Μία λέξη, τρία γράμματα και καμία εξήγηση ίσως να μη χρειάζεται εφόσον είναι γνωστό σ’όλους το άθλημα. Μπορείς να το κάνεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας θες, κάτω από πολλές διαφορετικές συνθήκες και με οποιοδήποτε τρόπο σ’αρέσει. Σε διαφορετικά σημεία και τοποθεσίες, με οποιοδήποτε στιλ εκφράζει εσένα και το άλλο άτομο. Υπάρχουν όμως μερικές περιστάσεις που το ευνοούν ιδιαιτέρως, καθώς συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού, όσο κι αν αυτό ακούγεται σαν διαφήμιση για γιαουρτάκια με 0% λιπαρά. Οι ορμόνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια ποικίλλουν, πολλές από τις οποίες βοηθούν στην ανύψωση (και) της ψυχολογικής διάθεσης. Είναι γεγονός λοιπόν, πως η ερωτική επαφή κατά τις πρωινές ώρες μπορεί να είναι υγιέστερη κι ίσως να βοηθάει το άτομο ν’αντιμετωπίσει το υπόλοιπο της μέρας του.

Για αρχή, όταν καταπιάνεσαι με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα κατά τις πρωινές ώρες, είναι κι η φάση κατά την οποία ο οργανισμός είναι πρακτικά πιο έτοιμος. Τα επίπεδα έκκρισης ορμονών όπως είναι η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, κύριων συστατικών κατά τη διάρκεια της επαφής, βρίσκονται στο ζενίθ τους το πρωί. Όσο υψηλότερα είναι λοιπόν εκείνα τα επίπεδα, τόσο πιο έτοιμος είναι κάποιος για να είναι και αποδοτικότερος κατά τη διάρκεια. Όπως η σεροτονίνη σε γεμίζει χαρά κι η ωκυτοκίνη ξεχειλίζει κατά την αγκαλιά, είναι κι οι άλλες που μπουστάρουν τον οργανισμό σου όταν βρίσκεσαι στις πιο ιδιαίτερες στιγμές σου. Όσο αφορά τη σωματική υγεία, η επαφή μπορεί επίσης να θεωρηθεί και μορφή σωματικής άσκησης. Φυσικά και δεν είναι το ίδιο με το να πας στο γυμναστήριο πριν ξεκινήσεις με τη μέρα σου, είναι παρ’όλ’αυτά, μια δραστηριότητα όπου καίγονται πέντε θερμίδες ανά λεπτό, άρα μπορεί να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο και παράλληλα απολαυστικό workout.

Επιπλέον, η πράξη κατά τις πρωινές ώρες μπορεί να τονώσει τη διάθεση και να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού εκκρίνονται ενδορφίνες οι οποίες μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις χαρά κι ευεξία κατά την κορύφωση. Κάτι που σίγουρα δεν ήξερες, είναι πως ενισχύει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο μπορεί να καταπολεμήσει ιούς και βακτήρια. Όταν λοιπόν λέμε πως το σεκς είναι υγεία, το εννοούμε! Άσε λοιπόν τα μαντζούνια και τις βιταμίνες, εδώ μιλάμε για σίγουρη επιτυχία που ντομπάρει τον οργανισμό όσο δε φαντάζεσαι.  Ακόμη, η έκκριση οξυτοκίνης βοηθάει στο να ξανανιώνεις στην κυριολεξία, γιατί αυτή αλλά και η τελική κατάληξη μπορούν να κάνουν το δέρμα πιο ελαστικό και φυσικά νεανικό. Έρευνες έχουν δείξει πως ζευγάρια τα οποία επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες νωρίς το πρωί, μοιάζουν νεότερα σε ηλικία, πράγμα λογικό, αφού λένε πως όταν είσαι υγιής αυτό αντανακλά και στην εξωτερική σου εμφάνιση. Τέλος, το πρωί, όταν καλά-καλά η μέρα σου δεν έχει ακόμη αρχίσει, δε θα ανησυχήσεις για το πόσο κουρασμένος είσαι, ούτε θα έχεις στο μυαλό σου πότε επιτέλους θα πας για ύπνο. Θα ‘σαι φρέσκος και χωρίς άγχη κι έτσι θα μπορείς να επιδοθείς στο άθλημα ανέμελος.

Απ’την άλλη, κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η πρωινή επαφή δε σε απαλλάσσει από το άγχος αλλά σου προσθέτει επιπλέον έγνοιες, εφόσον έχεις μέσα στο μυαλό σου όλα εκείνα που πρέπει να προλάβεις να κάνεις μέχρι το τέλος της μέρας. Άρα λοιπόν, αν είσαι τσιτωμένος και θες το πρωί να ξυπνάς και να ετοιμάζεσαι μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αυτή η έξτρα ασχολία ίσως σου δημιουργήσει πίεση και σε βγάλει εκτός προγράμματος.  Μπορεί να μην έχεις ακόμη κουραστεί εφόσον είσαι φρεσκαδούρα, αλλά ίσως να σε κάνει να νιώσεις πως θα σε πάει πίσω και πως η μέρα σου δε θα ξεκινήσει την ώρα που θα έπρεπε με βάση τους υπολογισμούς σου.

Ως αποτέλεσμα εκείνου του στρες, πιθανό να μην είσαι σε θέση ν’αποδώσεις όπως θα ‘θελες, εφόσον όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο ψυχολογικός παράγοντας κι η διάθεση είναι ίσως το βασικότερο συστατικό της επιτυχίας όταν αναφερόμαστε στις συγκεκριμένες στιγμές. Αυτό βέβαια εξαρτάται αποκλειστικά από το τι τύπος ανθρώπου είσαι, εφόσον όταν μιλάμε για άνθρωπο ο οποίος είναι εκ φύσεως επιρρεπής στο άγχος, τότε φυσικά και η οποιαδήποτε καθυστέρηση κι αλλαγή προγράμματος θα το βγάλει έξω από τα νερά του και δε θα του επιτρέψει να λειτουργήσει εκτός των καθορισμένων. Το κατά πόσο αυτό τώρα είναι υγιές δε θα μπορούσαμε να το κρίνουμε, αφού μιλάμε για χαρακτηριστικά από τα οποία δύσκολα μπορεί κάποιος να απαλλαγεί, με το άγχος να είναι ένα πολύ σημαντικό που ταλανίζει πολλούς ανθρώπους σε διάφορους τομείς της ζωής τους.

Εν κατακλείδι όμως, εφόσον πρόκειται για αγχολυτικό και κατά κάποιο τρόπο ηρεμιστικό κι εφόσον ενδυναμώνει στην κυριολεξία τον οργανισμό και βοηθάει στη σωματική και ψυχική υγεία, είναι ένα πράγμα το οποίο καλό θα ήταν να μη λείπει από οποιοδήποτε αυστηρό πρόγραμμα, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να το έχει. Το πρωινό δε, είναι πάντα πιο νόστιμο όταν σ’το φέρνουν στο κρεβάτι, γι’αυτό τέτοιες ευκαιρίες δεν είναι για να τις απορρίπτουμε αλλά για να τις εκμεταλλευόμαστε στο έπακρον! Καλημέρα λοιπόν στους πρωινούς αλλά και καλησπέρα στους βραδινούς! Οι υπόλοιποι τώρα, βολευτείτε μ’ό,τι μείνει!

Συντάκτης: Άνδρη Χριστοφή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου