Όλοι το έχουμε νιώσει αυτό το συναίσθημα∙ αγόρια ή κορίτσια, μεγάλοι ή μικροί, είτε είναι κάποιος έρωτας, είτε κάποιος γονιός, έχουμε ζήσει τις στιγμές που η προστατευτικότητα κάποιου ξεπερνάει τα όρια και γίνεται ενόχληση.

Ενώ μέσα μας καταλαβαίνουμε πώς είναι επί των πλείστων καλοπροαίρετοι, παραβιάζουν κάποια όρια, έναν προσωπικό χώρο που δε θέλεις να μοιραστείς με κανέναν και δε θα αντάλλασσες με όλη την προστασία του πλανήτη.

Γι’ αυτό το λόγο συνήθως είναι τα πιο κοντινά μας άτομα που νιώθουμε να μας πνίγουν πιο πολύ, διότι είναι οι μόνοι με υπερπροστατευτικές διαθέσεις κι οι μόνοι που νιώθουν αρκετά άνετα να παραβιάζουν το προσωπικό σου χώρο.

Όσοι σε αγαπάνε πάντα θα φοβούνται και θα ανησυχούνε για σένα. Οτιδήποτε κι αν κάνεις αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προβάλλεις υπευθυνότητα και δύναμη. Όταν στα μάτια τους είσαι ένα δυνατό άτομο, ικανό να αντιμετωπίσει απρόσμενες καταστάσεις, τότε εμπνέεις μια εμπιστοσύνη. Όσο πιο σταθερά επιβεβαιώνεις αυτή σου την πλευρά στα άτομα που ανησυχούν για εσένα, τόσο λιγότερο θα νιώθουν την ανάγκη ότι τους χρειάζεσαι να σε προστατέψουν.

Βεβαίως, πάντα θα το νιώθουν σε κάποιο βαθμό, αλλά μπορείς να τον ελέγξεις και να τους κάνεις το συμβιβασμό πιο εύκολο. Ήρθε σιγά-σιγά η ώρα να υπενθυμίσεις στους γύρω σου πως είσαι ενήλικας και μπορείς να αντιδράς σωστά σε ορισμένες καταστάσεις. Για τους γονείς το αποδεικνύουμε με πράξεις, με τους συντρόφους όμως, πρέπει να το κερδίσουμε απ’ την αρχή, διότι αν γίνει συνήθεια να ανησυχούν για σένα, τότε δύσκολα κόβεται.

Σημάδεψε την περιοχή σου. Όπως τα σκυλιά σημαδεύουν την περιοχή τους, έτσι κι οι άνθρωποι έχουν τον δικό τους προσωπικό χώρο, φυσικό ή πνευματικό. Δεν παραβιάζεται πάντα εσκεμμένα ο προσωπικός σου χώρος, αλλά όσο δεν τον υπερασπίζεσαι θα έρχονται συνέχεια άλλα σκυλιά για να στον κατουρήσουν!

Πρέπει να υπενθυμίζεις στους ανθρώπους ποια όρια επιτρέπεται να αγγίζουν και ποια όχι. Κάποιες φορές το κάνουν επειδή ο νους αφαιρείται και στην αφηρημάδα πάνω γίνονται οι παρεξηγήσεις, κάποιες φορές όμως ο σεβασμός λείπει κι ο προσωπικός σου χώρος παραβιάζεται χωρίς ντροπή.

Το τηλεφώνημα στη μέση της νύχτας, η αδιάκριτη ερώτηση χωρίς ενδοιασμούς και το άνοιγμα της πόρτας χωρίς χτύπημα είναι όλα πολύ υποτιμημένα σημάδια έλλειψης σεβασμού. Εκεί καλώς ή κακώς απαιτείται διαμάχη κι υπεράσπιση του προσωπικού σου χώρου. Με αυστηρό τόνο υπενθύμισε πως δεν είναι αποδεκτές κάποιες κινήσεις  κι ότι πρέπει να κοπούν.

Για τους συντρόφους πάντα μπορούμε να διαφύγουμε δια της εύκολης οδού, με τους γονείς, όμως θα χρειαστείς πολλούς καβγάδες για να αποκτήσεις το χαμένο σεβασμό. Μαζί με την επανάκτηση του σεβασμού του προσωπικού σου χώρου, θα δεις πως κι η υπερβολική προστασία θα αρχίσει να ελαττώνεται.

Υποστήριξε τους ίδιους σου τους κανόνες. Καλά όλα αυτά, αλλά όσο κι αν προσπαθήσεις, ακόμα κι αν τα καταφέρεις να αισθανθείς άνετα πάλι, χωρίς πίεση, χωρίς έλεγχο και με τον απαραίτητο σεβασμό, αν δεν υπακούς τους ίδιους σου τους κανόνες, κανείς δε θα σου συμπεριφερθεί έτσι όπως δεν τους συμπεριφέρεσαι εσύ.

Πριν ξεκινήσεις να υπενθυμίζεις σε κόσμο να σέβεται το προσωπικό σου χώρο και πριν ζητήσεις να σέβονται το πρόγραμμά σου και να ζητάνε άδεια για να χρησιμοποιήσουν τα πράγματά σου, πρέπει να κάνεις κι εσύ το ίδιο με αυτούς.

Πάνω από όλα για να απαιτήσεις εμπιστοσύνη, σεβασμό κι υπευθυνότητα, πρέπει να τα εμπνεύσεις εσύ κι αν δεν ξεκινήσεις από αυτό, όλα τα μαθήματα του κόσμου θα πάνε χαμένα.

 

Επιμέλεια Κειμένου Alex Stinson: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Alex Stinson