«Σε θέλω, αλλά…» Πόσο κλισέ. Μία λέξη τόσο μικρή το «αλλά», τέσσερα μόνο γράμματα, ικανά παρ’ όλα αυτά να σε διαλύσουν. Ειδικά αν συνδυαστούν με τη φράση που προσμένεις με ανυπομονησία. Στην προκειμένη περίπτωση, ας μιλήσουμε για το «Μου αρέσεις, αλλά δεν είμαι σε φάση για σχέση». Όταν ειπωθεί, τότε μιλάμε για την ανώδυνη περίπτωση, όπου ο άλλος σου ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του ή, καλύτερα, την απουσία οποιασδήποτε πρόθεσης.

Τι γίνεται, όμως, όταν αυτό δεν ειπωθεί; Τότε κάτσε καλά και δες ποια είναι τα σημάδια που θα σου δώσουν να καταλάβεις ότι ίσως το αντικείμενο του πόθου σου δεν είναι έτοιμο για να προχωρήσει μαζί σου σε κάτι πιο σταθερό, πως θέλει να κρατήσει αποστάσεις απ’ την άλλη μικρή λέξη που σε πολλούς προκαλεί τρόμο, τη «σχέση».

1. Εξαφανίζεται συχνά

Έχετε καθημερινή επικοινωνία, χτυπά το κινητό σου και τρέχεις να δεις το όνομα του αποστολέα. Αν είναι το σωστό, χαμογελάς και βιάζεσαι να απαντήσεις. Στέλνεις μηνύματα πιο συχνά από ό,τι θα σου επέτρεπε το εγώ σου και κάνεις απανωτά τηλεφωνήματα. Πολλές φορές αυτά μένουν αναπάντητα και σε παίρνει πίσω, αν σε πάρει, μετά από ώρες. Πάντα, εννοείται με μια λογική και βάσιμη εξήγηση. Εσύ τα ρίχνεις στη δουλειά και στο φορτωμένο πρόγραμμα. Ναι, ωραία όλα αυτά, αλλά εσύ δε δουλεύεις, δεν έχεις άλλες ασχολίες; Πώς βρίσκεις τον χρόνο για να είσαι μονίμως παρών; Απλό. Εσύ θες.

2. Δε βρίσκεστε σε δημόσιους χώρους

Βρίσκεστε συχνά και περνάτε υπέροχα. Γελάτε, μιλάτε για τη μέρα σας, κάνετε σεξ. Οι ώρες περνούν χωρίς να το καταλάβεις κι όταν φτάσει η ώρα του αποχωρισμού, στεναχωριέστε. Πού βρίσκεστε, όμως, τις περισσότερες φορές; Στο σπίτι ενός απ’ τους δυο σας, στο αυτοκίνητο για μια βόλτα ή περπατάτε αργά τη νύχτα στην παραλία ρομαντικά. Είναι, όμως, πράγματι ρομαντικό ή παίζουμε κρυφτό εδώ; Αν κυκλοφορείτε μαζί μόνο σε χώρους κι ώρες που οι πιθανότητες να σας δει ανθρώπου μάτι είναι μηδαμινές, τότε ξανασκέψου το αυτό με τον ρομαντισμό. Ίσως, λέω ίσως, ο άλλος να μη θέλει να τον δουν δημόσια να συνοδεύεται, γιατί δεν του είσαι κάτι κι ούτε πρόκειται να γίνεις. Και κάπως έτσι περνάμε σε ένα παρακλάδι αυτού του σημείου.

3. Αν μένετε σε διαφορετικές περιοχές, συναντιέστε κυρίως στη βάση σου

Διακριτικά κι έξυπνα επιδιώκει να έρχεται ο άλλος να σε βρίσκει κι εσύ θεωρείς πως είναι τόσο γλυκό που δε θέλει να σε ξεβολεύει, που κάνει τον κόπο να καλύψει τη διαδρομή. Εναλλακτικά όμως, η τόσο γλυκιά κίνηση του ανθρώπου που σε ενδιαφέρει είναι παράλληλα κι η αποφυγή να τον δουν γνωστοί –μάντεψε με ποιον– μαζί σου. Δε θέλει να χρειάζεται να δώσει εξηγήσεις για το άτομο που τον συντροφεύει, για το ποια είναι η ιδιότητά του. Τι πιο απλό τότε απ’ το να διασφαλίσει πως αυτό δεν πρόκειται να χρειαστεί καν;

4. Δε σε συστήνει σε άτομα του περιβάλλοντός του

Καθώς έρχεται συχνά πυκνά για να σε βλέπει, πιθανό να γνωρίσει και κάποιους απ’ τους φίλους σου. Ίσως να βγείτε και μαζί, γιατί εσύ πεθαίνεις να τους δείξεις το άτομο που σου πήρε το μυαλό. Το αντίθετο, βέβαια, δε συμβαίνει ποτέ. Ακούς κάτι σκορπισμένα ονόματα και πλέον αναγνωρίζεις ποιοι είναι οι κολλητοί, τα αδέρφια και πάει λέγοντας. Αν είσαι απ’ τους τυχερούς, ίσως να δεις και καμιά φωτογραφία τους. Δε γνωρίζεις από κοντά όμως κανέναν.

5. Είναι μόνιμα απασχολημένος

Κάπου στη φάση που ξεκινά κι ο άλλος να συνειδητοποιεί ότι ίσως να θες κάτι περισσότερο από εκείνον, ή που ίσως αντιλαμβάνεται ότι ο ίδιος δε θέλει αυτό που νόμιζε, είναι που ξαφνικά αποκτά τόσες υποχρεώσεις που δεν αφήνουν χώρο για ‘σένα. Επιδιώκεις να τον δεις και δεν μπορεί. Αυτό συμβαίνει μία φορά και δε σε ανησυχεί. Συμβαίνει και δεύτερη και τρίτη, και τότε το πράγμα βρομάει. Όταν αυτό, δε, συνδυαστεί και με το πρώτο σημείο που αναφέραμε, τότε είναι που ξεκινά να σου κόβει λίγο περισσότερο.

6. Δε σε εντάσσει στην καθημερινότητά του

Ξυπνάς. Πριν ακόμα το μάτι σου ανοίξει, παίρνεις το κινητό στο χέρι. Κανένα μήνυμα. Λες δεν πειράζει, θα κοιμάται ακόμα. Στέλνεις την πιο γλυκιά καλημέρα που μπορείς. Ακόμα κι εσύ σε αηδιάζεις με τόσο μέλι που βγαίνει απ’ τις λέξεις σου πια. Σου απαντάει σχετικά άμεσα ενημερώνοντάς σε πως είναι ήδη στη δουλειά, ίσως πήγε και στο γυμναστήριο και γενικότερα η μέρα του ξεκίνησε εδώ κι ώρες. Δεν ήταν όμως στις προτεραιότητές του να σε συμπεριλάβει σε αυτήν. Αντίστοιχα, μπορεί να προτείνεις κάτι για μεθαύριο και να σου ανακοινώσει πως έχει ένα ταξίδι, προγραμματισμένο από καιρό, απλά δε θεώρησε πως έπρεπε να σε ενημερώσει.

7. Συναντιέστε κυρίως για να κάνετε σ3ξ

Εννοείται πως το σ3ξ είναι υπέροχο γιατί έχετε χημεία, περνάτε καλά, τα βρήκατε, ρε παιδί μου. Τι γίνεται, όμως, όταν τελειώσετε με αυτό; Το γνωστό διαλειμματάκι, να πείτε καμιά-δυο κουβεντούλες και μετά συνήθως θα πρέπει να φύγει γιατί, μην ξεχνάμε, έχει και δρόμο να κάνει. Θυμάσαι; Είναι αυτή η κίνηση που κάνει κι έρχεται και σε βρίσκει; Και δεν αναγκάζεσαι εσύ να καλύπτεις αποστάσεις; Ε, αυτή.

8. Αντιμετωπίζει προσωπικά προβλήματα που προκαλούν διακυμάνσεις στη συμπεριφορά του

Αυτό μπορεί και να ισχύει, αλλά μπορεί να ‘ναι και λίγο για να μην έχεις και το δικαίωμα να επέμβεις, να ‘χεις απαιτήσεις και να ρωτάς «τι» και «γιατί». Ίσως κάτι να τον προβληματίζει που δεν μπορεί να το συζητήσει ή δε θέλει, να περνά μια ζόρικη προσωπική ή οικογενειακή φάση, και με αυτό τον τρόπο αποστασιοποιείται. Αυτό είναι κι ένα απ’ τα τελευταία στάδια πριν την οριστική του αποχώρηση, καθώς προετοιμάζει το έδαφος κρατώντας σε μακριά.

9. Δε σου μιλά για τη ζωή του

Είσαι σε φάση που θέλεις να του πεις τα πάντα. Ξέρει για τα παιδικά σου χρόνια, την οικογένειά σου, τους φίλους σου, τη δουλειά σου. Γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα μοιραστείς όλα μαζί του. Εσύ, απ’ την άλλη, ξέρεις τα βασικά και ξαφνιάζεσαι κάθε φορά που θα πέσει κουβέντα για το κολλητάρι απ’ την Αυστραλία, την αγάπη που έχει για τη μαγειρική, ή ότι όταν ήταν παιδί έπεσε απ’ το ποδήλατο και γι’ αυτό έχει εκείνο το σημάδι στο μέτωπο. Πολύ απλά, γιατί δεν έχει την ίδια ανάγκη με ‘σένα και δε θεώρησε απαραίτητο να τα μοιραστεί μαζί σου.

10. Ο άνθρωπος που θα θελήσει να ‘ναι στο πλάι σου δε θα σε κάνει ποτέ να αναρωτιέσαι

Αντί να φτιάχνεις λίστες και να απορείς, να αμφιβάλλεις και να ανησυχείς, σκέψου μόνο ένα πράγμα. Αν αυτός που θες εμπίπτει στα πιο πάνω, τότε ίσως να μη βρίσκεστε στην ίδια σελίδα. Στο νούμερο δέκα βρίσκονται τα «γιατί». Αν υπάρχουν «γιατί», «ίσως» κι «επειδή», τότε μην μπαίνεις καν στον κόπο για τα υπόλοιπα εννέα. Γύρισε τη σελίδα σου κι αυτός που θέλει πραγματικά θα το διαβάσει το βιβλίο.

 

Συντάκτης: Άνδρη Χριστοφή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη