετικές και τα κριτήρια κάθε φορά άσχετα μεταξύ τους. Η κάθε σχέση είναι μοναδική, για αυτό υπάρχουν άλλωστε και περιπτώσεις που ενώ όλα έδειχναν πως ήταν ένα βήμα πριν το τέλος, τελικά η σχέση αναστήθηκε και κάποιες άλλες, που ενώ έδειχναν να ξεκίνησαν με τις καλύτερες των προδιαγραφών, εν τέλει δεν επιβίωσαν για καιρό. Καμία απάντηση δεν είναι φιξ σε τέτοιες καταστάσεις, βέβαια υπάρχουν κάποιοι, ας τους πούμε, κανόνες αλλά ας μην ξεχνάμε ποτέ πως αυτοί είναι εκεί απλώς για να επιβεβαιώνονται από τις εξαιρέσεις τους.

 

 

Τα προσωπικά ζόρια του καθενός, είτε είναι τα οικονομικά, τα θέματα δουλειάς, οικογενειακά και ό,τι άλλο, είναι άραγε ικανά να βλάψουν τόσο μια σχέση που να έρθει σε τέλμα; Και τι γίνεται εάν είναι και φρέσκια; Εξαρτάται καθαρά από τα άτομα που την απαρτίζουν και από το πώς βλέπουν την εν λόγω σχέση. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα μέλη της επενδύουν από την πρώτη στιγμή παλεύοντας να χτίσουν κάτι μακροχρόνιο όποια δυσκολία και αν εμφανιστεί στο διάβα τους, υπάρχουν και άλλες που στόχος τους είναι το να περάσουν καλά, οπότε τα ζόρια φαντάζουν απλώς εμπόδια που, ακόμη κι αν δεν είναι ανυπέρβλητα, είναι απλώς ανούσιο το να αναλωθεί φαιά ουσία για να ξεπεραστούν. Και οι ίδιες ακριβώς κατηγορίες υπάρχουν είτε κάτι είναι καινούριο, είτε πρόκειται για ζευγάρι που είναι χρόνια μαζί. Μερικές φορές δεν έχει σημασία ποσό καιρό είσαι με κάποιον, αλλά ποσό το θέλεις και το προσπαθείς.

Από την άλλη όμως μήπως όλα αυτά τα προβλήματα λειτουργούν υπέρ κι όχι κατά; Μήπως εν τέλει κάνουν καλό, μιας και αποκαλύπτουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την ποιότητα του εκάστοτε ειδυλλίου; Πόσες φορές δεν ευχηθήκαμε κατόπιν εορτής να γινόταν τα αποκαλυπτήρια πολύ νωρίτερα και να γλιτώναμε από μια κατάσταση η οποία είτε ήταν άσχημη είτε δεν οδηγούσε πουθενά; Αν από την αρχή που φανερωθούν προβλήματα, ξεπεραστούν, τότε η σχέση έχει αρκετές πιθανότητες να οδηγήσει σε κάτι πολύ όμορφο και ουσιαστικό. Όσο κρυβόμαστε όμως πίσω από ουτοπικές και αψεγάδιαστες πραγματικότητες, τόσο κρύβουμε κι από τον εαυτό μας την ουσία της σχέσης αυτής.

Όταν μιλάμε για πολύ αρχή, για σχέση που μετράει ώρες, ημέρες ή εβδομάδες, τα πολύ προσωπικά προβλήματα ίσως να είναι καλό να μείνουν στην άκρη, τόσο όσο, ώστε να μη χαθεί το μυστήριο και η γοητεία. Στην πραγματικότητα όμως σκέψου πως αν αυτά τα προβλήματα είναι ικανά όχι να αφαιρέσουν από τη μαγεία, αλλά να τελειώσουν τη σχέση, τότε ίσως αυτή να μην έχει καν λόγο να ξεκινήσει και να γλιτώσεις έτσι ψυχολογία και χρόνο.

Ίσως λοιπόν η απάντηση να κρύβεται κάπου στη μέση. Δεν είναι απαραίτητο από τον πρώτο μήνα ο σύντροφος να γνωρίζει όλα σου τα θέματα και τους προβληματισμούς, αλλά ούτε και να κρύβεις αυτά που σου συμβαίνουν. Έχει διαφορά το «κρατάω κάτι για εμένα» από το «δείχνω κάτι ψεύτικο». Άσκησε διάκριση. Μπορείς κάποια θέματα να τα συζητάς, αλλά θέτοντας όρια σε αυτά που θέλεις να πεις. Να γνωρίζει ο άλλος μέχρι εκεί που αισθάνεσαι άνετα. Οι σχέσεις θέλουν πολύ κόπο, χρόνο και επένδυση για να προχωρήσουν και να βγάλουν κάπου που δε θα μετανιώσεις, κάπου που δε θα σε βλάψουν αλλά απεναντίας θα περάσεις όμορφα και θα έχουν και κάτι να σου δώσουν.

Συντάκτης: Νάντια Δεληγιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη